Инструкция № 11 от 17 август 1994 г. за реда за издаване на разрешения за строеж по чл. 226, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство

Държавен вестник брой: 70

Година: 1994

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 06.03.2004

Чл. 1.

Държавната инспекция за технически надзор (ДИТН) към Комитета по стандартизация и метрология (КСМ) чрез своите регионални инспекции за технически надзор (РИТН) на основание чл.226, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство (ППЗТСУ) издава разрешения за строеж и преустройство на сгради и обекти, включващи машини, инсталации и уредби (съоръжения с повишена степен на опасност), които са посочени в т. 1 от Заповед N: А-57 от 1994 г. на председателя на КСМ (ДВ, бр. 29 от 1994 г.).

Чл. 2.

(1) Разрешение за строеж се издава по писмено искане на собственика или инвеститора, придружено с два екземпляра проектна или конструкторска документация и с необходимите изчисления в обем, достатъчен да се направи заключение, дали са изпълнени изискванията и нормите по техника на безопасността за устройството и безопасното функциониране на обектите.
(2) Писменото искане и документацията се представят в РИТН, на чиято територия ще се строи и преустройва съответният обект.

Чл. 3.

(1) Ако проектната или конструкторската документация отговаря на изискванията и нормите по техника на безопасността за устройството на обекта, РИТН я заверява и издава разрешение за строеж по образец съгласно приложението.
(2) Разрешението за строеж се предава на собственика или инвеститора заедно с един екземпляр от заверената документация в срок до 15 работни дни от постъпване на писменото искане в РИТН.

Чл. 4.

(1) В случай, че не са изпълнени нормите и другите изисквания по техника на безопасността за устройство на обекта или ако в представената документация няма достатъчно данни за това, РИТН мотивирано отказва издаването на разрешение за строеж и връща документацията на собственика или инвеститора.
(2) Отказът за издаване на разрешение за строеж може да се обжалва пред главния директор на ДИТН.

Чл. 5.

Издадените разрешения за строеж се регистрират и екземпляр от тях и от заверената документация се съхранява безсрочно в техническия архив на РИТН.

Чл. 6.

Разрешението за строеж губи своята валидност при нарушение на условията, при които е издадено, или когато преди започване на строежа са изменени изискванията или нормите по техника на безопасността за устройството на обекта.

Чл. 7.

(1) Регионалната инспекция за технически надзор спира функционирането на обекти и включените в тях съоръжения с повишена степен на опасност, които са изградени или преустроени без разрешение за строеж или функционират в отклонение от издаденото разрешение.
(2) На лицата, допуснали наказанията, посочени в ал. 1, се налагат наказания съгласно ЗТСУ.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази инструкция се издава на основание чл.201, ал. 7 ЗТСУ и чл.7, ал. 3 от Закона за нормативните актове и отменя Инструкция N: 11 от 1978 г. за реда за издаване на разрешения по чл.226, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство (ДВ, бр. 6 от 1978 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив