Инструкция № 25 от 31 май 2004 г. за образуване на средствата за работна заплата в държавните дивечовъдни станции през 2004 г.

МЗГ

Държавен вестник брой: 50

Година: 2004

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 11.06.2004

Чл. 1. С тази инструкция се определят условията, редът и начинът на образуване на средствата за работна заплата през 2004 г. в държавните дивечовъдни станции.

Чл. 2. Държавните дивечовъдни станции, които са приключили 2003 г. с печалба по счетоводния баланс и през всяко от отделните тримесечия на 2004 г. имат положителен финансов резултат и нямат просрочени задължения към края на отчетното тримесечие, образуват средствата си за работна заплата в съответствие с финансово-икономическото си състояние.

Чл. 3.
(1) Държавните дивечовъдни станции, които не отговарят на условията по чл. 2, образуват средствата си за работна заплата през 2004 г. тримесечно, като средната брутна работна заплата за предходното тримесечие се умножи по фактическия средносписъчен брой на персонала (без лицата в отпуск по майчинство) за отчетното тримесечие и получената сума се коригира с коефициент, отчитащ изменението на начислените такси, които се внасят в бюджета на Министерство на земеделието и горите през съответния отчетен период спрямо базисния период.
(2) Коефициентът се изчислява по методика, разработена от Националния статистически институт съгласно приложение № 1.
(3) Отчетният период включва отчетното и предходните три тримесечия.
(4) Базисният период включва четирите тримесечия, предхождащи отчетното тримесечие.

Чл. 4. Държавните дивечовъдни станции, които приключват отчетното тримесечие със загуба и имат просрочени задължения, не могат да увеличават средствата си за работна заплата.

Чл. 5.
(1) При прилагане на инструкцията от начислените средства за работна заплата през предходното и отчетното тримесечие се изключват:
1. обезщетенията по чл.220, 222, чл.224, ал.1 и чл.331 от Кодекса на труда;
2. възнагражденията на директорите на държавните дивечовъдни станции;
3. възнагражденията за условия на труд, определени по реда на чл.4, ал. 2 от Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, приета с ПМС № 133 от 1993 г., но не повече от удвоения минимален размер;
4. внесените от работниците и служителите за тяхна сметка суми за задължително и доброволно социално и здравно осигуряване и за осигуряване за безработица до размери, които не се облагат по Закона за облагане доходите на физическите лица;
5. възнагражденията на наетите лица по граждански договори;
6. възнагражденията за извънреден труд по чл.262, ал. 1, т. 2 и 3 от Кодекса на труда, начислени съгласно определените размери с колективния трудов договор;
7. възнагражденията за работа през официалните празници по чл.264 от Кодекса на труда, начислени в размери съгласно колективния трудов договор.
(2) Държавните дивечовъдни станции, в които се откриват нови работни места за общественополезни дейности и за предоставяне на социални услуги по Националната програма "От социални помощи към заетост", при образуване на средствата си за работна заплата през отделните тримесечия на годината изключват средствата за работна заплата и числеността на лицата, наети по програмата.

Чл. 6. Когато установените по реда на инструкцията средства за работна заплата не осигуряват изплащането на минималната работна заплата за страната за съответния период и на минималните размери на съответните допълнителни и други трудови възнаграждения, в разходите за съответното тримесечие се признават средствата, осигуряващи тези плащания, без да се увеличава числеността на персонала, достигната през предходното тримесечие.

Чл. 7. Държавните дивечовъдни станции, които през предходното тримесечие са начислили в разходите си средства за работна заплата в размер, по-голям от полагащите се средства, образувани по реда на инструкцията, не могат да увеличават средствата си за работна заплата през следващите тримесечия до компенсиране размера на увеличението. Превишението на средствата се изключва при образуване на средствата за работна заплата през следващото тримесечие.

Чл. 8.
(1) Възнагражденията на директорите на държавните дивечовъдни станции се определят тримесечно на база на резултатите за отчетното тримесечие по показателите и критериите от таблицата съгласно приложение № 2.
(2) Месечното възнаграждение се определя в размер от 250 на сто до 350 на сто от отчетената средна брутна работна заплата по заложените критерии в приложението.
(3) За първите два месеца на отчетното тримесечие възнаграждението се определя авансово на база възнаграждението от предходното тримесечие. В последния месец на тримесечието се коригира полагаемото се възнаграждение.
(4) В случаите, когато начислените средства за работна заплата за работниците и служителите на дивечовъдната станция превишават образуваните по реда на инструкцията, определеното общо за трите месеца възнаграждение на директора на дивечовъдната станция се намалява с размера на определената за страната една минимална работна заплата.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:
1. "Просрочени задължения" са следните парични задължения, които не са изпълнени изцяло или частично в срока, определен в договор или нормативен акт:
а) към държавния и/или общинския бюджет/ корпоративен данък, данък върху доходите на физическите лица, такси по ПМС № 266;
б) вноски за задължително обществено и здравно осигуряване; в) задължения по договори за доставка и услуги, свързани с дейността.
2. "Положителен финансов резултат" е печалбата, установена като разлика между счетоводната печалба за отчетното тримесечие и дължимите данъци.

§ 2. Начислените суми за компенсируеми отпуски на персонала в резултат на неизползвано право на отпуск по реда на НСС 19 - "Доходи на персонала", се изключват от начислените средства за работна заплата при прилагане на инструкцията и при определяне на финансовия резултат през четвъртото тримесечие на 2003 и 2004 г.

Заключителни разпоредби

§ 3. Инструкцията се издава на основание § 11, ал. 1 от заключителните разпоредби на Наредбата за образуване на средствата за работна заплата в ТД с над 50 на сто държавно или общинско участие през 2004 г., приета с ПМС № 43 от 26.II.2004 г. (ДВ, бр. 18 от 2004 г.)

§ 4. Инструкцията е съгласувана с министъра на труда и социалната политика и влиза в сила от 1.I.2004 г.

§ 5. Указания по прилагане на инструкцията дават министърът на земеделието и горите и министърът на труда и социалната политика съобразно ведомствената компетентност.

Приложение № 1
към
чл. 3

МЕТОДИКА
за изчисляване на коефициент, отчитащ изменението на начислените такси, които се внасят в бюджета на Министерство на земеделието и горите

I. Общи положения С тази методика се определят обхватът, особеностите и начинът за изчисляване на коефициента на изменение на начислените такси, които се внасят в бюджета на Министерство на земеделието и горите през отделните тримесечия на 2003 г. в рамките на отчетния и базисния период.
II. В методиката се използват следните понятия:
1. "Отчетен период" - включва отчетното и предходните три тримесечия.
2. "Базисен период" - включва четирите тримесечия, предхождащи отчетното тримесечие.
3. "Такси, които се внасят в бюджета на Министерството на земеделието и горите" - таксите, които се начисляват и събират на основание ПМС № 266 от 3.ХII.1998 г. (обн., ДВ, бр. 146 от 1998 г.; изм., бр. 46 от 2002 г.), без таксите по тарифа за таксите за изключени или предоставени за ползване площи от държавния горски фонд по чл.14, ал. 1 и чл.16, ал. 1 от Закона за горите.
III. Коефициентът се изчислява като съотношение на начислените такси през отчетния период и начислените такси през базисния период.

Приложение № 2
към
чл. 8

Показатели и критерии за определяне на процента завишение над 250 на сто от отчетената средна брутна работна заплата на дивечовъдната станция за отчетното тримесечие

1. Средносписъчен брой на персонала
1.1. до 50 души 5 %
1.2. от 50 до 100 души 10 %
1.3. над 100 души 15 %
2. Увеличаване на рентабилността
на продажбите
15 %
3. Положителен финансов резултат 15 %
4. Спазени срокове по текущи задължения
и редовно обслужвани просрочени
задължения по договорите за погасяването им
15 %
5. Изпълнени в срок и обем мероприятия
по договор за възлагане с
Националното управление по горите
20 %
6. Изпълнен разчет за таксите, които се
внасят в бюджета на Министерството на
земеделието и горите
20 %
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив