Инструкция № 2 от 3 юни 2005 г. за издаване на визи на членове на корабни екипажи

МВнР, МВР и МТС

Държавен вестник брой: 50

Година: 2005

Орган на издаване: МВнР, МВР и МТС

Дата на обнародване: 17.06.2005

Чл. 1.
(1) В дипломатическите и консулските представителства на Република България се издават визи на членове на корабни екипажи по реда на Наредбата за условията и реда за издаване на визи.
(2) На граничните контролно-пропускателни пунктове се издават визи на лицата по ал. 1 по реда на тази инструкция.

Чл. 2.
(1) На член на корабен екипаж, от когото се изисква да притежава виза за влизане в Република България, може да бъде издадена транзитна виза на границата при следните условия:
1. лицето не е включено в информационния масив на нежеланите в страната чужденци по чл.21а ЗЧРБ;
2. лицето притежава необходимите визи, за да продължи пътуването си до следващите по маршрута държави или до държавата - цел на пътуването, ако такива са необходими;
3. лицето преминава българската граница с цел да се качи, прехвърли или да слезе от борда на кораб, на който ще работи или е работил като член на екипажа.
(2) При условията по ал. 1 на член на корабен екипаж може по изключение да бъде издадена и еднократна входна виза за краткосрочно пребиваване за срок до 10 дни на границата, когато смяната на екипажа отнема повече от 24 часа или при необходимост от медицинско лечение.

Чл. 3. В издадения визов стикер се посочва обстоятелството, че притежателят на визата е член на корабен екипаж.

Чл. 4.
(1) При влизане на територията на Република България през граничен контролно-пропускателен пункт на член на корабен екипаж корабособственикът, беърбоут чартьорът или корабният агент уведомяват органите за граничен паспортно-визов контрол на пристанището, в което се намира или е очакван да пристигне плавателният съд, че предстои влизане на член на екипажа, за който се прилага визов режим. Корабособственикът, беърбоут чартьорът или корабният агент подписва официална декларация, с която гарантира качването на кораба или напускането на страната за посочения член на корабния екипаж.
(2) Компетентните органи по ал. 1 проверяват достоверността на информацията, подадена от корабособственика, беърбоут чартьора или корабния агент, както и изпълнението на другите условия за влизане на българска територия. В рамките на проверката се установява и маршрутът на пътуващите.
(3) Органите за граничен паспортно-визов контрол на пристанището уведомяват компетентните органи на съответния граничен пункт за лицата, които се очаква да пристигнат, като изпращат надлежно попълнен формуляр съгласно приложението по факс, електронна поща или по друг начин чрез дирекция "Гранична полиция".
(4) Когато проверката на наличните данни даде положителен резултат, който недвусмислено съвпада с твърденията и документите на члена на корабен екипаж, органите за граничен паспортно-визов контрол на ГКПП на влизане могат да издадат транзитна виза на границата.

Чл. 5.
(1) При напускане на работа от борда на плавателен съд корабособственикът, беърбоут чартьорът или корабният агент уведомяват компетентните органи на съответното пристанище за влизането на членове на корабен екипаж, за които се прилага визов режим и които предстои да излязат от територията на страната през въздушна, сухопътна или морска граница. Корабособственикът, беърбоут чартьорът или корабният агент подписва официална декларация, с която гарантира качването на кораба или напускането на страната за посочените членове на корабния екипаж.
(2) Компетентните органи проверяват достоверността на информацията, подадена от корабособственика, беърбоут чартьора или от корабния агент, както и изпълнението на другите условия за влизане на територията на страната. В рамките на проверката се установява и маршрутът на пътуващите.
(3) Когато проверката на наличните данни даде положителен резултат, органите за граничен паспортно-визов контрол могат да издадат транзитна виза на границата.

Чл. 6.
(1) При прехвърляне от един плавателен съд, влязъл в българско пристанище, на друг плавателен съд, който предстои да отплава от същото или друго пристанище, корабособственикът, беърбоут чартьорът или корабният агент уведомява компетентните органи на пристанището за влизането на членове на корабен екипаж, за които се прилага визов режим и които предстои да излязат от българска територия. Корабособственикът, беърбоут чартьорът или корабният агент подписва официална декларация, с която гарантира качването на кораба или напускането на страната за посочените членове на корабния екипаж.
(2) Компетентните органи проверяват достоверността на информацията, подадена от корабособственика, беърбоут чартьора или от корабния агент, както и изпълнението на другите условия за влизане на територията на страната.
(3) В случай, че лицата влизат и излизат от територията на страната през различни пристанища, компетентните органи на пристанището, през което членовете на корабен екипаж влизат на територията на страната, уведомяват органите за граничен паспортно-визов контрол на пристанището, от което чужденците ще излязат. Извършва се проверка дали корабът, към чийто екипаж се присъединяват лицата, се намира на пристанището или е очакван там.
(4) Когато проверката на наличните данни даде положителен резултат, органите за граничен паспортно-визов контрол могат да издадат транзитна виза на границата.

Чл. 7.
(1) Органите за граничен паспортно-визов контрол задължително съгласуват издаването на виза за транзитно преминаване с дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи, а на виза за краткосрочно пребиваване за срок до 10 дни - и с дирекция "Миграция" на Министерството на вътрешните работи. Визата може да бъде издадена само при положително становище от тяхна страна, което може да бъде изпратено по телекс, телефакс или електронна поща.
(2) Съгласувателната процедура по ал. 1 не се провежда в случаите на издаване на визи на членове на корабни екипажи, които са граждани на държави, ратифицирали Конвенция № 108 на МОТ за националните удостоверения за самоличност на моряците.

Чл. 8. При изпълнение на правомощията си по тази инструкция компетентните органи обменят необходимата информация за лицата посредством попълване на формуляр съгласно приложението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази инструкция се издава на основание § 6 от заключителните разпоредби на Наредбата за условията и реда за издаване на визи (обн., ДВ, бр. 49 от 2002 г.; изм., бр. 118 от 2002 г., бр. 15 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 21 от 2004 г.; изм., бр. 80 от 2004 г.).

§ 2. Изпълнението на инструкцията се възлага на министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта и съобщенията.

Приложение
към
чл. 8

Подробно описание на формуляра

Първите четири пункта отразяват самоличността на члена на корабен екипаж.
1. А. Фамилни имена(1)
В. Лични имена
С. Гражданство
D. Чин/Клас
2. А. Място на раждане
В. Дата на раждане
3. А. Номер на паспорта
В. Дата на издаване
С. Срок на валидност
4. А. Номер на моряшката книжка
В. Дата на издаване
С. Срок на валидност
Пунктове 3 и 4 са дадени отделно за яснота, тъй като в зависимост от гражданството на лицето и от държавата членка на влизане за удостоверяване на самоличността може да бъде издаден паспорт или моряшка книжка.
Следващите четири пункта се отнасят до представителя на корабособственика/ беърбоут чартьора и до плавателния съд.
5. Име на представителя на корабособственика/ беърбоут чартьора (физическо или юридическо лице, което представлява корабособственика на място по всички въпроси, свързани със задълженията на корабособственика по екипировката на плавателния съд).
6. А. Име на плавателния съд
В. Флаг (под който плава съдът)
7. А. Дата на пристигане на плавателния съд
В. Произход (пристанище) на плавателния съд
Буква "А" се отнася до датата на пристигане на съда в пристанището, в което членът на екипажа предстои да постъпи на работа.
8. А. Дата на отплаване на плавателния съд
В. Местоназначение на плавателния съд (следващо пристанище)
Пунктове 7А и 8А дават указание за вероятната продължителност на пътуването на члена на корабния екипаж до мястото на постъпване на работа на борда на плавателния съд. Следва да се има предвид, че маршрутът до голяма степен зависи от непредвидени обстоятелства и външни фактори, като напр. атмосферните условия, аварии и т. н.
Следващите четири пункта изясняват причините за предприетото пътуване и неговото местоназначение.
9. "Крайното местоназначение" е крайната точка на пътуването, която може да бъде пристанището, в което членът на екипажа постъпва на работа, или страната, към която се е отправил при напускане на работа.
10. Основания за молбата:
(а) При постъпване на работа крайното местоназначение е пристанището, от което членът на екипажа се качва на борда на кораба.
(б) При прехвърляне на борда на друг кораб крайното местоназначение също е пристанището, от което членът на екипажа се качва на борда на кораба.
(в) При напускане на работа събитието може да настъпи по различни причини, като изтичане на срока на договора, трудова злополука, неотложни семейни причини и пр.
11. Транспортно средство
Посочват се транспортните средства, използвани от члена на корабен екипаж, за когото се прилага визов режим, до неговото крайно местоназначение. Формулярът предвижда следните възможности:
(а) автомобил (лек, автобус);
(б) влак;
(в) самолет.
12. Дата на пристигане
Отнася се главно за членове на корабни екипажи, пристигащи на ГКПП тип "Летище" или граничен контролно-пропускателен пункт, през който лицето желае да влезе на територията на страната.
Дата на транзит
Това е датата, на която членът на корабен екипаж напуска работа на едно пристанище и се отправя към друго пристанище, също намиращо се на българска територия.
Дата на отпътуване
Това е датата, на която членът на корабен екипаж напуска работа на пристанище, намиращо се на българска територия, за да се прехвърли на друг плавателен съд на пристанище, намиращо се на територията на друга държава, или датата, на която членът на корабен екипаж напуска работа на пристанище, намиращо се на българска територия, за да се завърне на постоянното си местожителство (извън територията на Република България).
След определяне на транспортните средства се посочват съответно наличните данни:
(а) автомобил: регистрационен номер;
(б) влак: наименование, номер и т. н.;
(в) данни за полета: дата, час, номер.
13. Официална декларация, подписана от представителя на параходството или от корабособственика, с която същият поема отговорност за престоя и при необходимост - за разходите по репатрирането на члена на екипажа. Когато членове на корабен екипаж пътуват в група, всеки отделно попълва данните по точки 1А до 4С.
1 По паспорт.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив