Инструкция № 1 от 21 февруари 2006 г. за реда и начина за служебно разпределение на лицата, неизбрали фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване

КФН и НАП

Държавен вестник брой: 22

Година: 2006

Орган на издаване: КФН и НАП

Дата на обнародване: 15.03.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят редът и начинът за служебно разпределение на лицата, неизбрали универсален или професионален пенсионен фонд.

Чл. 2. Служебно се разпределят лицата, за които е възникнало задължението да се осигуряват в универсален или професионален пенсионен фонд, в случаите, когато не са подали индивидуално заявление за участие по реда и в сроковете, предвидени в чл.137, ал. 3 и чл.140, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, включително и когато са подали заявление за участие в повече от един универсален, съответно професионален пенсионен фонд или подаденото заявление е нередовно.

Раздел II
Ред за извършване на служебно разпределение

Чл. 3.
(1) Служебното разпределение на лицата по чл. 2 се извършва от комисия, създадена към Националната агенция за приходите (НАП), която се състои от по един упълномощен представител на НАП, Комисията за финансов надзор и Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Председател на комисията е представителят на НАП.
(2) Служебното разпределение се извършва четири пъти годишно - в 10-дневен срок след първия работен ден на февруари, май, август и ноември.
(3) Резултатите от служебното разпределение се оформят с протоколи, към които се прилагат списъците на служебно разпределените лица в съответните пенсионни фондове на електронен носител. Протоколите за служебно разпределение и списъците на електронен носител се съхраняват в НАП.
(4) Служебното разпределение се счита за валидно, ако протоколът по ал. 3 е подписан най-малко от двама от членовете на комисията.

Чл. 4. На служебно разпределение подлежат всички лица, за които към деня, предхождащ провеждането му, са налице условията по чл. 2.

Чл. 5.
(1) Най-късно към края на работния ден, предхождащ датата на служебно разпределение по чл. 3, ал. 2, НАП формира една съвкупност на лицата, подлежащи на служебно разпределение в универсални пенсионни фондове, и една съвкупност на лицата, подлежащи на служебно разпределение в професионални пенсионни фондове.
(2) Съвкупностите по ал. 1 се изготвят след:
1. съпоставяне на данните от регистъра в НАП на осигурените лица в универсални пенсионни фондове с данните, представени съгласно чл.5, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване;
2. съпоставяне на данните от регистъра в НАП на осигурените лица в професионални пенсионни фондове с данните, представени съгласно чл.5, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване, за лицата, работещи при условията на първа и втора категория труд.
(3) От съвкупностите по ал. 1 се изключват починалите лица, за които НАП разполага с информация.
(4) От съвкупността на лицата, подлежащи на служебно разпределение в професионален пенсионен фонд, се изключват лицата, упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Раздел III
Начин за извършване на служебно разпределение

Чл. 6.
(1) Лицата по чл. 2 се разпределят служебно по фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване въз основа на следните критерии:
1. постигната годишна доходност от съответния пенсионен фонд, отчетена към края на тримесечието, предхождащо служебното разпределение, на база предходния 24-месечен период;
2. размер на начислените от пенсионноосигурителните дружества такси по чл.201, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване за тримесечието, предхождащо служебното разпределение;
3. брой приети индивидуални заявления за участие в универсален или професионален пенсионен фонд за тримесечието, предхождащо служебното разпределение.
(2) Данните по ал. 1, т. 1 и 2 се предоставят на НАП от Комисията за финансов надзор. Справка за броя приети индивидуални заявления по ал. 1, т. 3 се изготвя от НАП.
(3) За универсалните или професионалните пенсионни фондове, за които не е изтекъл 24-месечен период от превеждане на първата осигурителна вноска по тяхна сметка, за постигната годишна доходност се приема средната претеглена доходност, определена съгласно чл.2, ал. 2 от Наредба № 12 от 2003 г. за начина и реда за определяне на минималната доходност при управление на активите на фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване, за покриване на разликата до минималната доходност и за формиране и използване на резервите за гарантиране на минималната доходност (ДВ, бр. 110 от 2003 г.).

Чл. 7.
(1) Броят на лицата, подлежащи на служебно разпределение в универсални или професионални пенсионни фондове, се разделя по критерии в зависимост от теглото на всеки критерий.
(2) Теглата на критериите са, както следва:
1. за критерия по чл. 6, ал. 1, т. 1 - 34 на сто;
2. за критерия по чл. 6, ал. 1, т. 2 - 33 на сто;
3. за критерия по чл. 6, ал. 1, т. 3 - 33 на сто.

Чл. 8.
(1) Общото число на подлежащите на служебно разпределение лица за всеки универсален или професионален пенсионен фонд се определя като сума от числата по съответните критерии.
(2) Числото на служебно разпределените лица за всеки универсален или професионален пенсионен фонд по отделните критерии се определя, както следва:
1. правопропорционално на постигнатата годишна доходност от фонда, отчетена към края на тримесечието, предхождащо служебното разпределение, на база 24-месечен период и по формулите, посочени в приложение № 1;
2. обратнопропорционално на размера на начислената от пенсионноосигурителното дружество такса по чл.201, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване за тримесечието, предхождащо служебното разпределение, и по формулите, посочени в приложение № 2;
3. правопропорционално на броя на приетите индивидуални заявления за участие във фонда за тримесечието, предхождащо служебното разпределение, и по формулите, посочени в приложение № 3.

Чл. 9. (1) На принципа на случайния избор от съвкупностите по чл. 5, ал. 1 се разпределят във всеки от регистрираните универсални и професионални пенсионни фондове брой лица, равен на цялата част от общото число по чл. 8, ал. 1 за всеки фонд. (2) След разпределението по ал. 1 останалите неразпределени лица се разпределят от комисията на принципа на случаен избор на фонд.

Чл. 10. В 7-дневен срок от датата на служебното разпределение по чл. 3, ал. 2 НАП предоставя на всяко пенсионноосигурително дружество списъци на електронни носители със служебно разпределените лица в управляваните от него фондове за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на инструкцията "нередовно заявление" е заявление, което не отговаря на изискванията, установени в Кодекса за социално осигуряване и подзаконовите актове по неговото прилагане.

§ 2. "Тримесечие" е всеки период от 1 януари до 31 март - първо тримесечие, от 1 април до 30 юни - второ тримесечие, от 1 юли до 30 септември - трето тримесечие, и от 1 октомври до 31 декември - четвърто тримесечие, на всяка календарна година.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 3. Първото служебно разпределение за 2006 г. се извършва в едномесечен срок от влизането в сила на тази инструкция.

§ 4. Инструкцията се издава на основание чл.137, ал. 4 и чл.140, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване във връзка с чл.13, ал. 1, т. 3 от Закона за Комисията за финансов надзор и чл.3, ал. 1, т. 10 от Закона за Националната агенция за приходите и е приета от Комисията за финансов надзор с решение по протокол № 5 от 25.I.2006 г. и от Управителния съвет на Националната агенция за приходите с решение № РМФ-9 от 21.II.2006 г.

Приложение № 1
към чл. 8, ал. 2, т. 1

Определяне на числото на служебно разпределените лица съобразно критерия доходност

, (1)
където:
Sd e числото на лицата, подлежащи на служебно разпределение по критерия доходност в универсални, съответно в професионални пенсионни фондове;
S - броят лица, подлежащи на служебно разпределение в универсални, съответно в професионални пенсионни фондове;
, (2)
където:
Kid e коефициентът на доходност на i-тия фонд (универсален или професионален пенсионен фонд);
di - постигнатата годишна доходност на i-тия фонд, отчетена към края на тримесечието, предхождащо служебното разпределение, на база предходния 24-месечен период;
dmax - максималната постигната доходност за универсалните, съответно професионалните пенсионни фондове;
n - броят на универсалните, съответно професионалните пенсионни фондове;
= , (3)
където:
е числото на лицата, подлежащи на служебно разпределение по критерия доходност във фонд i;
Kid - коефициентът на доходност на i- тия фонд (универсален или професионален пенсионен фонд).

Приложение № 2
към чл. 8, ал. 2, т. 2

Определяне на числото на служебно разпределените лица съобразно критерия размер на начислените такси

, (1)
където:
St1 е числото на лицата, подлежащи на служебно разпределение по критерия размер на таксата от всяка вноска;
S - броят лица, подлежащи на служебно разпределение в универсални, съответно в професионални пенсионни фондове;
, (2)
където:
е коефициентът на такса от всяка вноска на фонд i;
- коефициентът на начислени такси от всяка вноска във фонд i за тримесечен период;
- минималният размер на коефициентите на начислени такси от всяка вноска за тримесечен период за универсален, съответно професионален пенсионен фонд;
n - броят на универсалните, съответно професионалните пенсионни фондове; коефициентите се получават, като се раздели сумата на начислените такси от всяка вноска на сумата на всички преведени вноски във фонд i за тримесечния период;
= , (3)
където:
е числото на лицата, подлежащи на служебно разпределение по критерия размер на таксата от всяка вноска във фонд i;
- коефициентът на такса от всяка вноска на фонд i.

Приложение № 3
към чл. 8, ал. 2, т. 3

Определяне на числото на служебно разпределените лица съобразно критерия брой приети индивидуални заявления за участие във фонд

,

(1)

където:
е числото на лицата, подлежащи на служебно разпределение по критерия приети индивидуални заявления за участие в универсален, съответно в професионален пенсионен фонд;
- броят лица, подлежащи на служебно разпределение в универсален, съответно в професионален пенсионен фонд;
, (2)
където:
е коефициентът на приети индивидуални заявления за участие в i-тия фонд (универсален или професионален пенсионен фонд);
- броят приети индивидуални заявления за участие във фонд i за тримесечие;
n - броят на универсалните, съответно професионалните пенсионни фондове;
= ,

(3)

където:
е числото на лицата, подлежащи на служебно разпределение по критерия приети индивидуални заявления за участие във фонд i;
- коефициентът на приети индивидуални заявления за участие в i-тия фонд (универсален или професионален пенсионен фонд).
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив