Инструкция № 14 от 8 ноември 2000 г. за реда за подаване на заявление за участие в професионален пенсионен фонд

Държавен вестник брой: 94

Година: 2000

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 25.08.2005

Чл. 1.

С тази инструкция се регламентира реда за подаване на заявление от лицата, подлежащи на допълнително задължително пенсионно осигуряване в професионален пенсионен фонд и се утвърждава образец на заявлението за участие, изискванията за отпечатването и указанията за попълването му.

Чл. 2.

(1) Осигурените лица подават писмено заявление за участие в професионален пенсионен фонд по образец.
(2) Заявлението за участие се подава чрез осигурителен посредник - физическо или юридическо лице, на което е възложена посредническа дейност по сключването на осигурителните договори между пенсионноосигурителното дружество и лицата, подлежащи на допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Чл. 3.

(1) Заявлението се отпечатва от пенсионноосигурителните дружества на бяла трислойна химизирана хартия, формат А4, с черно мастило.
(2) На гърба на третия екземпляр се отпечатват указания за попълване на заявлението съгласно приложение № 2.

Чл. 4.

Пенсионноосигурителното дружество поставя в горния ляв ъгъл на подаденото заявление определения от Националния осигурителен институт код на професионалния пенсионен фонд и свой входящ номер и печат.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Инструкцията се издава на основание чл.37, ал. 5, т. 2 от Кодекса за задължителното обществено осигуряване и чл.8, ал. 1 от Наредбата за функциите на Националния осигурителен институт по събиране и разпределяне на задължителните осигурителни вноски.

Приложение № 1
към чл. 2

Приложение № 2
към
чл. 3

Указания за попълване на заявлението

С попълването на това заявление правите избор за осигуряване в професионален пенсионен фонд. Осигуряването в професионален пенсионен фонд дава право на срочна пенсия за ранно пенсиониране, за еднократно или разсрочено изплащане на натрупаната капитализирана сума в индивидуалната партида при определените в Кодекса за задължително обществено осигуряване условия. В професионален пенсионен фонд задължително се осигуряват за сметка на работодателя работещите при условията на първа и втора категория труд. Работещите при условията на първа и втора категория труд могат да се осигуряват само в един професионален пенсионен фонд. При попълване на повече от едно заявление ще се счита, че не е избран коректно професионален пенсионен фонд и ще се извърши служебно разпределение. Пенсионноосигурителното дружество, в което подавате заявлението, е длъжно да предостави информация за дейността си, Правилника за организацията и дейността на професионалния пенсионен фонд и условията за осигуряване в него. Заявлението се състои от две части. Първата част се попълва от осигуреното лице, а втората - от осигурителния посредник на пенсионноосигурителното дружество. При попълване на заявлението трябва да имате предвид следните изисквания:
1. Заявлението се попълва на ръка с печатни букви, като се спазват ограниченията на полетата и се започва от първото най-ляво поле.
2. В адресната част се изписва пълното наименование на пенсионно-осигурителното дружество. 3. Категорията труд се записва с арабски цифри: за първа категория се вписва "1", а за втора - "2".
4. При съставните фамилни имена се използва тире за разграничаване.

Пример:

А С Е Н О В А - С Т О Я Н О В А

5. Адресните данни се записват така, както са в личната карта или паспорта.
6. Точка II се попълва от лицата, които към момента на подаване на заявлението работят при условията на трета категория труд, но за 2000 г. имат осигурителен стаж при условията на първа или втора категория труд.
7. В т. II двете полета за категория труд се попълват в случаите, когато осигуреното лице е работило по условията и на двете категории труд. Допуска се попълването на наименованията на повече от един осигурител, ако е имало такива. Във втората част данните за пенсионноосигурителното дружество (ПОД и БУЛСТАТ) се попълват от осигурителния посредник на пенсионноосигурителното дружество. Заявлението се подава в пенсионноосигурителното дружество чрез осигурителния посредник. Кодът на професионалния пенсионен фонд и входящият номер се поставят от дружеството в горния ляв ъгъл на заявлението. При подаване на заявлението изисквайте от осигурителния посредник да представи документ, който го легитимира за упражняване на дейността от името на дружеството, както и документ, удостоверяващ приемането на заявлението.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив