Инструкция № 3 от 17.10.2008 г. за организиране и провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство

Министерство на транспорта

Държавен вестник брой: 104

Година: 2008

Орган на издаване: Министерство на транспорта

Дата на обнародване: 29.12.2008

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство се организират и провеждат в съответствие с изискванията на Наредба № 38 от 2004 г. за условията и реда за провеждане на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити (обн., ДВ, бр. 42 от 2004 г.; изм., бр. 38 и 44 от 2006 г., бр. 4 от 2008 г. (Наредба № 38 от 2004 г.).

Чл. 2.
(1) Тази инструкция регламентира процедурите по организацията и провеждането на теоретичните и практическите изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.
(2) Регионалните дирекции "Автомобилна администрация" в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (регионалните дирекции) организират:
1. приемането на документите за явяване на изпит;
2. изготвянето на графиците;
3. определянето на председателите на изпитните комисии;
4. провеждането на изпитите;
5. изготвянето на протоколите и предаването им в Министерството на вътрешните работи за издаване на свидетелствата за управление на МПС на лицата, положили успешно изпитите.

Глава втора
ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ

Раздел I
Организиране на изпитите

Чл. 3.
(1) Списъците на кандидатите и необходимите документи на кандидатите за допускане до изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС се представят от ръководителите на учебната дейност на лицата, притежаващи разрешения за обучение, или упълномощени от тях лица. Документите се попълват на ръка или на компютър.
(2) Служителят на регионалната дирекция проверява документите за съответствие с изискванията на наредбата.
(3) Документите за допускане до изпит на кандидат не се приемат и се връщат на учебния център, когато:
1. не са представени всички необходими документи;
2. съдържанието или формата на документите не отговаря на някое от изискванията;
3. кандидатът не отговаря на някое от изискванията за допускане до изпит.
(4) Когато документите на кандидата се връщат, служителят на регионалната дирекция зачертава името му в списъка и вписва срещу него причината, поради която документите не се приемат. В този случай на представителя на учебния център се предоставя копие от коригирания списък. Представителят на учебния център вписва забележка "получих копие" и се подписва след името на последния кандидат от списъка.

Чл. 4.
(1) Чужденци се допускат до изпит, когато притежават документ за продължително или постоянно пребиваване на територията на Република България, издаден съгласно изискванията на Закона за българските документи за самоличност.
(2) Свидетелствата за управление на МПС, издадени от държави - членки на ЕС, се признават като документ за допускане до изпит (когато се изисква).
(3) Чуждестранно национално свидетелство за управление на МПС на български гражданин или чужденец, издадено от държава, която не е членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария, се признава като документ за допускане до изпит, когато е придружено от легализиран превод.
 
Чл. 5.
(1) За организиране и провеждане на теоретичните и практическите изпити регионалната дирекция изготвя график (приложение № 1).
(2) Броят на комисиите за провеждане на теоретичните изпити се определя в зависимост от броя на наличните експерти, които имат право да провеждат изпити, като за един експерт се предвиждат не по-малко от три групи кандидати за съответната дата. Допуска се броят на групите да бъде по-малък с разрешение на директора на съответната регионална дирекция.
(3) Теоретични изпити се провеждат в един определен ден от седмицата. Когато броят на групите за седмицата е по-голям от броя на възможните комисии за определения ден, се допуска изпити да се провеждат и на следващия работен ден.
(4) В графика за теоретичните изпити се вписват датите на следващите два дни по ал. 3 за провеждане на теоретичните изпити. При попълване на комисиите на първия определен ден се предлага датата за следващия работен ден или за определения ден от следващата седмица.
(5) В графика за провеждане на практическите изпити на лицата, представили документите на кандидатите, се предоставят за избор дати, най-малко за 5 работни дни след датата, за която са приети последните документи.

Чл. 6.
(1) За провеждане на теоретичните и практическите изпити регионалната дирекция организира кандидатите за изпит в групи.
(2) Броят на кандидатите във всяка група за теоретичните изпити е не по-малък от 16.
(3) Броят на кандидатите във всяка група за практическите изпити се определя съобразно продължителността на практическите изпити за отделните категории.
(4) Допуска се в една група да се включват кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС от различни категории.
(5) Формирането на групите за теоретичните и практическите изпити се извършва в съответния график от служителя на регионалната дирекция, който приема документите на учебните центрове. Не се изисква учебните центрове да представят минимален брой кандидати за изпит.
(6) Директорите на регионалните дирекции осигуряват оптимално използване на административния капацитет при формиране на групите за изпит.
(7) Когато не е възможно формирането на група, с разрешение на директора на съответната регионална дирекция може да бъде проведен изпит с по-малък брой кандидати от предвидения в наредбата.

Чл. 7.
(1) При подаване на документите за изпит служителят на регионалната дирекция предоставя на представителя на учебния център съответния график.
(2) Датата и часът за провеждане на изпита се определят съобразно свободните места в графика, съвместно с представителя на учебния център.
(3) Служителят на регионалната дирекция вписва в графика на определената дата и час, наименованието на учебния център, броят на кандидатите за изпит, чиито документи са приети, и категорията, за която ще се явяват.
(4) Служителят на регионалната дирекция регистрира списъка във входящия дневник съгласно приложение № 3 от Наредба № 38 от 2004 г.
(5) Служителят на регионалната дирекция вписва върху папката с документите броя на кандидатите, чиито документи са приети, адреса на кабинета, адреса на учебната площадка (ако се изисква), датата и часа за провеждане на изпита и се подписва.
(6) Представителят на учебния център, представил документите, се подписва, че е уведомен за датата, часа и мястото за провеждане на изпита.

Чл. 8. При приемане на документите служителят на регионалната дирекция сверява данните от удостоверенията за допускане до изпит с данните от съответния регистър и поставя отметка в регистъра пред имената на всеки от кандидатите, чиито документи са приети.

Чл. 9.
(1) До 4 дни преди изпита за Регионална дирекция "Автомобилна администрация" - София, и до два дни за останалите регионални дирекции се допуска промяна в списъка на превозно средство за провеждане на практически изпит и подмяна на кандидат, включен в списъка, с друг кандидат за явяване на изпит.
(2) Документите за промяната се подават при спазване установения ред за подаване на документи за изпит.

Чл. 10.
(1) Не по-късно от два дни преди определената дата за изпит регионалната дирекция изготвя протоколите за провеждане на теоретичните и практическите изпити съгласно приложения № 4 и 4а от Наредба № 38 от 2004 г.
(2) Изпитните протоколи се изготвят в два екземпляра, номерират се във възходящ ред по реда на тяхното изготвяне за съответната година и се вписва датата на изпита.
(3) В протоколите се вписват и данните на кандидатите за изпит (ЕГН и трите имена), часът за началото на изпита, адресът на кабинета, адресът на учебната площадка (ако се изисква), регистрационните номера, марките и моделите на автомобилите за провеждане на практическия изпит, наименованията на учебните центрове, представили кандидатите, и автомобилите, като за всеки кандидат се отбелязва от кой учебен център е представен.
(4) В един изпитен протокол се включват кандидати, представени за изпит от един или няколко учебни центъра.
(5) При изготвяне на протоколите за провеждане на практическия изпит в полето за отразяване на оценката от теоретичния изпит се вписва номерът на протокола, с който успешно е положен теоретичният изпит, или основанието, поради което кандидатът не подлежи на теоретичен изпит.
 
Чл. 11. Регионалните дирекции подготвят за всяка група за изпит папка с документите на кандидатите и необходимите за провеждането на изпита документи (изпитни протоколи, изпитни тестове, контролни карти). Съдържанието на папката се описва в приемно-предавателен протокол (приложение № 2), който се подписва от служителя, подготвил папката с документите, и определения с жребий председател на съответната изпитна комисия.
 
Чл. 12.
(1) Председателят на изпитната комисия за всяка група се определя в деня на изпита чрез жребий.
(2) Един експерт е председател на изпитна комисия за провеждане на теоретичните изпити на не по-малко от три групи кандидати за съответната дата. Групите се комбинират предварително.
(3) За изтеглянето на жребия предварително се изготвя протокол (приложение № 3). В протокола комбинираните групи за теоретичните изпити се вписват под един номер (вписват се всички учебни центрове от групата). Не се допускат корекции в данните на протокола. Явни технически грешки се заверяват с подписите на представители на всички учебни центрове, участвали в жребия.
(4) За жребия се подготвят листове с имената на експертите, които могат да бъдат председатели на изпитни комисии за деня. Листовете се поставят в еднакви по цвят и размер непрозрачни пликове, върху които не се допуска поставянето на каквито и да са знаци. Пликовете се разбъркват по начин в присъствието на представителите на учебните центрове и се поставят в непрозрачна кутия.
(5) При изтеглянето на жребия за определяне на председателя на изпитната комисия за всяка група се спазва следното:
1. жребият за практическите изпит се изтегля от представител, определен от учебните центрове, представили кандидатите за изпит;
2. жребият за теоретичните изпити се изтегля при спазване на следните условия:
а) когато теоретичните изпити на трите групи се провеждат в един учебен център - от представител на учебния център, чийто кабинет се използва за провеждане на изпитите;
б) когато теоретичните изпити на трите групи се провеждат в различни учебни центрове - от представител, определен от учебните центрове, представили кандидатите;
в) когато теоретичните изпити се провеждат в кабинети на регионалните дирекции - от представител, определен от учебните центрове, представили кандидатите;
3. при отсъствие на представител на учебен център жребият се изтегля от представителя на следващия по реда от графика учебен център.

Чл. 13.
(1) Изтеглянето на жребия се организира от директора на съответната регионална дирекция, началника на отдела, на който е възложено организирането на изпитите, или определен от директора служител.
(2) Служителят на регионалната дирекция кани представителите на учебните центрове по реда на комисиите в графика да изтеглят плик. След изтеглянето представителят на съответния учебен център съобщава името на експерта, който е определен с жребия за председател на съответната изпитна комисия.
(3) Всеки представител на учебен център вписва в протокола за изтегляне на жребия наименованието на учебния център, която представлява, фамилията си и се подписва.
(4) При изтеглянето на жребия служителят на регионалната дирекция, организирал изтеглянето, вписва имената на председателите върху съответните папки с документите за изпит и в изпитните протоколи от тези папки.

Чл. 14.
(1) Всеки председател на изпитна комисия за провеждане на теоретичните и практическите изпити получава съответната папка с документите за провеждане на изпита и документите на кандидатите и приемно-предавателен протокол, в който е описано съдържанието на папката.
(2) Председателите проверяват наличността на вписаните в приемно-предавателния протокол документи и съответствието им с необходимите за провеждането на изпита документи и когато документите са комплектувани правилно, подписват протокола.
(3) Папките с документите за теоретичните изпити се поставят в плик, който се запечатва. Директорът на регионалната дирекция, началникът на отдела или служителят, теглил жребия, написват фамилиите си и се подписват върху мястото на залепване на плика.

Чл. 15.
(1) Преди започването на теоретичните и практическите изпити председателят проверява съответните условия за неговото провеждане - кабинета, учебната площадка, състоянието на учебните МПС и удостоверението на превозното средство и задължителните застраховки.
(2) Когато материалната база не отговаря на изискванията на наредбата, председателят на комисията дава указания за привеждането й в състояние за нормално и обективно провеждане на изпита.
(3) В случай че до един час от даването на указанията по ал. 2 материалната база не е приведена в съответствие с изискванията или не се представи резервно МПС, изпитът не се провежда. Председателят на комисията приключва протокола, като вписва срещу имената на всички кандидати "Не се е явил", а в забележка вписва причината, поради която не е проведен изпитът.

Чл. 16.
(1) Председателят на комисията проверява удостоверението на преподавателя, който е предложен за член на комисията.
(2) Председателят на изпитната комисия вписва в протокола за изпит члена на изпитната комисия.
(3) Преди започване на теоретичните и практическите изпити председателят представя изпитната комисия на изпитваните и дава указания за реда за провеждането на изпита.
(4) Председателят на изпитната комисия записва на учебната дъска номера на телефона, на който кандидатите могат да подават жалби и сигнали.
(5) Председателят на изпитната комисия записва на учебната дъска номера на протокола и датата, на която се провежда изпитът.

Раздел II
Провеждане на теоретичните изпити

Чл. 17.
(1) Теоретичните изпити са писмени и се провеждат с тестове.
(2) Формата и съдържанието на тестовете на хартиен носител за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС са съгласно методиката по чл. 33.
(3) При провеждане на теоретичните изпити регионалната дирекция използва комплект изпитни листове, който се състои от 20 различни изпитни листове "А" и 20 различни изпитни листове "Б".
(4) Всеки комплект изпитни листове се използва за провеждане на изпитите за период не по-голям от две седмици.

Чл. 18.
(1) Председателят на изпитната комисия дава указания относно реда за проверка на самоличността и на свидетелствата за управление, събирането на документите за платена такса и за изтеглянето на изпитните листове.
(2) Председателят кани изпитваните по реда, по който са записани в протокола за изпит, да представят при комисията документа си за самоличност и документа за платена държавна такса за явяване на изпит.
(3) Председателят на комисията проверява личните данни на кандидатите и ако има техническа грешка в протокола, я отстранява.
(4) Председателят на комисията проверява документите за платена такса за изпит, в т. ч. номера на банковата сметка, и задържа единия екземпляр.
(5) Не се допускат до изпит лица, непредставили:
1. необходимия документ за самоличност (лична карта, международен паспорт, свидетелство за управление), а за чужденците - и документ за продължително или постоянно пребиваване на територията на Република България;
2. необходимото свидетелство за управление на МПС (лица с отнет контролен талон и акт за административно нарушение или наказателно постановление се допускат до изпит в срока на валидност на акта);
3. документ по ал. 4 или когато номерът на банковата сметка е неверен.
(6) За недопуснатите кандидати в изпитния протокол се отбелязва "не се допуска" и се вписва причината за това.
(7) Всеки кандидат изтегля изпитните си тестове (по избор) и ги предава на председателя на комисията.
(8) Председателят на изпитната комисия вписва в протокола срещу името на изпитвания номерата на изтеглените от него изпитни листове.
(9) За осигуряване на равнопоставеност на изпитваните изтеглените от тях изпитни тестове остават при комисията.
(10) Председателят на комисията отстранява шаблона за проверка на тестовете (на верните отговори) и подрежда тестовете по реда на тяхното изтегляне.
(11) Лица, включени в изпитния протокол, които са се явили, след като и последният кандидат е изтеглил изпитния си тест, не се допускат до изпит. За тези лица и за лицата, които не са се явили, в изпитния протокол се отбелязва "не се е явил".

Чл. 19.
(1) След проверката на самоличността и изтеглянето на изпитните тестове председателят на комисията дава указания за съдържанието на изпита:
1. описва теста, който кандидатите ще решават;
2. съобщава на изпитваните времето, което им се предоставя за решаване на теста;
3. съобщава допустимия брой на грешните отговори;
4. за реда на предаване на тестовете след приключване на решаването.
(2) Председателят на комисията съобщава имената на кандидатите от протокола, а членът на комисията им предоставя тестовете, които са изтеглили.
(3) Председателят кани изпитваните да впишат върху изпитните листове личните си данни, номера на протокола, датата и да се подпишат.
(4) След като всички кандидати са приключили вписването в изпитните листове, председателят ги приканва да прочетат указанията в тест "А" и съобщава правилата, които трябва да спазват при решаването на теста:
1. изпитният тест се попълва със син химикал;
2. верният отговор се отбелязва в изпитния тест със знака "Х"; при всеки друг начин на отбелязване се счита, че е отговорено неправилно;
3. в изпитния тест се допуска само едно отбелязване за всеки въпрос; при повече отбелязвания се счита, че на въпроса е отговорено неправилно;
4. не се допуска изтриване или зачертаване на погрешно нанесен отговор;
5. не се допускат предварителни отбелязвания върху отговорите;
6. на въпрос, на който не е отбелязан отговор, се счита, че е отговорено неправилно; това не се отнася за въпросите, които не са предвидени за категорията, за която се явява съответният кандидат.
(5) Председателят показва на дъската правилния начин за отбелязване на верните отговори.
(6) Председателят записва върху учебната дъска часа за началото и часа за края на теоретичния изпит.

Чл. 20.
(1) По време на изпита:
1. в кабинета не се допускат външни лица (освен упълномощени длъжностни лица);
2. не се допускат действия, които нарушават нормалното провеждане на изпита;
3. не се допуска излизане на изпитваните от учебния кабинет след започване на решаването на тестовете;
4. изпитваните работят самостоятелно;
5. председателят и членът на комисията следят за реда при провеждането на изпита.
(2) По време на изпита в кабинета се допуска присъствието на преводач на лицата, които полагат изпит с тестове на език, различен от българския. Преводачите превеждат дословно указанията на председателя на комисията и не правят собствени коментари. Не се допуска коментар на изпитните въпроси по време на решаването им.

Чл. 21.
(1) Председателят на изпитната комисия обявява края на изпита, когато изтече времето, определено за провеждането му, или когато всички изпитвани са предали изпитните си тестове на председателя на изпитната комисия.
(2) При приемането на изпитните тестове от всеки кандидат председателят на комисията преглежда тестовете и с червен химикал по диагонал по цялата дължина зачертава въпросите, на които не е отбелязан отговор.
(3) Кандидатите напускат кабинета, в който се провежда изпитът, след като и последният изпитван предаде изпитния си тест.
(4) Председателят проверява изпитните тестове с помощта на шаблоните, като:
1. при неправилен отговор отбелязва верния отговор с кръгче с червен химикал;
2. попълва таблицата за броя на грешните отговори на последната страница и вписва оценката от изпита.
(5) Шаблонът на всеки изпитен тест след проверката се прилага към него.

Чл. 22.
(1) След като приключи проверката на всички изпитни тестове, председателят на комисията нанася в протокола за изпит оценката на всеки изпитван с "ДА" или "НЕ".
(2) Членът на изпитната комисия поканва кандидатите да влязат в залата.
(3) Председателят на изпитната комисия съобщава на кандидатите резултатите от теоретичния изпит.

Чл. 23.
(1) Изпитната комисия предоставя възможност на желаещите да видят допуснатите от тях грешки и при необходимост дава пояснения относно верните отговори.
(2) За кандидатите, които са решавали тестове на английски език, се допуска присъствието на преводача при поясненията относно верните отговори.

Раздел III
Провеждане на практическите изпити
 
Чл. 24.
(1) Съдържанието и оценяването на практическите изпити за различните категории е съгласно методиката по чл. 33.
(2) Резултатите от практическите изпити се нанасят в контролни карти, както следва:
1. за категория "А" и подкатегория "А1" на учебна площадка (приложение № 4.1);
2. за категории "В", "С", "D", "В+Е", "С+Е", "D+E", "Ттм" и "Ттб" и подкатегории "В1", "С1", и "D1", "С1+Е" и "D1+Е" на път в населено или извън населено място (приложение № 4.2);
3. за категории "В+Е", "С+Е", "D+E" и "Ткт" и подкатегории "С1+Е" и "D1+E" на учебна площадка (приложение № 4.3).

Чл. 25.
(1) При практическите изпити преди започване на управлението комисията проверява уменията на кандидатите за техническа проверка на превозното средство във връзка с безопасността на движението и подготовката на водача преди потегляне - председателят задава въпроси и поставя задачи на изпитваните.
(2) Председателят и членът на комисията оценяват отговорите и изпълнението на задачите по ал. 1.

Чл. 26.
(1) В зависимост от категорията, за която се провеждат практическите изпити, изпитът по управление се състои от една или от две части:
1. изпълнение на маневри на учебна площадка;
2. управление по път в населено място;
3. изпълнение на маневри на учебна площадка и управление по път в населено място.
(2) Когато практическият изпит се състои от две части, първо се провежда частта на учебна площадка.
(3) Когато практическият изпит се състои от две части, до управление по път в населено място се допускат само кандидати, получили положителна оценка от първата част на изпита (изпълнение на маневри на учебна площадка).

Чл. 27. Председателят на комисията проверява условията в учебния център, чийто кабинет се използва при провеждане на практическия изпит.

Чл. 28.
(1) За провеждане на практическите изпити кандидатите в изпитната комисия се разделят на две групи. Разликата в броя на кандидатите в двете групи не трябва да е повече от две. За двете групи се определя различен начален час на практическия изпит.
(2) Процедурите по провеждане на практическия изпит се изпълняват с всяка група поотделно.
(3) Председателят на комисията дава указания на изпитваните за реда за проверка на самоличността, свидетелствата за управление и документите за платена такса.
(4) Председателят поканва изпитваните (по реда, по който са записани в протокола за изпит) да представят документ за самоличност, документ за платена такса и свидетелство за управление на МПС (когато се изисква).
(5) Председателят на комисията проверява личните данни на кандидата и ако в протокола е допусната техническа грешка, я отстранява.
(6) Председателят на комисията проверява документа за платена държавна такса за явяване на изпит и когато номерът на банковата сметка е неверен, кандидатът не се допуска до изпит.
(7) Не се допускат до изпит лица, непредставили необходимия документ за самоличност (лична карта, международен паспорт, свидетелство за управление, удостоверение за продължително или постоянно пребиваване на територията на Република България, лична карта на чужденеца за продължително или постоянно пребиваване на територията на Република България) или необходимото свидетелство за управление на МПС (лица с отнет контролен талон и акт за административно нарушение или наказателно постановление се допускат до изпит в срока на валидност на акта). За тези лица в изпитния протокол се отбелязва "не се допуска" и се вписва причината за това.
(8) Лица, включени в изпитния протокол, които са се явили след началото на изпита, не се допускат до изпит. За тези лица и за лицата, които не са се явили на изпит, в протокола се отбелязва "Не се е явил".
(9) Членът на изпитната комисия предоставя на всеки изпитван контролна карта, в която ще бъдат нанасяни резултатите от практическия изпит.
(10) Председателят кани изпитваните да впишат върху контролните карти личните си данни, номера на протокола, датата, да се подпишат и да ги предадат.
(11) Председателят на изпитната комисия попълва в картите номерата на изпитваните от протокола за изпит.

Чл. 29. Проверката на уменията за техническа проверка на превозното средство във връзка с безопасността на движението и подготовката на водача преди потегляне се извършват с всички кандидати от групата преди започване на управлението. На всеки кандидат се задават въпроси и се поставят индивидуални задачи.

Чл. 30.
(1) Когато изпитът се провежда на учебна площадка, председателят на изпитната комисията определя безопасно място за участниците в изпита.
(2) По време на изпита на учебна площадка не се допуска:
1. присъствието на лица, нямащи отношения към изпита (освен упълномощените длъжностни лица съгласно наредбата);
2. създаването на условия, които затрудняват изпитвания.

Чл. 31.
(1) Председателят на изпитната комисия дава указания на изпитваните за съдържанието на изпита и оценяването на изпълнението на упражненията.
(2) При необходимост членът на изпитната комисия прави демонстрация на последователността на изпълнението на елементите.
(3) Председателя на изпитната комисия указва на изпитвания да започне изпълнението на упражненията.

Чл. 32. Когато изпитът се провежда по път в населено място, председателят на изпитната комисия:
1. дава указания на изпитваните за съдържанието на изпита и съобщава продължителността на управлението по време на изпита;
2. информира кандидатите, че по време на управлението дава указанията за промяна на посоката, като указанието се отнася за първото кръстовище, в което не е забранено завиването; когато не е дадено указание за промяна на посоката, се продължава движението направо, а в случаите, когато не е възможно движение направо, кандидатът трябва да поиска указания за посоката;
3. оценява поведението на изпитвания, като преценява способността на кандидата да управлява безопасно автомобила.
 
Чл. 33.
(1) За провеждане на практическия изпит по пътища в населено място редът за явяване на изпитваните на практическите изпити се определя с жребий, който се организира от обучаващите.
(2) Изпитът за всеки двама (трима) изпитвани започва от и завършва до учебния център, посочен в протокола за изпит. При наличие на място за сядане се допуска в автомобила да присъстват трима кандидати.
(3) По време на изпита в учебния автомобил трябва да присъстват повече от един изпитван (при наличие на място в автомобила).
(4) По време на изпита за категория А и подкатегория А1 на път в населено място в автомобила, който следва кандидата, трябва да присъстват не по-малко от двама кандидати, включени в протокола за изпит.
(5) По време на изпита в автомобилите по ал. 3 и 4 се допускат и упълномощените длъжностни лица съгласно наредбата.

Чл. 34.
(1) Председателят на изпитната комисия поканва изпитвания да заеме мястото на водача в учебното МПС.
(2) Председателят на изпитната комисия вписва в контролната карта началния час на изпита за съответния кандидат.
(3) По време на управлението председателят на изпитната комисия указва посоката за движение.
(4) По искане на кандидата се допуска председателят предварително да укаже маршрута. Председателят на изпитната комисия отговаря на уточняващите въпроси на изпитвания относно посоките на движение.

Чл. 35.
(1) Когато след изтичане на определеното минимално време за управление за съответната категория резултатът не е категоричен, председателят продължава изпита, като продължителността на управлението по път в населено място за категории А, B, B+E, Ттб и Ттм и подкатегории А1 и B1 не трябва да надвишава 35 минути, а за категории С, С+Е, D и D+Е и подкатегории С1, С1+Е, D1 и D1+Е не трябва да надвишава 55 минути.
(2) Практическият изпит се прекратява и резултатът е "неиздържал", когато действията на изпитвания са опасни за участниците в движението или когато председателят на комисията трябва да се намеси в управлението на МПС за предотвратяване на ПТП (съгласно случаите, описани в контролната карта, приложение № 4.2).

Чл. 36.
(1) По време на практическите изпити председателят и членът на комисията наблюдават и оценяват действията на изпитвания. Председателят своевременно нанася в контролната карта допуснатите от него грешки.
(2) Контролните карти се попълват със син или черен химикал. Грешките, допуснати от изпитвания, се отбелязват в контролните карти със знак "Х".
(3) След приключване на управлението по път в населено място председателят на комисията вписва в контролната карта часа на приключване на изпита и сумира точките от отразените нарушения.
(4) Председателят на изпитната комисия вписва оценката в контролната карта и се подписва.
(5) Председателят на комисията нанася оценката и в изпитния протокол.
(6) Председателят на изпитната комисия съобщава резултата на изпитвания и анализира допуснатите от него грешки.

Чл. 37.
(1) След провеждане на изпита и на последния кандидат председателят и членът на комисията подписват двата екземпляра на изпитния протокол.
(2) Документите за платена такса и контролните карти се прилагат към изпитните протоколи.

Чл. 38.
(1) След приключване на изпита председателят на комисията се връща в регионалната дирекция и предава на директора на съответната регионална дирекция, началника на отдела, на който е възложено организирането на изпитите, или определен от директора служител, с приемно-предавателния протокол документите от проведения изпит.
(2) Директорът на регионалната дирекция утвърждава изпитните протоколи в деня на провеждане на изпита.
(3) Регионалната дирекция съхранява две години изпитните тестове, контролните карти и другите документи, свързани с изпита.

Чл. 39.
(1) Председателят отстранява от теоретичния и практическия изпит лицата, които не спазват реда за неговото провеждане.
(2) Не се допуска оказване на помощ на изпитваните по време на теоретичните и практическите изпити.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен
. Настоящата инструкция се издава на основание чл. 59 от Наредба № 38 от 2004 г. за условията и реда за провеждането на изпитите на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно.превозно средство и реда за провеждане на проверочните изпити и отменя Инструкция № 2 от 27 юни 2008 г. на министъра на транспорта за организиране и провеждане на изпитите на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство (необнародвана).
 
Приложение № 1 - Приложение № 4
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив