Инструкция № 1 от 2000 г. за събиране на данни от осигурителите за осигурените при тях лица и от самоосигуряващите се лица

НОИ

Държавен вестник брой: 10

Година: 2002

Орган на издаване: НОИ

Дата на обнародване: 06.03.2004

Чл.1. (изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.)

С тази инструкция се уреждат сроковете, съдържанието, редът, начинът за събиране и съхраняване на данни от осигурителите за осигурените от тях лица и от самоосигуряващите се за държавното обществено осигуряване, допълнителното задължително пенсионно осигуряване и здравното осигуряване.


Чл.2. (изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.)

Осигурителите и самоосигуряващите се лица представят в териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) - районните управления "Социално осигуряване" (РУСО), декларации по образец съгласно приложения No 1, 3 и 4. В декларациите се вписват:

1. Кодът на осигурителя или самоосигуряващия се - идентификационният код по регистър "БУЛСТАТ";

2. Единният граждански номер, имената, осигурителният стаж, трудовото възнаграждение (осигурителният доход); осигурените социални рискове, осигурителните вноски за осигурените лица и самоосигуряващите се.

Чл.3. (изм.,ДВ,бр.4 от 2001 г.)

Декларациите се подават в съответното териториално поделение на НОИ, където е регистриран осигурителят, за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ датата, на която са били дължими окончателно осигурителните вноски за съответния месец, а за самоосигуряващите се - не по-късно от 10 дни след изтичане на срока за внасяне на дължимите осигурителни вноски. Окончателно дължими са вноските, които се внасят при изплащането на трудовите възнаграждения за месеца, без авансовите плащания, освен когато за съответния месец е изплатен само аванс.


Чл.3а. (нов,ДВ,бр.10 от 2002 г.)


(1) Самоосигуряващите се лица, с изключение на съдружниците в търговски дружества, по свое желание могат да подадат еднократно декларация обр. No 1 "Данни за осигуреното лице" за всяка календарна година в случай, че са избрали да се осигуряват само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт. При попълване на декларацията в раздел "А. "Социално осигуряване" в т."12. Вид осигурен" се вписва код 22 и в раздел "Б. Здравно осигуряване" в точка "27. Вид осигурен" - код 45.
(2) Декларацията по ал.1 се подава до 20 февруари за всяка календарна година с данните за януари.
(3) При прекъсване или при прекратяване на трудовата дейност декларацията по ал.1 се подава с данни за последния месец, през който лицето е подлежало на осигуряване, но не по-късно от 10 дни след изтичане на срока за внасяне на дължимите осигурителни вноски.
(4) При започване или възобновяване или при промяна на осигурителния доход се подава декларация по ал.1 не по-късно от 10 дни след изтичане на срока за внасяне на дължимите осигурителни вноски.
(5) Данните за самоосигуряващите се лица, подали еднократно декларация обр. No 1, се въвеждат в Персоналния регистър на НОИ въз основа на информацията от платежните нареждания за внесените осигурителни вноски.
(6) Самоосигуряващите се лица, работещи по трудово правоотношение като осигурени за всички осигурени социални рискове, върху максималния месечен размер на осигурителния доход, на които осигурителният стаж се зачита на основание чл.9, ал.8 КЗОО, подават еднократно декларация обр. No 1 "Данни за осигуреното лице". При попълване на декларацията в раздел "А. "Социално осигуряване" в т."12. Вид осигурен" се вписва код 23. Дните, зачетени за осигурителен стаж, се попълват в поле 16.4 "Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж".
(7) При промяна на осигурителния доход по трудовото правоотношение лицата по ал.6 подават декларация обр. No 1 "Данни за осигуреното лице" като самоосигуряващи се лица не по-късно от 10 дни след изтичане на срока за внасяне на дължимите осигурителни вноски.


Чл.4.

(1) Декларациите могат да се подават в писмена форма (хартиен носител) чрез попълване на утвърдените образци съгласно указанията за попълването им или на дискета по предварително утвърден формат на записа.
(2) Осигурители, които имат месечно наети на работа повече от 15 осигурени лица, подават декларации само на дискети.
(3) (изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.) За декларациите, подавани на дискета, се използва програмен продукт, одобрен или разработен от НОИ. Програмният продукт, разработен от НОИ, може да се получи от РУСО по писмено искане на осигурителя или самоосигуряващия се, към което се прилагат 9 броя празни дискети за работа под вариант "WINDOWS" или един брой празна дискета за работа под вариант "DOS".
(4) Предоставеният програмен продукт от НОИ работи върху лицензирани версии на операционната среда. Националният осигурителен институт не носи отговорност за работата на програмния продукт, ако той се стартира върху нелицензирани операционни системи.
(5) Информацията се подава с придружително писмо, подписано от лицето, което представлява осигурителя, и с печат на осигурителя, а за самоосигуряващите се - подписано от лицето. Когато се подава информация на дискета, на етикета й ясно и четливо се означават кодът на осигурителя или самоосигуряващия се, името и адресът на осигурителя. Достоверността на информацията, подадена на дискета, се доказва с подписа и печата върху придружителното писмо.


Чл.5.

(1) Декларация, която не съдържа код на осигурителя или самоосигуряващия се, ЕГН на осигуреното лице, месеца, за който се отнасят данните, подпис и печат, се връща на осигурителя (самоосигуряващия се).
(2) Осигурителят или самоосигуряващият се е длъжен в 10-дневен срок от получаването на върнатите декларации, след попълването на необходимите данни, да ги изпрати отново в съответното РУСО.


Чл.6.

Дискета, която се получи в съответното РУСО повредена, нечетима или е с вируси, се връща на осигурителя (самоосигуряващия се). В 10-дневен срок от получаването на дискетата осигурителят (самоосигуряващият се) е длъжен да изпрати годна и коректно попълнена дискета за негова сметка.


Чл.7.

След прехвърляне на информацията от дискетата тя се връща на осигурителя (самоосигуряващия се).


Чл.8.

При поискване от осигурените осигурителите са длъжни да ги запознаят със съдържанието на предоставената за тях информация.

Чл.9.(изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.)

След изтичане на календарната година, за която се отнасят подадените данни, НОИ изпраща в срок до 31 март поименно сведение за въведената и архивираната информация лично на осигурените лица. За нередности по повод подаването на информацията лицата имат право да подават жалби до съответното териториално поделение на НОИ.

Чл.10.

За подадена декларация с невярно съдържание деклараторът носи наказателна отговорност.

Административнонаказателни разпоредби

§ 1. За нарушения на разпоредбите на тази инструкция на виновните лица се съставят актове и се издават наказателни постановления по реда на чл.204 и 205 от Кодекса за задължително обществено осигуряване.
§ 2. Контролните органи на НОИ при установяване на нередности при подаване на информацията дават задължителни предписания на основание чл.108, ал.1, т.3 от Кодекса за задължително обществено осигуряване.

Допълнителна разпоредба

§ 3. По смисъла на тази инструкция:

1. "Осигурител" е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и други организации, които имат задължение по закон да внасят осигурителни вноски за други физически лица.

2. "Самоосигуряващ се" е физическо лице, което е длъжно да внася осигурителни вноски за своя сметка.

Заключителни разпоредби

§ 4. Инструкцията се издава на основание чл.5, ал.5 от Кодекса за задължително обществено осигуряване.
§ 5. Тази инструкция отменя Инструкция No 1 от 1996 г. за събиране на данни от осигурителите за осигурените от тях лица и от самоосигуряващите се лица за провеждане на държавното обществено осигуряване и здравното осигуряване (обн., ДВ,бр.107 от 1996 г.; изм.,бр.7 от 1998 г.,бр.8 от 1999 г.; изм. и доп., бр.61 от 1999 г.).
§ 6. Тази инструкция влиза в сила от 1 януари 2000 г.
Управител: Н. Николов

Приложение No 1 към чл. 2
(изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.)

Указания за попълване на декларация обр. No 1 "Данни за осигуреното лице"

Декларация обр. No 1 се подава в съответното териториално поделение на НОИ, където е регистриран осигурителят, за всеки календарен месец не по-късно от деня, следващ датата, на която са били дължими окончателно осигурителните вноски за съответния месец - при изплащането на трудовите възнаграждения за месеца, без авансовите плащания, освен когато за съответния месец е изплатен само аванс. За самоосигуряващите се декларацията се подава не по-късно от 10 дни след изтичане на срока за внасяне на дължимите осигурителни вноски.

1. Код корекция - попълва се буква "К", когато се подава повторно декларация за коригиране на подадена погрешно декларация и в случаите на изплатени възнаграждения за минало време, върху които се дължат вноски за социалното и здравното осигуряване. В тези случаи освен коригираните се попълват и всички останали реквизити с данните от подадената преди това декларация.

2. Месец - попълва се в две позиции месецът, за който се отнасят данните. Например: за януари се попълва 01.

3. Година - попълва се в четири позиции годината, за която се отнасят данните.

4. (доп.,ДВ,бр.4 от 2001 г.) Код на осигурителя - попълва се кодът на осигурителя. Това е идентификационният код по регистър БУЛСТАТ. Точка 4 не се попълва от лицата, които подават данни само по раздел Б "Здравно осигуряване", и от самоосигуряващите се лица, за които държавното обществено осигуряване се провежда чрез единния им граждански номер.

5. ЕГН (ЛНЧ) - попълва се единният граждански номер на осигуреното лице. За чуждестранните граждани се попълва личният номер на чужденец, като буквите ЛНЧ се подчертават.

6. Фамилия - попълва се с печатни букви фамилията по личната карта на осигуреното лице.

7. Инициали - попълват се инициалите на осигуреното лице: първата буква от името и първата буква от презимето.

8. Пощенски код - попълва се пощенският код по местоживеене.

9. Област - попълва се областта, в която се намира населеното място.

10. Населено място - попълва се град/село по местоживеене.

11. Адрес по местоживеене на лицето - попълва се точният адрес.

А. СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ

12. Вид осигурен - попълва се в две позиции код, както следва:
- 01 - за работници или служители, осигурени за всички осигурени социални рискове при един работодател, без обхванатите от следващите кодове;
- 02 - за работещи при условията на първа категория труд;
- 03 - за работещи при условията на втора категория труд;
- 04 - за лица, работещи по втори или допълнителен трудов договор;
- 05 - за държавни служители;
- 06 - за кадрови военнослужещи по ЗОВС на Република България, офицери и сержанти по ЗМВР и лицата по § 19 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията;
- 07 (изм.,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за следователи по Закона за съдебната власт;
- 08 - за лицата с учителски трудов стаж;
- 09 - за членове на кооперации, получаващи трудово възнаграждение;
- 10 - за изпълнители по договори за управление и контрол на търговски дружества;
- 11 - за лица, осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт и за трудова злополука и професионална болест;
- 12 - за самоосигуряващите се;
- 13 (изм.,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за земеделски производители;
- 14 - за работещите без трудови правоотношения;
- 15 - за лицата, които получават парично обезщетение за безработица;
- 16 - за работещи при сумирано отчитане на работното време за повече от един месец;
- 17 - за лица, работещи с договорирано почасово работно време с продължителност, по-малка от половината от законоустановеното работно време;
- 18 (нов,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за лица, за които за осигурителен стаж се зачита времето, през което работникът или служителят не е работил поради неправилно недопускане или отстраняване от работа или е бил без работа поради уволнение, което е признато за незаконно от компетентните органи;
- 19 (нов,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за лицата, на които за осигурителен стаж се зачита времето по чл.9, ал.3, т.3 КЗОО;
- 20 (нов,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за трудоустроените лица или бременните работнички и служителки, на които за осигурителен стаж се зачита времето, през което не работят, тъй като не е предоставена подходяща работа от работодателя;
- 21 - за лица, работещи по втори или допълнителен трудов договор, за които осигурителните вноски при основния работодател са внесени върху максималния осигурителен доход и осигурителният стаж се зачита на осн. чл.9, ал.8 КЗОО;
- 22 - за самоосигуряващи се, без съдружниците в търговски дружества, осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, избрали да подават еднократно декларация;
- 23 - за самоосигуряващи се, работещи по трудово правоотношение, за които осигурителните вноски за всички осигурени социални рискове са внесени върху максималния осигурителен доход и осигурителният стаж се зачита на осн. чл.9, ал.8 КЗОО;
- 29 - за други (попълва се само по изрично указание на НОИ).
Забележка. Когато в т.12 "Вид осигурен" е попълнен код 21 или код 23, раздел Б "Здравно осигуряване" не се попълва.

13. Код продължаване на осигуряването - попълва се в една позиция:
- 0 - ако осигуряването продължава от предходен месец;
- 1 - ако лицето е включено в осигуряването през месеца, за който се подават данните.

14. Ден, от който осигуряването е възникнало - попълва се в две позиции денят, от който осигуряването е възникнало.

15. Ден, от който осигуряването е прекратено - попълва се в две позиции последният ден, който се зачита за осигурителен стаж съгласно чл.9 КЗОО; на основание в специални закони и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина.

16. Дни с осигурителен стаж - общо - попълва се в 5 позиции отработеното време през месеца.
Забележка. Когато в т.12 "Вид осигурен" е попълнен код 16, в т.16 се попълва 20 000, като позиции 1, 2, 3, 4 и 5 се подават с нова декларация образец No 1 след изтичане на периода, за който осигурителният стаж може да бъде изчислен, като в т.1 "Код корекция" се попълва "К".
Позиция 1:
- ако целият месец е зачетен за трудов стаж - попълва се 0;
- ако не се зачита целият месец за трудов стаж - попълва се 1.
Позиции 2 и 3:
- попълва се в две позиции броят на отработените дни през месеца, независимо дали са с отработено по-малко от половината от законоустановеното работно време (отработени часове).
Позиция 4:
- ако дните, отразени в позиции 2 и 3, са отработени при 5-дневна работна седмица - попълва се 1;
- ако в т.12 "Вид осигурен" е попълнен код 15 - попълва се 0.
Позиция 5:
- ако отработените дни са при непълно, но не по-малко от половината от законоустановеното работно време - попълва се 1;
- ако отработените дни са при пълно работно време - попълва се 0;
- ако в т.12 "Вид осигурен" е попълнен код 04, 11, 17 и 21, в позиция 5 се попълва броят на отработените часове.
При попълване на данните, отразени в точки 16.1 до 16.5, сборът им трябва да съответства на дните, посочени в позиции 2 и 3 на т.16.
16.1. Отработени и други дни с осигурителни вноски - попълват се в две позиции дните с осигурителни вноски, за които е изплатено възнаграждение или е упражнявана дейност по Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина. Такива са: отработени дни, дните в платен отпуск и всички дни с осигурителни вноски на основание чл.9, ал.3 КЗОО.
16.2. Дни във временна неработоспособност с изключение на дните по т.16.5 - в две позиции се попълват дните във временна неработоспособност поради болест, гледане на болен член на семейството, бременност и раждане, санаторно-курортно лечение, карантина.
16.3. Дни за отглеждане на малко дете - в две позиции се попълват дните за отглеждане на малко дете съгласно чл.164 и 165 КТ.
16.4. Дни без осигурителни вноски, зачетени за осигурителен стаж - в две позиции се попълват дните, зачетени за осигурителен стаж без осигурителни вноски.
16.5. Дни в трудова злополука или професионална болест - попълват се в две позиции дните във временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест.
Забележка. Когато в т.12 "Вид осигурен" е попълнен код 21 или 23, задължително се попълва т.16.4, а точки 16.1,16.2,16.3 и 16.5 не се попълват.

17. Парично обезщетение, върху което се дължат осигурителни вноски за периодите на временна неработоспособност или бременност и раждане - попълва се сумата на паричното обезщетение, върху което се дължат осигурителни вноски за фонд "Пенсии" на основание § 87 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на КЗОО.

18. За фонд "Пенсии" - попълва се процентът осигурителна вноска съгласно Закона за бюджета на ДОО за съответната година за сметка на работодателя и/или за сметка на осигуреното лице, когато е попълнена т.17.

19. Сума за социални разходи, върху която се дължат осигурителни вноски - попълва се сумата за социални разходи, давани постоянно или периодично, пряко на работниците и служителите в пари или в натура, върху която се дължат осигурителни вноски, съгласно чл.6, ал.11 КЗОО.

20. За фонд "Пенсии" - попълва се процентът осигурителна вноска съгласно Закона за бюджета на ДОО за съответната година за сметка на работодателя и/или за сметка на осигуреното лице, когато е попълнена т.19.

21. Осигурителен доход, върху който се дължат осигурителни вноски - попълва се доходът съгласно чл.6, ал.2 КЗОО с изключение на сумите по т.17 и 19.

22. Фондове на ДОО - попълва се процентът осигурителна вноска общо за четирите фонда на ДОО съгласно Закона за бюджета на ДОО за съответната година за сметка на работодателя и/или за сметка на осигуреното лице.

23. Учителски пенсионен фонд - попълва се процентът на осигурителната вноска за сметка на работодателя, която се внася в приход на УПФ съгласно Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Отнася се само за лицата с учителски трудов стаж.

24. За фонд "ПКБ" - попълва се процентът на вноската съгласно чл.20 от Закона за закрила при безработица и насърчаване на заетостта за сметка на работодателя и осигуреното лице. Тази точка се попълва само когато се подава декларация с данни до 31.XII.2001 г.

25. За професионален пенсионен фонд - попълва се процентът на вноската за сметка на работодателя съгласно Закона за бюджета на ДОО за съответната година.

26. За универсален пенсионен фонд - попълва се процентът на вноската съгласно Закона за бюджета на ДОО за съответната година след 1 януари 2002 г. за сметка на работодателя и/или за сметка на осигуреното лице.
Забележка. Точки от 17 до 26 не се попълват, когато в т.12 "Вид осигурен" е попълнен код 21 или 23.

Б. ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ

27. Вид осигурен - попълва се в две позиции кодът на осигурения, както следва:
- 30 - за лицата, наети по трудови правоотношения;
- 31 - за лицата, работещи без трудови правоотношения;
- 32 - за лицата, работещи по служебни правоотношения (държавни служители);
- 33 - за лицата, работещи по правоотношения, възникнали на основание специални закони (кадрови военнослужещи по ЗОВС, офицерите и сержантите по ЗМВР и лицата по § 19 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията);
- 34 - за следователите по Закона за съдебната власт;
- 35 - за самоосигуряващите се;
- 36 - за пенсионери, получаващи пенсии изцяло от чуждестранен осигурителен институт;
- 37 - за пенсионери, които осигуряват неосигурени членове на семейството;
- 38 - за лицата, получаващи обезщетения за безработица;
- 39 - за лицата, които подлежат на осигуряване по чл.40, ал.1, т.15 ЗЗО;
- 40 - за лицата, подлежащи на осигуряване по чл.40, ал.1, т.8, 11 и 13 ЗЗО, които осигуряват неосигурени членове на семейството си;
- 45 - за самоосигуряващи се, без съдружниците в търговските дружества, осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, избрали да подават еднократно декларация;
- 49 - за други (попълва се по изрично указание на НОИ и НЗОК).

28. Код продължаване на осигуряването - попълва се в една позиция:
- 0 - ако внасянето на вноските продължава от предходен месец;
- 1 - ако внасянето на вноските започва през месеца, за който се подават данните.

29. Ден, от който се внасят вноски - в две позиции се попълва денят, от който са внесени вноски.

30. Ден, до който се внасят вноски - в две позиции се попълва денят, до който са внесени вноски.

31. Доход, върху който се дължат осигурителни вноски - попълва се сумата, върху която се дължат вноски.

32. За сметка на работодателя - попълва се процентът на внесената осигурителна вноска за сметка на работодателя, определена съгласно Закона за бюджета на НЗОК за съответната година - за лицата, посочени с кодове 30, 32, 33, 34, 38 в т. "Вид осигурен".

33. За сметка на лицето - попълва се процентът на внесената осигурителна вноска, определена съгласно Закона за бюджета на НЗОК за съответната година - за лицата, посочени в кодове 30, 31, 35, 36, 37 и 39 в т. "Вид осигурен".

34. Обезщетение, върху което се дължи вноска - попълва се сумата на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради болест, бременност, раждане и отглеждане на малко дете по чл.164 КТ.

35. За сметка на работодателя или самоосигуряващия се - попълва се процентът на вноската, която е за сметка на работодателя и е равна на дължимата от него част, а за лицата, които се осигуряват изцяло за своя сметка - целият процент на вноската, определен съгласно Закона за бюджета на НЗОК.

36. Доход, върху който се дължат осигурителни вноски за периода на неплатен отпуск - попълва се осигурителен доход, върху който се дължи вноска.

37. За сметка на работодателя - попълва се процент на вноската, която е изцяло за сметка на работодателя.

38. Лицето осигурява неосигурени членове на семейството - попълват се броят и единните граждански номера на членовете на семейството (личен номер на чужденец, като буквите ЛНЧ се подчертават), за които осигуреният член на семейството внася вноски (малолетни, непълнолетни и пълнолетни неработещи членове на семейството му, които не получават обезщетение за безработица).
Служебни данни. В долното ляво поле се попълва датата на подаване на декларацията и се подписва и подпечатва от лицето, което представлява осигурителя. Лицата, които по свое желание са внесли авансово здравноосигурителни вноски и са подали декларация обр. No 4, не попълват в декларация обр. No 1, раздел Б "Здравно осигуряване" за същия период, като в полето следва да декларират това обстоятелство с текст: "Подал съм декларация обр. No 4 за периода от .......... до ..........".

ДЕКЛАРАЦИЯ образец No 1
данни за осигуреното лице
(изм.,ДВ,бр.4 от 2001 г.)

ДЕКЛАРАЦИЯ
образец No 1
данни за
осигуреното лице

1.Код
корекция
х

2.Месец
хх

3.Година
хххх

4.Код на
осигурителя

5.ЕГН (ЛНЧ)

6.Фамилия

7.Инициали

8. п.к.

9.Област

10. Населено място

11.Адрес по местоживеене на лицето:

А. Социално осигуряване

12.Вид осигурен

13.Код продължаване на осигуряването

14.Ден от който
осигуряването е
възникнало

15.Ден от който
осигуряването е
прекратено

процент

Осигурителни вноски

за сметка
на работо-
дателя

за сметка
на осигу-
реното
бице

16.Дни с осигури-
телен стаж-общо
1 2 3 4 5

17.Парично обезщетение,
върху което се дължат
осигурителни вноски за
периодите на временна
нетрудоспособност или
бременност и раждане

18.За фонд "Пенсии"

20.За фонд "Пенсии

16.1.Отработени и
други дни с осигу-
рителни вноски
хх

19.Сума за социални раз-
ходи, върху която се
дължат осигурителни
вноски

22.Фондове на ДОО

16.2.Дни във вре-
менна нетрудоспо-
собност с изклю-
чение на дните по
т.16.5

21.Осигурителен доход,
върху който се дължат
осигурителни вноски, с
изключение на сумите
по т.17 и т.19

23.Учителски пенсионен
фонд

16.3.Дни за отглеж-
дане на малко дете

24.За фонд "ПКБ"

16.4.Дни без оси-
гурителни вноски,
зачетени за оси-
гурителен стаж

25.За профес.пенс.фонд
код ххх

16.5.Дни в трудова
злополука и про-
фесионална болест

26.За универс. пенс.
Фонд
код ххх

Б.Здравно осигуряване

27. Вид осигурен

28.Код на продължаване
на осигуряването

22.Ден от който
се внасят вноски

23.Ден до който
се внасят вноски

Здравноосигурителни вноски

процент

31.Доход върху който се
дължат осигурителни вноски

32.За сметка на работодателя

33.За сметка на лицето

34.Обезщетение, върху
което се дължи вноска

35.За сметка на работодателя
или самоосигуряващия се

36.Доход върху който се
дължат осигурителни вноски
за периода на неплатен
отпуск

37.За сметка на работодателя

38. Лицето осигурява неосигурени членове на
семейството

брой

ЕГН (ЛНЧ)

ЕГН (ЛНЧ)

ЕГН (ЛНЧ)

ЕГН (ЛНЧ)

ЕГН (ЛНЧ)

ЕГН (ЛНЧ)

Подпис на работодателя
(самоосигуряващия се)

Административни кодове

Печат, дата

Приложение No 2 към чл.2
(отм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.)

Приложение No 3 към чл.2

ДЕКЛАРАЦИЯ образец No 3
Данни за здравно осигуряване на лица от Републиканския и Общински бюджет

ДЕКЛАРАЦИЯ
образец No 3
Данни за здравно осигуряване на лица
от Републиканския и Общински бюджет

1.Код
корек-
ция

2.Ме-
сец

3.Година

4.Код на
осигурителя

5.Вид
осигурен

6.ЕГН
(ЕНЧ)

7.Фамилия

8.Инициали

9.Ден от който се
внасят вноски

10.Ден,до който се
внасят вноски

11.Доход

12.Процент
вноска

Подпис на длъжностното лице
Печат, дата

Административни кодове

Указания за попълване на Декларация обр. No 3 "Данни за здравно осигуряване на лица, осигурени от републиканския и общинския бюджет, в това число и от фонд "Безработица"
(загл. изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.)

В Декларация обр. No 3 се попълват данни за лицата, подлежащи на осигуряване по смисъла на Закона за здравното осигуряване от средствата на републиканския и общинския бюджет по местоживеене. Декларация обр. No 3 се подава до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят данните.

1. Код корекция - попълва се буква "К" само когато се подава повторно декларация за коригиране на подадена преди това декларация.

2. Месец - попълва се в две позиции месецът, за който се отнасят данните.

3. Година - попълва се в четири позиции годината, за която се отнасят данните.

4. Код на осигурителя - попълва се кодът на осигурителя. Това е идентификационният код по регистър БУЛСТАТ.

5. Вид осигурен - попълва се в две позиции кодът на осигурения, както следва:
- 50 - за пенсионери;
- 51 - за лицата, получаващи обезщетения за безработица;
- 52 - за лицата и членовете на семейства с право на социално подпомагане и за непълнолетни без родители, които не подлежат на осигуряване на друго основание;
- 53 - за военнослужещи на наборна или алтернативна служба, ветераните от войните и военноинвалидите, инвалиди, пострадали при или по повод отбраната на страната, при природни бедствия и аварии, и за пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР, които не подлежат на осигуряване на друго основание, за лица в производство за предоставяне статут на бежанец или право на убежище; за лица, задържани под стража или лишени от свобода; за лица без доходи, настанени в домове за деца и юноши, в домове за деца от предучилищна възраст и в домове за социални услуги; за пълнолетни учащи се във висши училища без доходи до навършване на 26-годишна възраст;
- 54 - за служителите на Българската православна църква и други признати по нормативно установен ред вероизповедания, които не са в трудови правоотношения;
- 55 (нов,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за лицата, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ;
- 69 - за други (попълва се по изрично указание на НОИ и НЗОК).

6. ЕГН (ЛНЧ) - попълва се единният граждански номер на осигуреното лице. За чуждестранните граждани се попълва личният номер на чужденеца, като буквите ЛНЧ се подчертават.

7. Фамилия - попълва се с печатни букви фамилията по паспорта на осигуреното лице.

8. Инициали - попълват се инициалите на осигуреното лице: първата буква от името и първата буква от презимето.

9. Ден, от който се внасят вноски - попълва се денят, от който са внесени вноски.

10. Ден, до който се внасят вноски - попълва се денят, до който са внесени вноски.

11. Доход - попълва се сумата на:
- размера на пенсията за лицата, посочени с код 50 в т.5 "Вид осигурен";
- размера на обезщетението, получавано за безработица, за лицата, посочени с код 51 "Вид осигурен";
- (изм.,ДВ,бр.10 от 2002 г.) половината от минималния осигурителен доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, за лицата, посочени в т.5 "Вид осигурен" с код 52, 53 и 54.

12. Процент вноска - попълва се процентът на внесена осигурителна вноска, която се определя със Закона за бюджета на НЗОК всяка календарна година.

Приложение No 4 към чл.2

ДЕКЛАРАЦИЯ образец No 4
авансово внесени здравноосигурителни вноски

Декларация образец No 4 авансово
внесени здравноосигурителни вноски

1.Код
корекция

2.Код на
осигурителя

3.ЕГН
(ЛНЧ)

4.Фами-
лия

5.Инициа-
ли

6.п.к.

7.Област

8.Населено място

9.Адрес по местоживеене на лицето

10.Вид осигурен

11.Код продължаване
на осигуряването

12.Период за който
се внася от:
(ден/месец/година)

13.До:
(ден/месец/година)

14.Доход, върху който се
дължат осигурителни вноски

здравноосигурителни вноски

процент

размер на
вноската

15.За сметка на лицето

хх.х

ххх.хх

16.Лицето осигурява неработещи
членове на семейството

брой

ЕГН (ЕНЧ)

ЕГН (ЕНЧ)

ЕГН (ЕНЧ)

ЕГН (ЕНЧ)

ЕГН (ЕНЧ)

ЕГН (ЕНЧ)

17.Всичко вноски в лв. за неосигурени членове на семейството

Подпис на работодателя (самоосигуряващия се)
Печат, дата

Административни кодове

Указания за попълване на Декларация обр. No 4 "Авансово внесени здравноосигурителни вноски"

Декларация обр. No 4 се подава на основание чл.39 от Закона за здравното осигуряване от лицата, авансово внесли дължимите здравноосигурителни вноски изцяло за своя сметка.

1. Код корекция - попълва се буква "К" само когато се подава повторно декларация за коригиране на подадена погрешно декларация или при смяна на минималната работна заплата за период, за който вече са внесени авансово дължимите вноски. В този случай освен коригираните се попълват и всички останали реквизити с данните от подадената преди това декларация.

2. Код на осигурителя - попълва се идентификационният код по регистър БУЛСТАТ. Точка 2 не се попълва от лицата, които не следва да се регистрират в регистър БУЛСТАТ.

3. ЕГН (ЛНЧ) - попълва се единният граждански номер на осигуреното лице. За чуждестранните граждани се попълва личният номер на чужденеца, като буквите ЛНЧ се подчертават.

4. Фамилия - попълва се с печатни букви фамилията по личната карта на осигуреното лице.

5. Инициали - попълват се инициалите на осигуреното лице: първата буква от името и първата буква от презимето.

6. Пощенски код - попълва се пощенският код по местоживеене.

7. Област - попълва се областта, в която се намира населеното място.

8. Населено място - попълва се град/село по местоживеене.

9. Адрес по местоживеене на лицето - попълва се точният адрес.

10. Вид осигурен - попълва се в две позиции код, както следва:
- 35 - за самоосигуряващите се;
- 36 - за пенсионери, получаващи пенсии изцяло от чуждестранен осигурителен институт;
- 37 - за пенсионери, които осигуряват неосигурени членове на семейството;
- 38 (нов,ДВ,бр.4 от 2001 г.) - за осигурените лица, които внасят здравноосигурителни вноски само за неосигурени членове на семейството си, без тези с код 35, 36, 37 и 39
- 39 - за лицата, които подлежат на осигуряване по чл.40, ал.1, т.15 ЗЗО.

11. Код продължаване на осигуряването - попълва се в една позиция:
- 0 - ако осигуряването продължава от предходен месец;
- 1 - ако лицето е включено в осигуряването през месеца, за който се подават данните.

12. Период, за който се внася - попълват се денят, месецът и годината, от които са внесени вноски.

13. До: - попълват се денят, месецът и годината, до които са внесени вноски.

14. Доход, върху който са внесени осигурителни вноски - попълва се сумата, върху която са внесени вноски.

15. За сметка на лицето - попълват се процентът, определен съгласно Закона за бюджета на НЗОК за съответната година, и размерът на внесените осигурителни вноски за целия период.

16. Лицето осигурява неработещи членове на семейството - попълват се броят и единните граждански номера на членовете на семейството (личен номер на чужденец, като буквите ЛНЧ се подчертават), за които осигуреният член на семейството внася вноски (малолетни, непълнолетни и пълнолетни неработещи членове на семейството му, които не получават обезщетение за безработица).

17. Всичко вноски в левове за неосигурени членове на семейството - попълва се общата дължима сума в левове за всички неосигурени членове на семейството.
Служебни данни. В долното ляво поле се попълва датата на подаване на декларацията и се подписва и подпечатва (когато е предвидено да има печат) от самоосигуряващия се.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив