Инструкция № 1 от 5 януари 2007 г. за прилагане на Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица

МВнР

Държавен вестник брой: 4

Година: 2007

Орган на издаване: МВнР

Дата на обнародване: 17.01.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се урежда прилагането на Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица (ДВ, бр. 114 от 2003 г.).

Чл. 2.
(1) В Министерството на външните работи се поддържа актуализирана база данни и се съхранява архив за назначаването, приемането, изпълнението и прекратяването на функциите на почетните (нещатни) консулски длъжностни лица на Република България в чужбина и на почетните консулски длъжностни лица на чужди държави в Република България.
(2) Съответната териториална дирекция поддържа актуализирана база данни за назначаването и дейността на почетните (нещатни) консулски длъжностни лица на Република България в чужбина и съдейства за предаването на документацията за архив при прекратяване на техните функции.
(3) Дирекция "Държавен протокол" поддържа актуализирана база данни и предава документацията за почетните консулски длъжностни лица на други държави в Република България за архив.

Чл. 3.
(1) Почетните (нещатните) консулски длъжностни лица на Република България поддържат документация и архив съгласно изискванията на Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетните (нещатни) консулски длъжностни лица.
(2) В случай на прекратяване на функции на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица на Република България в чужбина дипломатическите или консулските представителства на Република България осигуряват във възможно най-кратък срок приемането на архива по ал. 1 с опис и изпращането му с първа дипломатическа поща в Министерството на външните работи.

Раздел II
Назначаване на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице

Чл. 4.
(1) Предложение за откриване на консулство на Република България, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, и назначаване на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България в чужбина може да направи министърът на външните работи, директор на териториална дирекция в Министерството на външните работи или ръководител на дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина.
(2) В предложението се съдържат конкретни мотиви за необходимостта от откриване на консулство, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице и назначаване на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България, предвидимите положителни последици за развитието на двустранните търговски, икономически, културни и научни отношения с приемащата държава, характеристиките на държавата или района, наличието на българска общност и др.
(3) Към предложението се прилагат:
1. биографични данни за кандидата за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице;
2. писмена декларация от кандидата за професионална дейност и обществено положение и за имотното му и финансовото състояние, удостоверяващи възможността му за своя сметка да осигури и поддържа служебно помещение, подходящо за осъществяване на функциите му на почетен консул;
3. информация за връзките на кандидата с български институции, политици и общественици, както и с българската общност в страната на неговото назначаване;
4. документи, установяващи чисто съдебно минало на кандидата, издадени от компетентните органи на приемащата държава и на Република България;
5. информация за основните характеристики на консулския окръг, население, търговско-икономически, научен и културен потенциал, връзки в интерес на Република България, миграционен поток от български граждани, данни за състава на българската колония, ако има оформена такава в този регион, както и движението на българските граждани през него;
6. предварително принципно съгласие на приемащата държава за откриване на консулство на Република България, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, седалището на консулството и консулския окръг, освен ако в приемащата държава такова съгласие не се дава в предварителна форма съгласно местната протоколна практика;
7. препоръки за кандидата от политици, държавници, научни, финансови, търговски и културни дейци на приемащата държава;
8. принципно съгласие на кандидата, изразено в писмена форма, за неговата готовност да съдейства за развитието и укрепването на двустранните отношения между Република България и приемащата държава и предварителен писмен проект на основните насоки за работа съобразно разпоредбите на глава трета от Виенската конвенция за консулските отношения, Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица и на тази инструкция.
(4) Информация за обстоятелствата по ал. 3, т. 1, 3 и 8 може да се съдържа в предложението. В този случай не е задължително представянето на приложения по същите точки.
(5) След разпореждане на министъра на външните работи предложението и приложенията се разглеждат от териториалната дирекция, съгласуват се с дирекция "Консулски отношения" и чрез последната - с Министерството на отбраната и с Националната служба "Сигурност" при Министерството на вътрешните работи.
(6) При необходимост териториалната дирекция събира допълнителна информация чрез българското дипломатическо или консулско представителство в приемащата държава и може да изиска представяне на документи по ал. 3, т. 1, 2, 3, 6 и 8.
(7) Териториалната дирекция анализира данните, съдържащи се в предложението и приложенията, и представя на министъра на външните работи мотивиран доклад.

Чл. 5. Териториалната дирекция подготвя материалите за внасяне за разглеждане на заседание на Министерския съвет и извършва съгласувателната процедура съгласно Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Чл. 6. След приемане на решение на Министерския съвет за откриване на консулство, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице и за назначаване на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице, териториалната дирекция:
1. уведомява чрез българското дипломатическо или консулско представителство приемащата държава за приетото от Министерския съвет на Република България решение и иска нейното съгласие;
2. може да изиска чрез българското дипломатическо или консулско представителство оформянето на клетвен лист от почетното (нещатно) консулско длъжностно лице до изготвянето на консулски патент;
3. писмено уведомява дирекция "Държавен протокол" за приетото от Министерския съвет решение с оглед изготвяне на консулски патент;
4. изпраща консулския патент на българско дипломатическо или консулско представителство за официално връчване на почетното (нещатно) консулско длъжностно лице;
5. съвместно с дипломатическото или консулското представителство наблюдава и оценява изпълнението на функциите на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице;
6. дава становище в случай на прекъсване на изпълнението на консулските функции за срок, по-дълъг от 3 месеца, и при получаване на предложение за прекратяване на функциите на почетно (нещатно) консулско длъжностно лице;
7. на основание разпореждане на министъра на външните работи подготвя материалите за приемане на решение на Министерския съвет на Република България за прекратяване на функциите на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице.

Чл. 7. Дирекция "Държавен протокол" в срок до 5 работни дни от получаването на уведомлението по чл. 6, т. 3 подготвя консулския патент и го представя за подпис от председателя на Министерския съвет и от министъра на външните работи.

Чл. 8.
(1) Българското дипломатическо или консулско представителство в приемащата държава подпомага при необходимост почетното (нещатното) консулско длъжностно лице при:
1. назначаване и допускане (приемане) в съответствие с разпоредбите по чл.10 - 14 от Виенската конвенция за консулските отношения;
2. създаване и поддържане на документацията и предаване на архива;
3. получаване на съгласие от министъра на външните работи за прекъсване на функциите за срок, по-дълъг от 3 месеца.
(2) Почетното (нещатното) длъжностно лице осъществява функциите си при методологическо съдействие от страна на дипломатическото или консулското представителство на Република България в съответната страна.
(3) В началото на годината дипломатическото или консулското представителство на Република България получава годишния доклад на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице и го изпраща с първа дипломатическа поща на министъра на външните работи с копие до съответната териториална дирекция.
(4) Дипломатическото или консулското представителство на Република България оценява дейността на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице в годишния си отчет.

Чл. 9.
(1) При получаване на уведомление по чл.25 от Виенската конвенция за консулските отношения териториалната дирекция подготвя мотивиран доклад до министъра на външните работи, съгласуван с дирекция "Държавен протокол" и дирекция "Консулски отношения", за прекратяване функциите на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице.
(2) Дипломатическото или консулското представителство на Република България в приемащата държава представя становище в случай, че не е направило предложение за прекратяване функциите на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице.
(3) Териториалната дирекция подготвя и съгласува материалите за приемане на решение на Министерския съвет на Република България.

Чл. 10. Териториалната дирекция или българското дипломатическо или консулско представителство в съответната държава предоставя на кандидата за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице текстовете на Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица и на тази инструкция в превод на английски или друг език за запознаване.

Раздел III
Функции на почетните (нещатните) консулски длъжностни лица

Чл. 11.
(1) Почетните (нещатните) консулски длъжностни лица осъществяват своята дейност в интерес на развитието и стимулирането на двустранните отношения между Република България и приемащата държава.
(2) Основната функция на длъжностните лица по ал. 1 е развитие на търговските, икономическите, културните и научните връзки освен в случаите, когато бъдат създадени необходимите условия за осъществяване на функции, определени в чл.5 от Виенската конвенция за консулските отношения.
(3) Почетните (нещатните) консулски длъжностни лица информират и предварително съгласуват с българското дипломатическо и консулско представителство в приемащата държава или с Министерството на външните работи на Република България своите предложения за размяна на визити на високо политическо равнище и на големи по обхват и участници прояви в областта на икономическото и културното сътрудничество.

Чл. 12. Почетното (нещатното) консулско длъжностно лице в дейността си:
1. се ръководи от политическите позиции на българската държава в областта на двустранните отношения с приемащата държава, както и по глобални и регионални проблеми в съответствие с препоръките на дипломатическото или консулското представителство;
2. полага усилия за отстояване на положителния образ на Република България и на българската външна политика в консулския си окръг;
3. подпомага развитието на децентрализирано политическо, стопанско и културно сътрудничество, като оказва съдействие за активизиране на контактите на местните и регионалните власти в Република България с тези в консулския окръг;
4. насърчава установяването и поддържането на икономически отношения между стопанските субекти в консулския окръг с тези в Република България, като:
а) информира местните стопански субекти за възможностите за реализация на инвестиции в различните сектори на националната икономика на Република България;
б) стимулира взаимодействието между регионалните търговско-промишлени палати;
в) подпомага според възможностите си участието на български предприятия и организации в местни стопански изложби, панаири и др.;
г) информира дипломатическото или консулското представителство на Република България за предприетите инициативи в областта на икономическото сътрудничество и за хода на тяхната реализация;
д) съгласува с дипломатическото или консулското представителство на Република България постъпките си пред централните български институции с оглед дейността си в областта на икономическото сътрудничество;
5. полага усилия за популяризиране на българското културно-историческо наследство и постиженията на съвременната българска култура, като:
а) прави предложения на дипломатическото или консулското представителство на Република България за работа в областта на културното сътрудничество с региони и/или общини в консулския окръг;
б) инициира български културни прояви в консулския си окръг и подпомага тяхното осъществяване;
в) стимулира установяването на редовни контакти между местни културни организации и дейци и българските централни и/или местни културни институции и дейци;
г) полага усилия за редовно присъствие на българската културна и културно-историческа тема в местното медийно пространство, включително и чрез насърчаване публикациите от български автори в специализирани издания;
д) информира периодично дипломатическото или консулското представителство на Република България за акцентите на българската тема в местния и регионален печат, като отправя предложения и препоръки за представянето й;
е) съдейства за попълване фондовете на местни библиотеки с културоложка и историографска литература, както и за информационно представяне в местни интернет страници с оглед утвърждаването на представата за историческия принос на България и на нейната култура в световната цивилизация;
ж) подпомага според възможностите си осъществяването на плана за дейността на дипломатическото или консулското представителство на Република България в областта на културата;
з) съгласува с дипломатическото или консулското представителство на Република България постъпките си пред централните български институции с оглед дейността си в областта на културното сътрудничество;
и) отбелязва със съответни протоколни инициативи Националния празник на Република България, както и Деня на българската култура и славянската писменост в съответствие с местните условия;
6. поддържа редовни контакти с представителите на българската колония в консулския окръг, с нейните асоциации и други организационни структури, като:
а) насърчава контактите й с България и приобщаването към инициативите, насочени към развитие на двустранните отношения с приемащата държава в областта на политическото, икономическото и културното сътрудничество;
б) прави възможното за защитата на българските граждани и юридически лица при форсмажорни обстоятелства - природни бедствия, граждански конфликти, транспортни произшествия, терористични актове и др.;
в) информира дипломатическото или консулското представителство на Република България за възможни промени в обстановката в консулския окръг, която може да доведе до рискове за българските граждани и юридически лица;
г) при изрично упълномощаване и при създаване на необходимите административни предпоставки (снабдяване с печати, щемпели, входящи книги, указания за работа и др.) почетното (нещатното) консулско длъжностно лице може да извършва ограничени по вид консулски услуги, като заверки на подписи върху частни книжа, приемане на саморъчни завещания, заверки на подписи на оторизирани преводачи върху документи, снабдени с апостил, и др.

Чл. 13.
(1) Почетните (нещатните) консулски длъжностни лица на Република България осигуряват самостоятелно и за своя сметка материалните условия за дейността на почетното консулство.
(2) Материалното обезпечаване и средствата за протоколните инициативи, за които дипломатическото или консулското представителство на Република България в приемащата държава отправи изрична препоръка да бъдат допълнително включени в годишния план за работа на почетното (нещатното) консулско длъжностно лице и за които могат да бъдат отпускани средства за сметка на бюджета на мисията, се поемат при необходимост и по преценка на ръководителя на мисията от бюджета на дипломатическото или консулското представителство.
(3) Министерството на външните работи на Република България чрез дипломатическото или консулското си представителство в приемащата държава осигурява стандартен гербов щит и знаме на назначеното почетно (нещатно) консулско длъжностно лице.

Раздел IV
Приемане на почетно консулско длъжностно лице

Чл. 14.
(1) Когато друга държава изрази желание за откриване на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице и за назначаване на почетно консулско длъжностно лице на територията на Република България, дирекция "Държавен протокол" по разпореждане на министъра на външните работи анализира информацията, съдържаща се в предложението и приложените към него документи.
(2) В предложението изпращащата държава излага мотивите за необходимостта от откриването на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, и прилага автобиография на лицето.
(3) Дирекция "Държавен протокол" съгласува предложението със съответната териториална дирекция, с дирекция "Консулски отношения" и чрез последната с Министерството на отбраната и с Национална служба "Сигурност" при Министерството на вътрешните работи и изготвя проект на доклад до Министерския съвет на Република България.
(4) След разпореждане на министъра на външните работи дирекция "Държавен протокол" извършва съгласувателната процедура съгласно Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.
(5) По реда на предходните алинеи се извършва и прекратяването на правомощията на почетно консулско длъжностно лице на друга държава и приемането на неговото място на друго почетно консулско длъжностно лице в същото консулство.

Чл. 15.
(1) На основание решение на Министерския съвет на Република България за даване на съгласие за откриване на консулство, ръководено от почетно консулско длъжностно лице, дирекция "Държавен протокол" уведомява изпращащата държава за съгласието на Република България като приемаща държава.
(2) След получаване на консулския патент или друг подобен документ дирекция "Държавен протокол" изготвя консулската екзекватура и организира официалното й връчване на почетното консулско длъжностно лице.

Чл. 16.
(1) При наличие на предпоставки за прекратяване на функциите на почетно консулско длъжностно лице на друга държава в съответствие на разпоредбите на чл.25 от Виенската конвенция за консулските отношения дирекция "Държавен протокол" подготвя мотивиран доклад до министъра на външните работи, съгласуван с териториалната дирекция и с дирекция "Консулски отношения".
(2) Дипломатическото или консулското представителство на Република България в изпращащата държава представя становище в случай, че не е инициатор на започналата процедура.
(3) На основание разпореждане на министъра на външните работи дирекция "Държавен протокол" извършва съгласувателната процедура и подготвя материалите за внасяне в Министерския съвет на Република България съгласно Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция "териториална дирекция" е дирекция по чл.31 от Устройствения правилник на Министерството на външните работи, която отговаря за двустранните отношения със съответната държава.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Инструкцията се издава на основание § 2 от Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица.

§ 3. Тази инструкция отменя Инструкция № 1 от 2004 г. относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица (изд. от Министерството на външните работи, ДВ, бр. 37 от 2004 г.).

§ 4. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив