Инструкция № 3 от 24 август 2004 г.за реда за водене на регистър на научната дейност в Република България

МОН

Държавен вестник брой: 88

Година: 2004

Орган на издаване: МОН

Дата на обнародване: 20.02.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С тази инструкция се определят съдържанието на регистъра на научната дейност в Република България, условията и редът за вписване и поддържане на регистъра, както и за достъпа на информацията до него.
(2) Регистърът на научната дейност в Република България има статут на национален публичен регистър и се изгражда и поддържа от Фонд "Научни изследвания".

Чл. 2.
(1) Регистърът на научната дейност в Република България, наричан по-нататък "регистър", се състои от 6 взаимосвързани части:
1. регистър на научните организации и на учените;
2. регистър на национални проекти за изследвания и развитие;
3. регистър на изследователските цели;
4. регистър за резултатите;
5. регистър на обществените конкурси за научни изследвания и развитие;
6. регистър на проекти по международни програми, в които Република България членува.
(2) Към регистъра се поддържа база от данни по научни и технологични индикатори.
(3) Към регистъра се поддържа списък на идентификационните кодове на данните, въвеждани в регистъра.
(4) Данните, вписани в регистъра по ал. 1, т. 2 - 6, са публично достъпни и могат да бъдат използвани за целите, посочени в чл.3.
(5) Ползването на данни, вписани по ал. 1, т. 1 от раздела за научни организации, е публично, а от раздела на учените се подчинява на разпоредбите на Закона за защита на личните данни.
(6) В регистъра не се въвеждат данни, които представляват класифицирана информация.

Чл. 3.
(1) Целта на регистъра е да набира и съхранява информация за научни изследвания, финансирани от публични източници, и да предоставя тази информация на обществеността, включително и в чужбина, както и на организациите, възлагащи изпълнението на научни изследвания (по-нататък "възложители").
(2) Конкретните цели на регистъра са:
1. информиране на обществеността и кандидатите за обявените обществени конкурси и резултатите от тях;
2. информиране на обществеността за проекти и изследователски цели, подпомагани от публични източници, и за резултатите от тях;
3. контрол на целевото, програмното и институционалното финансиране;
4. формиране на политиката на Фонд "Научни изследвания" и определяне на приоритетите;
5. подготовка на проекта за държавен бюджет за съответната година;
6. оценка на резултатите и предоставяне на информация на правителството и обществеността;
7. анализ на състоянието на научната дейност за определяне на научните и технологичните индикатори;
8. мониторинг на участието в национални и международни програми за научни изследвания и развитие.

Чл. 4. Управителят на Фонд "Научни изследвания" съвместно с администратора на данните в регистъра предлагат за утвърждаване на министъра на образованието и науката техническите и програмните средства и други продукти за работа на регистъра, идентификационните кодове и елементите, начина на контрол над пълнотата на данните и връзките между тях, както и концептуалната насока на регистъра.

Глава втора
ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪРА - ВПИСВАНЕ, АКТУАЛИЗАЦИЯ, СЪХРАНЕНИЕ И ДОСТЪП ДО РЕГИСТЪРА

I. Вписване и актуализация на регистъра

Чл. 5.
(1) Действията по вписването в регистъра се извършват от определени със заповед длъжностни лица.
(2) Администраторът на регистъра и длъжностните лица по вписванията за Министерството на образованието и науката, предложени от управителя на Фонд "Научни изследвания", се определят със заповед на министъра на образованието и науката, а в останалите случаи - със заповед на органа на изпълнителната власт или друга организация, информация за чиято дейност се обхваща от регистъра.
(3) В заповедта по ал. 1 се определя и длъжностното лице от всяка администрация, което ще осъществява пряк контрол върху дейността по вписване на частта си в регистъра.
(4) Субектите, които предоставят информация за вписване в регистъра, са:
1. научните организации;
2. възложителите на обществени конкурси;
3. юридическите и физическите лица, кандидатствали и получили финансиране по международни програми.
(5) Субектите по ал. 4 представят необходимата за вписване в регистъра информация на администратора във форма, утвърдена от министъра на образованието и науката.
(6) Администраторът издава регистрационното удостоверение за вписване в регистъра, което в срок до 10 дни след предаване на информацията се предоставя на управителя или друго упълномощено от субектите по ал. 4 лице.
(7) За всеки субект/възложител, който предоставя информация относно подлежащи на вписване обстоятелства в регистъра, се открива партида с уникален идентификационен номер, по която се извършват всички последващи вписвания.
(8) Последващите вписвания на нови обстоятелства се извършват, без да се засяга информацията, съдържаща се в предходните вписвания.
(9) При промяна на обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра, субектите по ал. 4 предоставят на длъжностните лица по вписванията или на администратора необходимите данни в срок 60 дни след настъпване на промените.
(10) В регистъра се поддържа и съхранява информация за настъпилите промени във вписаните обстоятелства.
(11) При вписване в регистъра на промяна на обстоятелство се издава регистрационно удостоверение за промяна, което се предоставя в срок до 10 дни след предаване на информацията на управителя или друго упълномощено от субектите по ал. 4 лице.
(12) Когато се заличава вписано обстоятелство, в съответното поле се записва, че вписването е заличено и датата на заличаването. Заличаването не може да води до унищожаване или повреждане на информацията относно заличеното вписване, която се съхранява в срок 5 години.

II. Водене, съхранение и достъп до регистъра


Чл. 6.
(1) Регистърът се поддържа като единна електронна база данни за научните организации, учените, изследователските цели, обществените конкурси, програмите и проектите за научни изследвания и резултатите от тях.
(2) Техническата и програмната поддръжка на електронната база данни се осъществява от администратора, който отговаря и за съхраняването на информацията на магнитен носител.
(3) Компютърната база данни се поддържа по начин, който гарантира целостта на информацията, защитата на информацията в системата срещу разрушение, неправомерното изменение и ползване и контролирания достъп за вписвания и преглеждане.

Чл. 7. Достъпът за преглеждане на информацията, която не е защитена от специални правни разпоредби, се осигурява:
1. за обществеността - чрез страницата на Фонд "Научни изследвания" в Интернет или чрез отдалечен достъп посредством референтен интерфейс;
2. за възложителя - въз основа на писмена молба, всички валидни данни от регистъра, които е предоставил или които се отнасят до организационни подразделения, юридически или физически лица под неговата юрисдикция;
3. на изпълнителя на проекти за научни изследвания, цели или резултати - въз основа на писмена молба, всички валидни данни за неговите проекти, цели и постигнатите резултати.

Чл. 8.
(1) Научните организации в Република България предоставят актуални данни за своята структура и състав във форма, утвърдена от министъра на образованието и науката или упълномощено от него със заповед лице, и в обем, определен в чл.9, ал. 1 и 2. При предаването на личните данни възложителят, а при включването им - администраторът, са длъжни да спазват условията, определени в специалните правни разпоредби за ползване на личните данни.
(2) Условие за отпускане на подпомагане за дадена календарна година е предаването на валидни данни за проектите и изследователските цели и тяхното включване в регистъра.
(3) Възложителят е длъжен:
1. преди обявяването на обществен конкурс за изследвания да предаде на администратора данните за вписване в регистъра; в срок до 50 дни от датата на приключване на обществения конкурс за изследвания и развитие възложителят трябва да предаде на администратора на регистъра данните за оценка на този конкурс;
2. да предаде на администратора валидните данни за проектите и изследователските цели, подпомагани от неговия бюджет, в срок до 50 календарни дни от началото на календарната година за проекти или изследователски цели, започнати през изминали години и осъществени в дадената година;
3. да предаде на администратора валидни данни за резултатите от проектите или изследователските цели, подпомагани от неговия бюджет, най-късно до 200 календарни дни след завършване на финансирането им в обема, определен в чл.9, ал. 2 и 3. (4) Физическите и юридическите лица, кандидатствали и получили финансиране по международни програми, са длъжни в срок 30 календарни дни от подписването на договора да изпратят в регистъра данни за проекта във форма, утвърдена от министъра на образованието и науката и публикувана в Интернет страницата на регистъра и в обем, определен в чл.9, ал. 6.
(5) За всеки възложител, който предоставя информация относно подлежащи на вписване обстоятелства, се дават индивидуален идентификационен номер и партида в регистъра.
(6) Новите обстоятелства се вписват така, че да не засегнат информацията, съдържаща се в предходните вписвания.

Глава трета
ПОДЛЕЖАЩИ НА ВПИСВАНИЯ ОБСТОЯТЕЛСТВА

Чл. 9.
(1) В регистъра на научните организации и учените се вписват:
1. данни в раздела за научните организации:
а) единен идентификационен код;
б) код по БУЛСТАТ;
в) наименование на български и английски език;
г) юридически статут и правно-организационна форма;
д) акт за създаване/възникване, промяна, прекратяване;
е) предмет на дейност (функции) отраслово отнасяне;
ж) форма на собственост;
з) източник на финансиране;
и) вид чуждестранна инвестиция;
к) органи на управление и представителство;
л) седалище и адрес на управление;
м) структура (обща администрация, учени);
н) име на ръководителя на български и английски език;
о) пощенски адрес, телефон, факс, електронен адрес и адрес в Интернет на български и английски език;
2. данни в раздела за учените:
а) име и фамилия на български и английски език, научни звания и степени, област на науката, административен пост, защитени патенти, място на постоянно жителство, гражданство и ЕГН и електронна поща;
б) публикации - по 3 публикации, издадени през последните 3 години в национални и чужди издания;
в) проекти.
(2) В регистъра на проектите се вписват:
1. идентификационен код на проекта, наименованието му на български и английски език и кратко описание на дейността (данни за програмата или данни за типа грант на български и английски);
2. основни данни за изпълнителя и подизпълнителя, които обхващат:
а) наименование на юридическия или стопанския субект, име и фамилия на управителя или означение на организационното подразделение в Република България или местна самоуправляваща се единица, идентификационен код, ако такъв е получен по БУЛСТАТ, седалище и място на извършване на дейността, правна форма на юридическото лице; при юридическо лице, което няма идентификационен номер - държавата, в която е регистрирано; адрес в публичната информационна мрежа (Интернет) и адрес на електронна поща;
б) данни за организационното подразделение;
в) име, фамилия, научно звание и/или научна степен, ЕГН, постоянен адрес на изпълнителя на проекта;
г) страницата в Интернет и адрес на електронна поща на изпълнителя на проекта;
3. основни данни за физическото лице, определено за научен ръководител;
4. срок за осъществяване на проекта;
5. предмет и цели на проекта, научна област на изследване и развитие на български и английски език;
6. бюджет на проекта и неговото разпределение за целия период на проекта и по години, форма на обществено подпомагане (дотация или заем);
7. идентификационен код на обществения конкурс за научни изследвания и развитие;
8. данни за други проекти и изследователски цели със същата или подобна проблематика и с подобни резултати, за чието осъществяване е кандидатствал изпълнителят, на български и английски език;
9. кратка оценка на проекта от възложителя след завършването му - на български и английски език;
10. определяне на защита на данните по специални правни разпоредби (по-нататък само "степен на поверителност на данните"); 11. данни, определени от администратора за еднозначно идентифициране на предаваната база данни;
12. други данни, отнасящи се до подпомагане на научните изследвания, произтичащо от международни задължения на Република България.
(3) В регистъра на изследователските цели се вписват:
1. идентификационен код на изследователската цел, наименование на български и английски и кратко описание на дейността;
2. основни данни за изпълнителя, които обхващат:
а) данни за юридическия или стопанския субект, посочени в ал. 1;
б) данни за организационното подразделение;
3. данни за физическото лице, определено от изпълнителя като научен ръководител;
4. срок за осъществяване;
5. предмет и цели на осъществяването на изследователската цел, област на изследване и развитие на български и английски език;
6. общ бюджет на изследователската цел и неговото разпределение, размер на институционалното подпомагане, евентуално и неговото разпределение, за целия период на осъществяване на изследователската цел и по години;
7. данни за други проекти и изследователски цели, за чието осъществяване е кандидатствал изпълнителят, и проекти с подобна проблематика;
8. кратка оценка на изследователската цел от възложителя след завършването на осъществяването є на български и английски език;
9. степен на поверителност на данните;
10. данни, определени от администратора за еднозначно идентифициране на предаваната база данни;
11. други данни, отнасящи се до подпомагане от публични източници на научните изследвания, произтичащо от международни задължения на Република България.
(4) В регистъра за резултатите се вписват:
1. идентификационен код на резултата и наименованието му на български и английски език, както и на езика, на който е бил публикуван резултатът (по-нататък само "оригинален език");
2. идентификационен код най-малко на един проект или изследователска цел, от чието осъществяване е възникнал резултатът; 3. основните данни по ал. 2, т. 2 за изпълнителя, постигнал резултата;
4. общ брой на авторите, инициаторите или други физически лица, допринесли за резултата и имащи сходни права върху резултата (по-нататък само "автори"), от тях - броят на авторите в трудово-правни отношения с изпълнителя;
5. имена, фамилии и ЕГН на авторите, а ако авторите не са граждани на Република България - техните имена и фамилии, гражданство и дата на раждане;
6. изброяване на имената на авторите във вида, посочен в публикацията или в друг вид информация за резултата;
7. вид на обявяване на резултата;
8. описание на резултата на български и английски език и на оригиналния език;
9. област на научни изследвания и развитие, в която е получен резултатът;
10. данни за прилагане на резултата въз основа на разпоредбите в чл.6, ал. 5 от приложението, включително и година на прилагане;
11. степен на поверителност на данните;
12. данни, определени от администратора за еднозначно идентифициране на предаваната база данни;
13. други данни, отнасящи се до подпомагането от публични източници на изследванията и развитието, определени от специални правни разпоредби или от международните задължения на Република България.
(5) Данни в регистъра на обществените конкурси за научни изследвания и развитие:
1. данните в регистъра на обществените конкурси обхващат:
а) идентификационен код на обществения конкурс за научни изследвания и развитие и на дейността му;
б) за програма - дата на одобряването є, номер на решението, година на начало и край на програмата;
в) наименование и цел на обществения конкурс на български и английски език;
2. данни за възложителя, обявил обществения конкурс;
3. данни за обявяването на конкурса и условията за участие:
а) дата на обявяване на конкурс за изследвания и развитие в медиите, данни за начало и край на конкурса и срок за оценка;
б) начин за подаване на идейния проект на български и английски език;
в) начин на обявяване на резултатите от обществения конкурс на български и английски език;
г) общ размер на целевото подпомагане, отпуснато от възложителя за предмета на обществения конкурс за изследвания и развитие и разпределението му през отделните години;
д) условия на обществения конкурс, мотиви за отхвърляне или изключване на проект, критерии за оценка на идейните проекти и изискванията за доказване на квалификацията на кандидата на български и английски език;
е) данни за мястото, където се получава документацията за кандидатстване, за мястото, формата и срока за подаване на идейните проекти и информация за наименованието, седалището, телефона, електронния адрес и факс на възложителя или на лицето, упълномощено за организационното обслужване на обществения конкурс за изследвания и развитие;
ж) други информационни източници за обществения конкурс за изследвания и развитие;
4. данни за оценяване на обществения конкурс:
а) брой подадени идейни проекти, брой приети идейни проекти;
б) общ размер на целевото подпомагане и разпределението му по години;
в) в случай на прекратяване на обществения конкурс за изследвания и развитие дата и причини за прекратяването на български и английски език;
5. данни, определени от администратора за еднозначно идентифициране на предаваната база данни;
6. други данни, отнасящи се до подпомагането от публични източници на изследванията, определени от международните задължения на Република България.
(6) Данни в регистъра на проекти по международни програми, в които Република България членува:
1. идентификационен код на проекта, наименованието му на български и английски и кратко описание на дейността (данни за програмата или данни за типа грант на български и английски);
2. основни данни за изпълнителя и подизпълнителя, които обхващат:
а) наименование на юридическия или стопанския субект, име и фамилия на управителя или означение на организационното подразделение в Република България или местна самоуправляваща се единица, идентификационен код, ако такъв е получен по БУЛСТАТ, седалище или постоянно жителство и място на извършване на дейността, правна форма на юридическото лице; при юридическо лице, което няма идентификационен номер - държавата, в която е регистрирано; адрес в публичната информационна мрежа (Интернет) и адрес на електронна поща;
б) данни за организационното подразделение;
в) име, фамилия, научна степен и/или научно звание, ЕГН, място на постоянно жителство;
г) адрес в Интернет и електронна поща;
д) данни за страните, участващи в консорциум по проекта - идентификационен код на координатора и идентификационни кодове на страните в консорциума;
3. основни данни за физическото лице, определено от изпълнителя, за осъществяването на проекта, както и за други физически лица, участващи в проекта: име, фамилия, научна степен и/или звание и ЕГН; ако това лице не е гражданин на Република България - неговото име, фамилия, научна степен и/или звание и дата на раждане; електронен адрес и телефон;
4. срок за осъществяване на проекта - година и месец на начало и край на договора за целево подпомагане, състояние на хода на осъществяване на проекта, евентуално мотивировка, както и информация за промени в договора за подпомагане или решението за подпомагане на български и английски език;
5. предмет и цели на проекта, област на изследване и развитие на български и английски език;
6. разходи на проекта и тяхното разпределение, за целия период на проекта и по години;
7. идентификационен код на конкурса за изследване и развитие;
8. данни за други проекти и изследователски цели, за чието осъществяване е кандидатствал изпълнителят, и проекти с подобна проблематика и с подобни резултати;
9. кратка оценка на проекта от възложителя след завършването му на български и английски език;
10. определяне на защита на данните по специални правни разпоредби;
11. данни, определени от администратора за еднозначно идентифициране на предаваната база данни.

Чл. 10. В базата данни по научни и технологични индикатори се вписват:
1. данни по първостепенни индикатори:
а) брой изследователи на 1000 души от работната сила;
б) съотношение на броя на новопридобилите образователна и научна степен "доктор" в съответствие с регламентираните области на 1000 души от населението в съответната възрастова група от 25 до 34 години;
в) относителен дял на разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) от БВП;
г) относителен дял на бюджетните разходи за НИРД от всички бюджетни разходи;
д) относителен дял на добавената стойност, създадена във високотехнологични отрасли от БВП;
е) относителен дял на заетите лица във високотехнологични отрасли от общо заетите в икономиката;
ж) относителен дял на износa на високотехнологични продукти на България от световния износ на такива продукти;
2. данни по допълнителни индикатори:
а) рисков капитал;
б) научни публикации, съдържащи се в базата данни на Института за научна информация (ISI) във Филаделфия на 1 милион население;
в) подадени заявки за патент в Европейското патентно ведомство на 1 милион население;
г) издадени патенти от Американското ведомство за патенти и търговски марки на 1 милион население;
д) производителност на труда (БВП за 1 работен час);
е) производителност на труда (БВП за 1 работен час), годишен среден ръст в %;
ж) относителен дял на добавената стойност, създадена от наукоемки услуги от БВП;
з) относителен дял на заетите лица в наукоемки услуги от общо заетите в икономиката.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази инструкция:
1. "Дейност" - данни за програмата или данни за типа грант.
2. "Национални проекти" - проекти за научни изследвания, финансирани от държавния бюджет - директно и на конкурсен принцип.
3. "Идентификационен код" - код, еднозначно определящ в регистъра проект за научни изследвания, изследователска цел или резултат от научно изследване, създадени с концепцията за работа на регистъра за научната дейност в Република България.
4. "Научни организации" - висшите училища и колежи (съгласно номенклатурата на Националния статистически институт), институтите на Българската академия на науките, ведомствените научни институти, неправителствените организации и стопански субекти, осъществяващи научноизследователска и развойна дейност.
5. "Възложител" - бюджетна организация, обявяваща конкурси за научни изследвания и финансираща изследователски цели или резултати от научни изследвания. 6. "Национални издания" - книги, статии в списания и поредици, доклади от конференции, публикувани в пълен текст (не р
езюмета).
7. "Чужди издания" - книги, статии в списания и поредици, доклади от конференции, публикувани в пълен текст (не резюмета).
8. "Срок на проекта или изследователската цел" - година и месец на начало и край на договора за целево подпомагане, състояние на хода на осъществяване на проекта, евентуално мотивировка, както и информация за промени в договора за подпомагане или решението за подпомагане на български и английски език.
9. "Организационно подразделение" - вътрешната организационна единица или отдел, упълномощени въз основа на специални правни разпоредби, учредителни документи, уставни документи или друг документ за учредяване или основаване чрез осъществяване на изпълнение на права и задължения, свързани с осъществяване на изследователската цел или нейна част, ако съществува.
10. "Вид на обявяване на резултата" - публикация, продукти, резултати, опазвани чрез специалните правни разпоредби или резултати, пуснати на пазара, а в случаите на резултати, съдържащи секретни данни въз основа на специалните правни разпоредби, за вид на съобщаване на резултата се счита и съобщението за научно изследване.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 2. Инструкцията се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби на Правилника на Фонд "Научни изследвания" (ДВ, бр. 73 от 2004 г.).
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив