Инструкция № 36 на МЗГ от 2001 г. за условията и реда за ползването и продажбата на дървесина от горите чрез търг, конкурс и преговори с потенциален ползвател

МЗГ

Държавен вестник брой: 98

Година: 2001

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 06.03.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1.

С тази инструкция се уреждат условията и редът за ползване на дървесина от горите чрез търг, конкурс и преговори с потенциален ползвател.


Чл.2.

(1) Ползването на дървесина от горите в държавния горски фонд се предоставя по реда на тази инструкция от държавното лесничейство (ДЛ).
(2) В случаите, когато не осъществяват ползването на дървесина от държавните гори в определения им район на дейност по реда на чл.57, ал.5 от Закона за горите (ЗГ), държавната дивечовъдна станция (ДДивС) или горското стопанство (ГС) предоставят ползването по реда на тази инструкция.
(3) Процедурите се провеждат в района на дейност на съответното ДЛ, ДДивС, ГС или в Националното управление по горите (НУГ).
(4) Ползването на дървесина от горите, собственост на физически или юридически лица, извън случаите по ал.1 се предоставя от ДЛ, ДДивС или ГС по реда на тази инструкция.
(5) В случаите по ал.4 собствениците заявяват желанието си, като подават писмено заявление (приложение No 1) в ДЛ, ДДивС или ГС.


Чл.3.

(1) Кандидатът за участие в процедура по реда на тази инструкция трябва да е търговец и да има сключен трудов договор най-малко с едно лице, притежаващо лиценз за упражняване на частна лесовъдска практика за дейността изработване на транспортно-технологични проекти, планове и схеми за ползвания от гори и от земите от горския фонд.
(2) За обекти, в които освен ползване на дървесина се възлага извършването и на други лесовъдски мероприятия, за осъществяването на които се изисква лиценз, кандидатът трябва да има сключен трудов договор и с лице, притежаващо лиценз за извършване на съответната дейност.
(3) Когато управителят или някой от изпълнителните членове на управителните органи на кандидата или физическото лице - едноличен търговец, притежава лиценз за извършване на съответната дейност, кандидатът може да участва в процедурата и без да има сключен трудов договор по ал.1 и/или 2.


Чл.4.

(1) Обстоятелствата по чл. 3, ал.1 и 2 се доказват със заверено от кандидата копие от трудовия договор и лиценза на наетия лесовъд.
(2) Обстоятелствата по чл. 3, ал.3 се доказват с удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация на кандидата и копие от лиценза.


Чл.5.

(1) Не може да участва в процедура за ползване на дървесина от горите чрез търг, конкурс или преговори с потенциален ползвател кандидат, който:

  1. Е обявен в несъстоятелност или е в производство за обявяване в несъстоятелност;

  2. Се намира в ликвидация;

  3. Е лишен от право да упражнява търговска дейност;

  4. Има изискуеми парични задължения към държавата или задължения към осигурителни фондове, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган;

  5. Има изискуеми парични задължения към нуг, неговите органи или поделения, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган;

  6. Няма доказателства за търговска репутация, освен ако кандидатът не е извършвал ползване на дървесина от държавните гори.

(2) Изискването по ал.1, т.3 се отнася за управителите или за изпълнителните членове на управителните органи на кандидатите.
(3) Обстоятелствата по ал.1, т.4 се удостоверяват с документ от съответния компетентен орган, а обстоятелствата по ал.1, т.1, 2, 3 и 5 - с декларация.


Чл.6.

(1) Предоставянето на ползването на дървесина от горите в държавния горски фонд се осъществява при спазване на следните изисквания:

  1. В срок до 30 юни ДЛ, ддивс или ГС приемат заявления от потенциални ползватели, изготвени съгласно образец (приложение No 2) за необходимите им количества дървесина по категории и дървесни видове; потребителите на технологична дървесина с годишен обем над 50 000 кубически метра подават заявление в НУГ;

  2. Държавните лесничейства, ддивс или ГС групират насажденията в обекти, като се съобразяват с подадените заявления по т.1 и така, че да не се допуска използването на един временен склад от повече от един ползвател; за осигуряване суровинните потребности от технологична дървесина на потребителите по т.1 ДЛ, ддивс или ГС обособяват един обект в своя район на дейност;

  3. Държавното лесничейство, ддивс или ГС изготвя сортиментна ведомост и опис на маркираните и сортиментирани насаждения за обектите (приложения No 4 и 5 от Наредба No 30 от 1998 г. За ползване на дървесината от горите, НПДГ,ДВ,бр.146 от 1998 г.; изм. И доп.,бр.69 от 2001 г.) И предлага на началника на регионалното управление на горите (РУГ) начина за предоставяне на ползването на дървесина по обекти;

  4. Директорът на ДЛ, ддивс и ГС предлага на началника на РУГ вида процедура за възлагане на сечта и извоза по реда на глава пета;

  5. Началникът на РУГ утвърждава конкретните начини за ползване на дървесина в обектите;

  6. Регионалното управление на горите предлага за утвърждаване на началника на НУГ или упълномощени от него длъжностни лица график за провеждането на процедурите.

(2) Процедурите се провеждат от 1 ноември на годината, предхождаща годината на започване на сечта.


Чл.7.

(1) В обектите за ползване на дървесина от горите ДЛ, ДДивС и ГС включва всички насаждения от комплектования лесосечен фонд, с изключение на предвидените за ползване по такса на корен.
(2) Количеството дървесина по ал.1 се обявява по дървесни видове и категории на видно място в ДЛ, ДДивС, ГС и общините до 1 октомври на годината, предхождаща годината на започване на сечта.


Чл.8.

При приключване на сортоизпитвателните опити в насаждения от дървесни видове, при които се провежда сортоизпитване (тополи, върби, акация и др.), ръководителят на юридическото лице, което провежда опитите, отправя писмено искане чрез директора на ДЛ до началника на РУГ да бъде разрешено ползването на дървесината от насажденията. Въз основа на писменото разрешение на началника на РУГ директорът на ДЛ и ръководителят на юридическото лице сключват договор за ползването на дървесината, без да спазват сроковете и реда по тази инструкция. Цената на правото на ползване на дървесината се определя съгласно чл. 10, ал.2, т.2.


Чл.9.

При повреди на инфраструктурата в държавния горски фонд, както и при възникнала опасност за нейното нормално и безопасно функциониране, въз основа на писмено искане от кмета на общината или други заинтересовани лица за отстраняване на повредата или опасността директорът на ДЛ сключва договор за ползване на дървесината от горите, без да спазва сроковете и реда по тази инструкция. Цената на правото на ползване на дървесината се определя съгласно чл. 10, ал.2, т.2.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕНАТА

Чл.10.

(1) Директорът на ДЛ, ДДивС и ГС предлага на началника на РУГ два варианта на начална и/или крайна цена (цена на оттегляне) по категории дървесина, общо за всяко насаждение и за целия обект. Предложението се мотивира.
(2) Началната и/или крайната цена за всеки обект в държавния горски фонд и включените в него насаждения се определя:

  1. Като среднопретеглена цена от началните цени от процедури, проведени в същия или в съседния район при сходни условия, като се отчитат достигнатите цени, сортиментна структура и качество на дървесината, ползване на хектар, категория сечище и извозен път, наличие и състояние на пътната мрежа и др.;

  2. По размера на таксите на корен за облите дървени материали, дървата за огрев и вършината, добити от държавния горски фонд, определени с пмс no 266 от 1998 г. За приемане на тарифи за таксите, които се внасят в националния фонд "българска гора" (обн., дв,бр.146 от 1998 г.; изм.,бр.56 от 1999 г.; изм. И доп.,бр.46 от 2000 г.).

(3) При провеждане на нова процедура началната и/или крайната цена на обекти, останали непродадени, се намалява с 10 %.


Чл.11.

Началникът на РУГ утвърждава начална и/или крайна цена (цена на оттегляне) по категории дървесина, общо за всяко насаждение и за целия обект.


Чл.12.

При провеждане на конкурс за обекти, в които се изисква комплексно изпълнение на лесовъдските мероприятия, се предлагат две начални цени, определени съгласно чл.10 и чл.11 и чл.5 от Инструкция No 3 от 2000 г. за условията и реда за възлагане на дейности в горите от горския фонд (обн.,ДВ,бр.17 от 2000 г.; изм. и доп.,бр.37 от 2000 г. и бр.3 от 2001 г. ).
Чл.13. (1) В случай на невъзможност за предварително измерване на количеството дървесина в обект, в който е предвидено провеждането на санитарни сечи (пожари, каламитети и др.), реконструкции, отгледни сечи в млади насаждения, отгледни и голи сечи в нискостъблени гори, началната цена на обекта се определя въз основа на прогнозното количество дървесина в него.
(2) Ползвателят заплаща дървесината по категории след измерване на добитата маса след сечта.


Чл.14.

Достигнатите цени по насаждения и категории са пропорционално завишени спрямо нарастването на началната цена.


Чл.15.

Началните и достигнатите цени при търговете, конкурсите и преговорите по реда на тази инструкция са без ДДС.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ТЪРГОВЕ И КОНКУРСИ

Чл.16.

(1) Дървесината от горите във всички обекти, с изключение на случаите по ал.2, може да се предоставя за ползване чрез търг.
(2) Чрез конкурс задължително се предоставя ползването в обекти:

  1. В които освен ползване на дървесина е предвидено и извършване на лесовъдски и/или ловностопански мероприятия;

  2. Чиято начална цена без ддс е не по-малка от 100 000 лв.

(3) Търговете се провеждат с явно наддаване или с тайно обявяване на офертата за цена.
(4) Условията и редът за провеждане на търг с тайно обявяване се прилагат съответно и при провеждане на конкурс.
(5) В процедура по търг с явно наддаване едно физическо лице не може да представлява повече от един кандидат.


Чл.17.

(1) Заповедта за провеждане на търг и конкурс се издава от началника на РУГ.
(2) Заповедта за провеждане на търг (тръжна сесия) съдържа:

  1. Номер на обекта и списък на насажденията, включени в него;

  2. Вид на търга;

  3. Начална и/или крайна цена без ддс;

  4. Размер на депозита и на стъпката;

  5. Условия за плащане на цената;

  6. Време и начин за оглед на обектите;

  7. Цена на тръжните документи и място, откъдето може да се получат;

  8. Срок, до който трябва да бъде депозирана офертата;

  9. Място, ден и час на провеждане на търга;

  10. Състав на комисия за провеждане на търга;

  11. Възнаграждението на членовете, които не са служители на нуг, неговите органи и поделения, което е за сметка на приходите по т.7;

  12. Дата за провеждане на повторен търг.

(3) Със заповедта по ал.1 се утвърждават тръжните документи, които съдържат:

  1. Препис от заповедта за провеждане на търга, с изключение на т.10 и 11 на ал.2;

  2. Проектодоговор;

  3. Текст на обявата за провеждане на търга;

  4. Списък на документите, които следва да бъдат представени от кандидатите при участие в търга;

  5. Основанията за декласиране на участник;

  6. Началната цена на всяка категория дървесина за всяко насаждение, включено в обекта;

  7. Други условия и изисквания в зависимост от спецификата на предмета на търга.

(4) В условията по ал.3 могат да се определят и срокове за сеч и извоз по насаждения.
(5) Цената на тръжните документи се определя по калкулативен път по размера на реалните разходи за подготовка и провеждане на търговете.
(6) Размерът на стъпката е от 0,5 до 10 на сто от началната цена. Размерът на депозита се определя съгласно приложение No 3.
(7) Търгът се оповестява публично не по-малко от 14 дни предварително чрез обява в местен вестник или централен ежедневник. В обявата се вписват данните по ал.2, т.1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 12.
(8) Обявата за търга се поставя и в кметството, на чиято територия е седалището на ДЛ, ДДивС и ГС и на мястото за съобщения в сградата на ДЛ, ДДивС или ГС.
(9) Повторният търг се провежда на същото място и в същия час до 14 дни след датата на първия търг.
Чл.18. (1) Освен реквизитите по чл.17, ал.2 заповедта за провеждане на конкурс съдържа и:

  1. Критерии за оценка на офертите на участниците, като:
    а) цена;
    б) условия за плащане на цената;
    в) срок за извършване на мероприятията;
    г) други критерии в зависимост от спецификата на обекта;

  2. Тежестта на критериите за оценка;

  3. Начин за оценяване предложенията на кандидатите.

(2) Тежестта на цената е не по-малка от 60 %.
(3) При конкурс, открит на основание чл. 16, ал.2, т.1, съотношението между максималния брой точки за ползване на дървесина и максималния брой точки за извършването на другите мероприятия е равно на съотношението между началната цена за ползването на дървесина и началната цена за извършването на другите мероприятия.


Чл.19.

(1) Комисията по провеждане на търга е от 5 членове, като задължително в нейния състав се включват юрист и икономист. Определят се и двама резервни членове.
(2) Председател на комисията е служител на НУГ, РУГ или ДЛ.
(3) На заседанието на комисията се води протокол. Ако някой от членовете на комисията има особено мнение, то се отбелязва в протокола заедно с писмени мотиви към него. В тридневен срок от приключване на работата си комисията представя на началника на РУГ протокола и цялата документация, събрана в хода на провеждането на търга.
(4) Член на комисията не може да бъде лице, което е "свързано лице" по смисъла на Търговския закон с някой от кандидатите в процедурата или с членове на техните управителни и/или контролни органи.
(5) Членовете на комисията са длъжни да пазят в тайна обстоятелствата, които са узнали във връзка със своята работа в комисията.
(6) Членовете на комисията представят декларация за обстоятелствата по ал.4 и 5 след приключване на регистрацията на участниците.
(7) Комисията заседава в състав от 5 членове и взима решения с обикновено мнозинство.


Чл.20.

(1) Участниците в търга представят:

  1. Документ за закупени тръжни книжа;

  2. Документ за внесен депозит;

  3. Удостоверение от компетентните държавни органи, че кандидатът няма изискуеми задължения към държавата и към осигурителни фондове;

  4. Удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация;

  5. Копие от данъчна регистрация;

  6. Копие от булстат;

  7. Декларация за обстоятелствата по чл. 5, ал.1, т.1, 2, 3 и 5;

  8. Копие от документите по чл. 4;

  9. Доказателства за търговска репутация на кандидата или декларация, че не е извършвал ползване на дървесина от държавните гори;

  10. Документ за самоличност;

  11. Нотариално заверено пълномощно, когато лицето участва с представител.

(2) При търг с явно наддаване кандидатът попълва заявление по образец (приложение No 4) и получава пореден номер за съответния обект.
(3) Кандидат, който участва за няколко обекта в една тръжна сесия, представя на комисията един комплект документи по ал.1, от т.3 до т.9. По ал.1, т.1 и 2 кандидатите представят документ за всеки обект поотделно.
(4) Документите по ал.3, т.10 и 11 се представят на комисията при откриването на процедурата.


Чл.21.

(1) В деня и часа, определени за провеждането на търга, председателят на комисията проверява присъствието на членовете на комисията. При отсъствие на председателя на комисията функциите му се поемат от секретаря.
(2) При отсъствие на юрист търгът се отлага с един час. В случай, че и в този срок не се яви юрист, търгът се насрочва за следващия работен ден в същия час и на същото място.
(3) При възникване на обстоятелства, които правят невъзможни откриването или продължаването на отложения при условията на ал.2 търг, се насрочва нова процедура по реда на чл. 17.
(4) В случаите по ал.3, когато се прекратява вече започната тръжна сесия поради невъзможност за продължаването й или се насрочва нова, обявените до този момент за спечелили участници за отделни обекти - предмет на търга, запазват правата си.


Чл.22.

(1) Когато за участие в търг с явно наддаване е регистриран само един кандидат, търгът не се провежда и се отлага за датата на повторния търг.
(2) Когато на търг с явно наддаване се яви само един от регистрираните кандидати, търгът се отлага с един час. В случай, че и след този срок не се яви друг от регистрираните кандидати, търгът се отлага за датата на повторния търг.
(3) Когато на търга или конкурса не се яви кандидат, търгът се обявява за непроведен и се провежда на датата, определена за повторен търг в заповедта на началника на РУГ.
(4) Когато на търга, провеждан повторно в случаите по ал.1, 2 и 3, се яви само един кандидат, той се обявява за спечелил по предложената от него цена, която не може да бъде по-ниска от началната тръжна цена.
(5) Когато при търг с тайно наддаване или конкурс в срока за подаване на предложенията е подадена само една оферта, комисията я отваря и обявява кандидата за спечелил обекта, ако офертата му е изготвена в съответствие с условията за провеждане на процедурата.
(6) Когато при търг с тайно наддаване или конкурс се яви представител само на един от кандидатите, подали оферта за обекта, комисията отлага процедурата с един час и ако след този срок не се яви друг, кандидатът се обявява за спечелил обекта, ако офертата му е изготвена в съответствие с условията за провеждане на процедурата.
(7) Присъствието на представител на кандидата при провеждането на процедурата е задължително.


Чл.23.

(1) При търг с явно наддаване председателят на тръжната комисия обявява ясно обекта на търга, началната и/или крайната цена и стъпката.
(2) Търгът с явно наддаване се провежда по следния ред:

  1. Председателят или определен от него за водещ търга член на комисията обявява последователно нарастването над началната цена; всяко увеличение е в размер една стъпка и се разграничава със звуков сигнал;

  2. Наддаването се извършва от допуснатите за участие кандидати, които вдигат раздадените им номера и обявяват гласно размера на цената; обявената от участника цена го обвързва към комисията и другите участници в търга без право на позоваване на грешка;

  3. Печели този от участниците, който първи заяви, че купува на обявената от водещия цена; председателят обявява номера на спечелилия участник, класирания на второ място, достигнатата цена и закрива търга за този обект.

(3) Търгът с отстъпка се провежда по следния ред:

  1. Председателят или определен от него за водещ търга член на комисията последователно обявява намаляването под началната цена; всяко намаление е в размер една стъпка и се разграничава със звуков сигнал;

  2. Печели този от участниците, който първи заяви, че купува на обявената от водещия цена с вдигане на номера си и гласно обявяване на размера на цената; обявената от участника цена го обвързва към комисията и другите участници в търга без право на позоваване на грешка;

  3. Председателят обявява номера на спечелилия участник, достигнатата цена и закрива търга за този обект.

(4) Преди третото обявяване на последната достигната цена при търг с явно наддаване и преди достигането на крайната цена при търг с отстъпка председателят на комисията или водещият търга прави предупреждение, че е последна, и ако няма предложение, обявява приключването на наддаването или отстъпката със звуков сигнал.
(5) Когато в търга участват повече от двама кандидати и обектът бъде продаден на начална цена, обявена само от един от участниците, класираният на второ място се определя чрез жребий.
(6) В случай, че участниците в търга след изрична покана от председателя не изявят желание да купят, включително и по начална цена или по крайна цена, търгът за този обект се закрива, а внесените от тях депозити не се възстановяват.


Чл.24.

(1) При търгове с тайно наддаване или конкурс офертите по образец (приложение No 5) се депозират преди процедурата в ДЛ, ДДивС или ГС без да се отварят пликовете, като се записват в регистър по образец (приложение No 6), последователно по реда на получаването им. При приемане на офертата на приносителя се издава документ, върху който се отбелязват датата и часът на подаването й.
(2) Офертите се депозират в запечатан непрозрачен плик. Върху него се записват името на офериращия и пълното наименование на обекта на търга. В плика се поставят:

  1. Документите по чл. 20, ал.1, с изключение на тези по т.10 и 11;

  2. Офертата за цена, изписана цифром и словом за всеки обект, поставена в отделен непрозрачен запечатан плик, обозначен с надпис "офертна цена", номерът на обекта и името на кандидата.

(3) Документите по чл. 20, ал.1, т.10 и 11 се представят на комисията при откриването на процедурата.
(4) Участниците в търгове с тайно обявяване на офертата за цена или конкурс нямат право да подават повече от една оферта за един обект, както и да правят допълнения или изменения в предадени вече оферти.


Чл.25.

(1) След изтичането на срока за предаване на офертите се изготвя извлечение от регистъра по образец (приложение No 7), което заедно с пликовете се предоставя на председателя на комисията. Председателят обявява откриването на търга. Комисията проверява самоличността на участниците и констатира дали са изпълнени условията за провеждането на търга.
(2) Комисията в открито заседание отваря пликовете и проверява дали в тях са приложени всички необходими документи.
(3) За всеки обект председателят обявява допуснатите до участие кандидати и техните поредни номера, декласираните участници и основанието за отстраняването им.
(4) Пликовете с офертните цени се групират за всеки предлаган обект, без да се отварят. След това се пристъпва към обявяване на всеки обект по реда, посочен в обявата.
(5) Представители на кандидатите, допуснати за участие в процедурата за съответния обект, имат право да присъстват при отварянето на пликовете с офертните цени. Присъствието на представителите на кандидатите се отбелязва в протокола.
(6) Търгът се печели от предложилия най-висока цена, което се обявява пред участниците от председателя на комисията. Председателят на комисията обявява и класирания на второ място и закрива търга за този обект.
(7) При предложена еднаква най-висока цена от няколко участници търгът продължава между тях като търг с явно наддаване и започва от тази цена, като се спазват изискванията по чл. 23.
(8) В случай че участниците по ал.7 не наддават, спечелилият се определя чрез жребий.


Чл.26.

(1) При провеждане на конкурс комисията проверява дали представените оферти отговарят на условията, посочени в конкурсната документация, и определя допуснатите до участие кандидати, декласираните участници и основанията за отстраняването им за всеки обект поотделно.
(2) За спечелил конкурса се обявява кандидатът, чиято оферта е получила най-голям брой точки.
(3) При конкурс, открит на основание чл. 16, ал.2, т.1, общият брой точки, получени от всяка оферта, е сбор от точките, присъдени за ползването на дървесина, и точките, присъдени за извършването на другите мероприятия.


Чл.27.

Комисията изготвя протокол по образец (приложение No 8) в четири екземпляра - за спечелилия процедурата, за класирания на второ място, за продавача и за РУГ. Към достигнатата тръжна цена се добавя дължимият ДДС, което се отбелязва в протокола. Протоколът се подписва от членовете на комисията и от класираните участници.

Глава четвърта
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРЕГОВОРИ С ПОТЕНЦИАЛНИ ПОЛЗВАТЕЛИ

Чл.28.

(1) Правото на ползване на дървесина от държавния горски фонд може да се предоставя чрез преговори с потенциални ползватели:

  1. За обекти, предложени на търг или конкурс, за които не са се явили кандидати;

  2. За обекти, в които се налага спешно усвояване на дървесината поради повреди от биотични и абиотични фактори, и е невъзможно дървесината в обекта да се измери преди сечта;

  3. За обекти, в които се провежда учебно-производствена и научно-изследователска дейност;

  4. За задоволяване на потребностите от технологична дървесина на потребители с годишен обем на преработваната от тях суровина не по-малък от 50 000 куб.м.

(2) В случаите по ал.1, т.4 преговорите се провеждат от НУГ, а договорите за ползване на дървесината се сключват от директора на ДЛ, ДДивС или ГС.


Чл.29.

(1) Заповедта за провеждане на процедура за преговори с потенциални ползватели се издава от директора на ДЛ, ДДивС или ГС, а в случаите по чл .28, ал.1, т.4 - от началника на НУГ, и съдържа:

  1. Номер на обекта и списък на насажденията, включени в него;

  2. Цена на обекта;

  3. Условията на преговорите, в които могат да се включат изисквания за:
    а) специфични изисквания в зависимост от особеностите на обекта;
    б) начин и условия за плащане на цената;
    в) срок за сеч и извоз по насаждения;

  4. Време и място за закупуването на книжата за участие в преговорите;

  5. Цена на книжата по т.4;

  6. Депозит за участие;

  7. Време и начин за оглед на обекта;

  8. Адрес, срок и ред за представяне на офертите;

  9. Място, дата и час за провеждане на преговорите;

  10. Срок за валидност на офертите;

  11. Дата за провеждане на повторни преговори.

(2) Размерът на депозита се определя съгласно приложение No 3.
(3) Със заповедта по ал.1 се утвърждават книжата за преговорите, които съдържат:

  1. Копие от заповедта по ал.1;

  2. Начин и критерии за оценяване на представените оферти;

  3. Условията по ал.1, т.3 с конкретни данни по всяко от обстоятелствата;

  4. Списък на документите, които следва да бъдат представени от кандидатите;

  5. Други условия на продавача в съответствие с целите на преговорите;

  6. Начална цена за всяка категория дървесина и общо за всяко насаждение, включено в обекта;

  7. Проект на договор.

(4) Заповедта по ал.1 се публикува най-малко в един местен вестник или централен ежедневник.
(5) Преговорите се провеждат в срок до 20 дни от датата на публикуване на заповедта по ал.1.


Чл.30.

(1) Преговорите се провеждат от комисия в състав, определен съгласно изискванията на чл.19.
(2) Комисията се назначава със заповед на директора на ДЛ, ДДивС и ГС, а в случаите по чл. 28, ал.1, т.4 - от началника на НУГ, след изтичане на срока за представяне на предложенията. Със заповедта се определя и възнаграждението на тези членове, които не са служители на НУГ, неговите органи и поделения, което е за сметка на приходите по чл. 29, ал.1, т.5.
(3) Членовете на комисията трябва да отговарят на изискванията по чл. 19, ал.4.
(4) Комисията заседава в състав от 5 членове и взима решения с обикновено мнозинство.
(5) При отсъствие на юрист преговорите се отлагат с един час. В случай, че и в този срок не се яви юрист, преговорите се насрочват за същия час и същото място на следващия работен ден.
(6) При възникване на обстоятелства, които правят невъзможни откриването или продължаването на отложени при условията на ал.5, се насрочват нови по реда на чл. 29.
(7) В случаите по ал.6, когато се прекратяват вече започнати преговори поради невъзможност за продължаването им или се насрочват нови, обявените до този момент за спечелили участници за отделни обекти - предмет на преговорите, запазват правата си.


Чл.31.

(1) Офертата се изготвя по образец (приложение No 5).
(2) Кандидатите за участие нямат право да подават повече от една писмена оферта за един обект. В хода на преговорите кандидатите имат право еднократно да променят и допълват предложението си.


Чл.32.

(1) Към всяка оферта по чл. 31, ал.1 задължително се прилагат:

  1. Документ за закупени книжа за участие;

  2. Документ за внесен депозит;

  3. Удостоверение от компетентните държавни органи, че кандидатът няма изискуеми задължения към държавата и към осигурителни фондове;

  4. Удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация;

  5. Копие от данъчна регистрация;

  6. Копие от булстат;

  7. Декларация за обстоятелствата по чл. 5, ал.1, т.1, 2, 3 и 5;

  8. Копие от документите по чл .4;

  9. Доказателства за търговска репутация на кандидата или декларация, че не е извършвал ползване на дървесина от държавните гори;

  10. Документ за самоличност;

  11. Нотариално заверено пълномощно, когато лицето участва с представител.

(2) Предлаганата цена се поставя в отделен непрозрачен запечатан плик, обозначен с надпис "Предлагана цена за обект ...".


Чл.33.

(1) Офертата се представя в запечатан непрозрачен плик от кандидата или от негов упълномощен представител. Върху плика се отбелязват цялостното название на обекта на преговорите и адресът на подателя. В плика се поставят:

  1. Документите по чл. 32, ал.1, с изключение на тези по т.10 и 11;

  2. Офертата за цена, изписана цифром и словом за всеки обект, поставена в отделен непрозрачен запечатан плик, обозначен с надпис "офертна цена", номерът на обекта и името на кандидата.

(2) Документите по чл. 32, ал.1, т.10 и 11 се представят на комисията при откриването на процедурата.
(3) Офертите се депозират в ДЛ, ДДивС или ГС, а в случаите по чл. 28, ал.1, т.4 в НУГ, без да се отварят пликовете, като се записват в регистър по образец (приложение No 6), последователно по реда на получаването им. При приемане на офертата на приносителя се издава документ, върху който се отбелязват датата и часът на подаване на офертата.
(4) Оферта, представена след изтичане на крайния срок, не се приема. Не се приема и оферта в незапечатан или с нарушена цялост плик. Такава оферта се връща на кандидата срещу разписка и това се отбелязва в регистъра.


Чл.34.

(1) След изтичането на срока за предаване на офертите се изготвя извлечение от регистъра по образец (приложение No 7), което заедно с пликовете се предоставя на председателя на комисията. Комисията по преговорите в открито заседание проверява пликовете и съобщава общия брой на офертите.
(2) Не се отварят оферти, подадени от кандидат, чиито представител не присъства на заседанието.
(3) В процедура по преговори с потенциален ползвател едно физическо лице не може да представлява повече от един кандидат.
(4) На заседанието на комисията се води протокол за отваряне на офертите, в който се отразява редовността им и се определят допуснатите до преговорите участници. Не се разглеждат отворени оферти, които не съдържат документите по чл. 32. При поискване кандидатите имат право да получат копие от протокола.


Чл.35.

(1) След като комисията определи допуснатите участници в преговорите, председателят съобщава поредността за разглеждането на офертите по обекти.
(2) На заседанието на комисията се води протокол, в който се отразяват резултатите от преговорите.
(3) Преди отваряне на пликовете с офертните цени комисията дава възможност на допуснатите до участие кандидати да променят ценовата си оферта. Промяната на офертната цена се извършва в писмена форма, без представителите на кандидатите да напускат залата за провеждането на процедурата.
(4) Алинея 3 не се прилага в случаите, когато има само един допуснат до участие кандидат.
(5) Присъствието на представители на кандидатите, допуснати за участие в процедурата за съответния обект при отварянето на пликовете с офертните цени, е задължително. Присъствието на представителите на кандидатите се отбелязва в протокола.
(6) Комисията не отваря плика с офертната цена и не разглежда офертата на кандидат, чиито представител не присъства на заседанието.
(7) Когато някой от кандидатите е упражнил правото си по ал. 3, комисията не отваря първия плик с офертната цена и отбелязва върху него, че офертата е оттеглена.
(8) Когато няколко кандидати са предложили еднаква най-висока цена, комисията им дава възможност да променят офертната си цена. При отказ на кандидатите да променят предложението си класираният на първо място се определя чрез жребии.
(9) Допускането на кандидатите до участие, изменението на офертите по ал.3 и 8 и отварянето на пликовете с офертните цени се извършва в едно заседание.


Чл.36.

(1) В срок 3 работни дни след приключване на работата комисията предава протокола на директора на ДЛ, ДДивС или ГС, а в случаите по чл .28, ал.1, т.4 - на началника на НУГ.
(2) За спечелил преговорите се обявява кандидатът, предложил най-висока цена.

Глава пета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА СЕЧ И ИЗВОЗ ОТ ДЛ, ДДивС И ГС И ЗА ПРОДАЖБА НА ДОБИТАТА ПО ТОЗИ РЕД ДЪРВЕСИНА

Чл. 37.

(1) По реда на тази глава се възлага извършването на дърводобива в насаждения или части от тях от държавните гори, в които ползването на дървесина не е предоставено след провеждането на търг, конкурс или преговори.
(2) По реда на тази глава може да се възлага и извършването на дърводобива в насаждения или части от тях от държавните гори, в които ползването на дървесина е предоставено след провеждането на търг, конкурс или преговори, но договорите са били прекратени, а в насажденията е останала неотсечена дървесина.
(3) По реда на тази глава се извършва продажбата на дървесина:

  1. Добита в случаите по ал.1 и 2;

  2. Добита от ддивс и гс, когато осъществяват ползване на дървесина по реда на чл. 57, ал.5 зг.

Чл.38.

(1) В случаите по чл.37 ДЛ, ДДивС или ГС възлагат изпълнението на мероприятията, свързани с ползването на дървесина, предвидено в устройствените проекти, планове и програми.
(2) Мероприятията по ал.1 се възлагат при условията и по реда на Закона за обществените поръчки.
(3) Процедурите по ал.2 се провеждат при спазване на условията по чл. 3, изискванията на чл. 6 и осигурено финансиране.


Чл.39.

(1) Държавното лесничейство, ДДивС и ГС изготвят и защитават пред РУГ план-сметка за необходимите средства за осъществяването на ползването на дървесина от горите.
(2) Регионалното управление на горите обобщава план-сметките по ал.1 в годината, предшестваща изпълнението на предвидените мероприятия, и представя и защитава в НУГ обобщена план-сметка за необходимите средства.
(3) Регионалното управление на горите може да разрешава ползване на дървесина по реда на тази глава и в текущата календарна година при условие, че разходите за извършване на дърводобива и за продажба на добитата по този ред дървесина могат да бъдат изплатени в рамките на утвърдения бюджет на съответното ДЛ, ДДивС или ГС.


Чл.40.

(1) Добитата дървесина от горите се продава чрез търг с явно или тайно наддаване по сортименти съгласно изискванията на БДС.
(2) Сортиментите могат да се обединяват и предлагат за продажба в пакет.


Чл.41.

(1) Заповедта за провеждане на търг се издава от директора на ДЛ, ДДивС или ГС.
(2) Заповедта за провеждане на търг съдържа:

  1. Вид на сортимента и количество по дървесни видове;

  2. Вид на търга;

  3. Начална и/или крайна цена по сортименти или в пакет без ддс;

  4. Размер на депозита;

  5. Размер на стъпката при явен търг;

  6. Условия за плащане на цената;

  7. Време и начин за оглед на дървесината;

  8. Цена на тръжните документи и място, откъдето може да се получат;

  9. Срок, до който трябва да бъде депозирана офертата или да се регистрират кандидатите;

  10. Място, ден и час на провеждане на търга;

  11. Състав на комисия за провеждане на търга;

  12. Възнаграждението на членовете, които не са служители на нуг, неговите органи и поделения, което е за сметка на приходите по т. 8;

  13. Дата за провеждане на повторен търг.

(3) Със заповедта по ал.1 се утвърждават тръжните документи, които съдържат:

  1. Препис от заповедта за провеждане на търга, с изключение на т.11 и 12 на ал.1;

  2. Срок за транспортиране на закупената дървесина;

  3. Текст на обявата за провеждане на търга;

  4. Списък на документите, които следва да бъдат представени от кандидатите при участие в търга;

  5. Основанията за декласиране на участник.

(4) Цената на тръжните документи се определя по калкулативен път по размера на реалните разходи за подготовка и провеждане на търговете.
(5) Размерът на стъпката е от 0,5 до 10 на сто от началната цена. Размерът на депозита е 10 % от началната цена.
(6) Търгът се оповестява публично не по-малко от 7 дни предварително чрез обява в местен вестник или централен ежедневник. В обявата се вписват данните по ал.2, т.1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 и 13.
(7) Обявата за търга се поставя и в кметството, на чиято територия е седалището на ДЛ, ДДивС и ГС, и на мястото за съобщения в сградата на ДЛ, ДДивС или ГС.
(8) Повторният търг се провежда до 3 дни след датата на първия търг на същото място и в същия час.


Чл.42.

(1) Директорът на ДЛ, ДДивС и ГС предлага на началника на РУГ два варианта на начална и/или крайна цена (цена на оттегляне) по сортименти.
(2) Към предложението по ал.1 директорът на ДЛ, ДДивС и ГС прилага опис на дървесината съгласно образец (приложение No 9) и мотиви.
(3) Началната и/или крайната цена за всеки сортимент се определя:

  1. Като сума от таксата за категорията дървесина, от която е добит сортиментът, и разходите за извършване на сечта, извозването и рампирането на дървесината, и разходите за организиране на търга; за сортименти, които се добиват от различни категории, се определя среднопретеглена такса; когато дървесината се продава от централен склад, се добавят и стойността на транспортните разходи;

  2. Чрез анкета или ценоразписи на други ползватели на дървесина, продаващи същите сортименти на територията на съответното дл, ддивс или гс;

  3. По следната формула: ц = цп - (а + б), където:
    ц е началната цена на сортимента;
    цп - пазарната цена на сортимента франко мястото на продажба (централен склад, жп гара, претоварен пункт, краен потребител или др.), получена от борси, тържища за разпродажба, потребители и продажба на конфискувани дървени материали в съответния район;
    а - товаро-разтоварните разходи и разходите за съхранение на дървесината до продажбата й;
    б - транспортните разходи до мястото на продажба (от временен склад до централен склад, жп гара, претоварен пункт, краен потребител, борса и тържище).

(4) При провеждане на нова процедура началната и/или крайната цена на обекти, останали непродадени, се намалява до 10 %.


Чл.43.

Началникът на РУГ утвърждава начална и/или крайна цена (цена на оттегляне) по сортименти.


Чл.44.

За провеждане на търговете по глава пета се прилагат съответно разпоредбите на глава трета относно търговете.

Глава шеста
ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА СКЛЮЧВАНЕТО И ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДОГОВОРИ СЪС СПЕЧЕЛИЛИТЕ ТЪРГОВЕ, КОНКУРСИ ИЛИ ПРЕГОВОРИ

Чл.45.

(1) В срок 3 работни дни от получаване на протокола за работата на комисията органът, издал заповедта за откриване на процедурата, го утвърждава и издава заповед за определяне на резултата от класирането.
(2) Кандидатите се уведомяват писмено за резултатите от класирането.
(3) Депозитите на некласираните участници се освобождават в срок до 3 работни дни след изтичане на срока за подаване на жалба срещу заповедта по ал.1.
(4) Не се връща депозитът на участник, който е подал жалба срещу заповедта по ал.1, до разрешаването на спора с влязъл в сила акт.
(5) Депозитът на класирания на второ място се освобождава в срок до 3 работни дни след сключването на договор със спечелилия процедурата.


Чл.46.

(1) При нарушения в провеждането на процедурата органът, който я е открил, със заповед я прекратява и писмено уведомява кандидатите.
(2) В случаите по ал.1 депозитите на участниците в процедурата се освобождават.


Чл.47.

Заповедите по чл. 45, ал.1 и чл. 46, ал.1 са индивидуални административни актове по смисъла на чл.2 от Закона за административното производство.


Чл.48.

(1) Директорът на ДЛ, ДДивС или ГС сключва договор със спечелилия процедурата в едноседмичен срок след влизане в сила на заповедта по чл. 45, ал.1.
(2) При отказ на спечелилия участник да сключи договор в срока по ал.1 се поканва вторият класиран. Ако и той откаже да сключи договор в 7-дневен срок, органът, издал заповедта по чл. 45, ал.1, прекратява процедурата и открива нова.
(3) Депозитът на отказалия да сключи договор участник не се освобождава.


Чл.49.

(1) Договорът се сключва в писмена форма.
(2) В договора задължително се включват условията, при които е спечелен обектът.
(3) В случай че от момента на сключване на договора до началото на неговото изпълнение има срок, по-дълъг от 30 дни, в договора се включват и клаузи за правата и задълженията на двете страни при евентуално възникване на форсмажорни обстоятелства.


Чл.50.

Насажденията, включени в обекта, се предават на ползвателя от директора на ДЛ, ДДивС и ГС или упълномощено от тях лице с издаване на писмено позволително за сеч и подписване на предавателно-приемателен протокол. Позволителното за сеч и протоколът се изготвят в присъствието на лицензирания лесовъд по чл.3, който ги подписва.


Чл.51.

(1) Когато разликите в количествата дървесина по категории водят до разлика в цената на съответното насаждение не по-голяма от 10 % от посочената в договора, ползвателят заплаща количествата дървесина, описани по категории в договора.
(2) Когато разликите в количествата дървесина по категории водят до разлика в цената на съответното насаждение, по-голяма от +10 % от посочената в договора, ползвателят заплаща по категории стойността на действително отсечената и транспортирана дървесина за разликата над +10 %.
(3) Когато разликите в количествата дървесина по категории водят до разлика в цената на съответното насаждение, по-голяма от 10 % от посочената в договора, ползвателят не дължи заплащане на сумата, изчислена по следната формула:

С = (90 % х С обд) - Сдд,

където:
С обд е стойността на обекта по договора;
Сдд - стойността на добитата дървесина по категории.
(4) Плащанията по ал.2 и 3 се извършват след освидетелстване на сечищата и въз основа на двустранен протокол, който съдържа:

  1. Разликата в количеството договорирана и действително отсечена дървесина по категории;

  2. Паричната стойност на разликата по т.1;

  3. Анализ на причините, довели до разликите по т.1.

(5) Протоколът по ал.4 се изготвя в срок 7 работни дни от датата на освидетелстване на последното сечище в обекта.


Чл.52.

Добитата дървесина се фактурира по категории. Цената на всяка категория дървесина се определя пропорционално на съотношението между достигнатата и началната цена на обекта.


Чл.53.

(1) Когато в условията за провеждане на процедурата не са определени сроковете за издаване и получаване на позволителните за сеч по насаждения, тези срокове се определят в договора.
(2) Ползвателят е длъжен да получи позволителните за сеч в сроковете по ал.1.


Чл.54.

(1) Когато в условията за провеждане на процедурата не е определен друг срок за заплащане на първата вноска, тя се заплаща в 30-дневен срок от получаване на позволителното за сеч.
(2) Размерът на първата вноска е не по-малък от 10 на сто от достигнатата стойност на правото на ползване за насаждението.
(3) Държавното лесничейство, ДДивС и ГС издават позволителни за транспортиране до размера на внесените от ползвателя вноски.
(4) Позволителните за транспортиране по ал.3 се подписват и от лицензирания лесовъд по чл. 3.
(5) Правото на собственост върху добитата дървесина преминава върху купувача от момента на издаване на позволително за транспортиране. Превозните билети се издават от лице, което има сключен трудов договор с ползвателя. Името на лицето се посочва в договора.


Чл.55.

(1) Цената се плаща в брой в касата на ДЛ, ДДивС или ГС или по посочена в договора банкова сметка.
(2) Когато крайният срок за плащане на цената на обекта не е посочен в условията за провеждане на процедурата, той се определя в договора.
(3) Депозитът на спечелилия участник се трансформира в гаранция за изпълнението на договора и се връща след освидетелстване на всички сечища в обекта и заплащане на дължимите суми по договора. Протоколът за освидетелстване на сечищата се подписва от лицензирания лесовъд по чл.3.
(4) При конкурс, проведен на основание чл. 16, ал.2, т.1, депозитът се връща след изготвянето и на предавателно-приемателен протокол за извършването на лесовъдските и/или ловностопанските мероприятия.
(5) Протоколът по ал.4 се подписва и от лицензирания лесовъд по чл. 3.


Чл.56.

(1) Директорът на ДЛ, ДДивС или ГС прекратява договора с едностранно писмено уведомление, без да дължи обезщетение за пропуснати ползи в следните случаи:

  1. Купувачът не плати някоя от дължимите вноски или цената на обекта в срока, посочен в договора;

  2. По време на действието на договора в резултат на настъпила промяна в обстоятелствата ползвателят вече не отговаря на изискванията по чл. 3 или чл. 5, ал.1;

  3. По време на изпълнение на договора бъде установено, че купувачът е подписал декларация с невярно съдържание;

  4. В случай че ползвателят не започне сеч в 14-дневен срок от датата на издаване на съответното позволително.

(2) При прекратяване на договора по реда на ал.1 депозитът не се връща.


Чл.57.

Купувачът няма право да предоставя на трети лица правото на ползване от обекта на търга, конкурса или преговорите.


Чл.58.

(1) Когато след сключване на договора поради обективни причини се налага промяна на вида и интензивността на сечта в някое от включените в обекта насаждения, директорът на ДЛ, ДДивС или ГС след извършване на инвентаризация и определяне на новите условия за осъществяване на ползването има право да предложи на купувача да подпише допълнително споразумение към договора и да извърши ползване в насаждението, съобразено с резултатите от инвентаризацията, при запазване на достигнатите цени на категориите дървесина за съответното насаждение.
(2) Когато след сключване на договора поради обективни причини се налага промяна на вида и интензивността на сечта в някое от включените в обекта насаждения, директорът на ДЛ, ДДивС или ГС след извършване на инвентаризация и определяне на новите условия за осъществяване на ползването и отказ на купувача да сключи анекс по реда на ал.1 има право:

  1. Да сключи анекс към договора, с който прекратяват действието му за това насаждение, когато купувачът не желае да извърши ползването в насаждението по ал.1 и сечта в него не е започнала, но желае да продължи ползването във всички останали, в които не се налага промяна на вида и интензивността на сечта;

  2. Да спре сечта в насаждението със заповед; тогава купувачът заплаща и извозва само отсечената до този момент дървесина.

(3) В случаите по ал.2, т.1 на купувача се връщат вноските, които е направил за съответното насаждение и се освобождава депозитът му.


Чл.59.

(1) При различия между утвърдения технологичен план и приложената към условията за провеждане на процедурата технологична схема относно технологичните просеки директорът на ДЛ, ДДивС или ГС назначава комисия, която да установи дали това води до разлики в количествата дървесина за ползване общо в насаждението и по категории.
(2) В комисията по ал.1 се включват представители на ДЛ, ДДивС или ГС, лицензираният лесовъд по чл. 3 и представител на собственика на гората. В комисията могат да бъдат включвани представители и на други заинтересовани лица.
(3) Комисията приключва работата си в 14-дневен срок от утвърждаването на технологичния план и отразява резултатите от проверката в протокол.
(4) Когато има разлика между количествата дървесина, посочени в документацията за провеждане на процедурата, и количествата, посочени в протокола по ал.3, страните по договора сключват анекс при запазване на достигнатите цени по категории.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

  1. "крайна цена (цена на оттегляне)" е определената по реда на глава втора, под която ползването в съответния обект не се предоставя;

  2. "комплектован лесосечен фонд" е опис на маркирани насаждения, одобрени за сеч през съответната календарна година;

  3. "обект" е насаждение или съвкупност от две или повече насаждения, които се предлагат за продажба;

  4. "прогнозно количество дървесина" е количеството дървесина, определено чрез пробна площ и се очаква да бъде добито от обекта;

  5. "доказателства за търговската репутация на кандидата" са препоръки от ДЛ, ДДивС или ГС, в района на дейност на които кандидатът е извършвал ползване на дървесина от държавните гори и е приключил изпълнението на договорите в срок.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. (1) Дървесината от горите в обекти, предоставени по реда на чл.16, ал.2 от Закона за горите, се ползва от лицата, на които са учредени правата, без да се спазват разпоредбите на тази инструкция. Цената на правото на ползване се определя съгласно чл. 10, ал.2, т.2.
(2) Ползването на дървесина от горите в площи, заградени за интензивно развъждане на дивеча, се извършва от лицата, стопанисващи дивеча по реда на ал.1.
§ 3. За процедури, открити преди влизането в сила на тази инструкция, се прилагат разпоредбите на Инструкция No 33 от 1999 г. за условията и реда за ползването на дървесина от горите чрез търг, конкурс и преговори с потенциален ползвател (обн.,ДВ,бр.109 от 1999 г.; изм. и доп., бр.8, 37 и 91 от 2000 г., бр.3 от 2001 г.).
§ 4. Тази инструкция се издава на основание чл.80, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за горите (ДВ,бр.41 от 1998 г.) и отменя Инструкция No 33 от 1999 г. за условията и реда за ползването на дървесина от горите чрез търг, конкурс и преговори с потенциален ползвател.
§ 5. Изпълнението на инструкцията се възлага на началника на Националното управление по горите.
Министър: М. Дикме

Приложение No 1 към чл. 2, ал.5

ДО ДИРЕКТОРА НА ДЛ/ДДивС/ГС
.........................

ЗАЯВЛЕНИЕ
за предоставяне на ползване в горите, собственост на общини, физически и юридически лица, чрез търг, конкурс, преговори с потенциален ползвател, организирани от РУГ ....................... в района на дейност на ДЛ/ДДивС/ГС .............................

От: ..................................................... (пълно наименование и седалище (адрес) на юридическо лице)
Булстат: ................... Данъчен No: ..................
........................................................... (или трите имена на физическо лице, лична карта номер, ЕГН, адрес)
телефон: ............. факс: ............

Господин директор,

Заявявам, че желая да предоставя ползването в собствените ми гори чрез търг, конкурс, преговори с потенциален ползвател, организирани от ДЛ/ДДивС/ГС за следните обекти:
.........................................................
Приложение:

  1. Документ за собственост.

  2. Приложения No 1, 3, 4, 5 и 7 от НПДГ No 30.

  3. Предложение с определена начална и/или крайна цена.

  4. ..................................................
    Дата:
    Заявител: (подпис)

Приложение No 2 към чл. 6, ал.1, т.1

ДО НАЧАЛНИКА НА НУГ/
ДИРЕКТОРА НА ДЛ/ДДивС/ГС
..........................

ЗАЯВКА
за необходимите количества дървесина по категории (сортименти) и дървесни видове

От: .................................................. (пълно наименование и седалище (адрес на управление) на юридическо лице)
Булстат: ............. Данъчен No: ...............
........................................................ (или трите имена на физическо лице, лична карта номер, ЕГН, адрес)
телефон: ................ факс: ................

Господин директор,

Заявявам необходимите количества дървесина по категории (сортименти) и дървесни видове за .................. г.:
..............................................................
Дата:
Заявител: (подпис)

Приложение No 3 към чл.17, ал.6 и чл. 29, ал.2

ТАБЛИЦА
за определяне размера на депозита в зависимост от стойността на обекта

Стойност на обекта (лв.)

Дължим депозит (лв.)

до 10000

10 %

от 10001 до 20000

1000 + 8 % за горницата над 10000

от 20001 до 50000

1800 + 6 % за горницата над 20000

от 50001 до 100000

3600 + 4 % за горницата над 50000

от 100001 до 200000

5600 + 2 % за горницата над 100000

над 200001

7600 + 1 % за горницата над 200000



Приложение No 4 към чл. 20, ал.2

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА

ЗАЯВЛЕНИЕ
за участие в търг, конкурс, преговори за ползване на дървесина от горите

От: .................................................. (управител по съд. регистрация или представител по пълномощие)
живущ(а) на адрес: ....................................
л.к. No .............., изд. на.............. от .............., ЕГН ..............
Управител (представител) на ............................ (име на фирмата)
адрес на управление: ..................................
тел. ............... факс ...............

Господин председател,

Желая да участвам в търг, конкурс, преговори за ползване на маркирана дървесина, в отдел .............., подотдел ".........", в района на ДЛ/ДДивС/ГС ................................
Запознат(а) съм с условията за провеждане на процедурата.
ДЛ: ....................г.
Заявител: ...............
Забележка. Заявлението задължително се придружава от изискуемите документи по решението на открилия процедурата.

Приложение No 5 към чл. 24, ал.1 и чл.31, ал.1

ОФЕРТА

Име, пълен адрес на оферента (предложителя) .....................
Дата ...................
За обект No ............

Отдел,
подотдел

Дървесен вид,
сортимент

Количество,
м3

Цена цифром и словом
в лв.

....................... (подпис на оферента, предложителя)

Приложение No 6 към чл. 24, ал.1 и чл. 33, ал.3

РЕГИСТЪР НА ОФЕРТИТЕ

Приетите оферти (предложения) за търга (конкурса, преговорите с потенциален ползвател) от упълномощени от началника на НУГ или директора на ДЛ/ДДивС/ГС .........................................
длъжностни лица .......................................
са заведени, както следва:

No по
ред

Входящ No

Име на кандидата

Дата

Час

Забележка

Подпис

1

2

3

.......................................................



Приложение No 7 към чл. 25, ал.1 и чл. 34, ал.1

ДЛ/ДДивС/ГС:..............

Извлечение от регистъра на офертите (предложенията)

Приетите оферти (предложения) от упълномощени от началника на НУГ или директора на ДЛ/ДДивС/ ГС ....................................
длъжностни лица ..................................................
за търга (конкурса, преговорите с потенциален ползвател) на ................. (дата) са заведени, както следва:

No по
ред

Входящ No

Име на кандидата

Дата

Час

Забележка

1

2

3

.......................................................

Брой на офертите (предложенията): .....................
Дата: ..................
Предал: ................ (име и длъжност, подпис)

Приложение No 8 към чл. 27

ПРОТОКОЛ
за спечелен търг или конкурс

На ............................ в резултат на проведен търг или конкурс за обект (насаждение, партида) .......................... на територията на ДЛ/ДДивС/ГС .................................... за продажба на ........................................... количеството от ............. м3 бе спечелено от .................. (пълна индивидуализация на лицето) при цена ................. лв. и следните условия*:
...................................................... (срок за извеждане на сечта и извоза, начин на плащане и други)
На второ място бе класиран........................... (пълна индивидуализация на лицето) при цена ............... лв. и следните условия*: (срок за извеждане на сечта и извоза, начин на плащане и други)
Дата:.................

Комисия:

Спечелил:

1.

................

Класиран на второ място:

2.

................

3.

................

4.

................

5.

................

(подпис)

(подпис)

* Попълва се само при конкурс.

Приложение No 9 към чл. 42, ал.2

Утвърдил:
Началник на РУГ: ....................

ОПИС
на дървените материали за търг по партиди на ................ г.

No по ред

Сортименти

Дървесен
вид

Размери

Склад

Обем на
партидата

Начална
цена

Забележка

мин.
диам.(см)

дължина
(м)

Изготвил:

Директор на ДЛ/ДДивС/ГС: "............."

(.................)

(инж. ......................)

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив