Инструкция № 1 от 12 октомври 2004 г. за идентифициране на водите във водните обекти или части от тях за обитаване от риби и районите с крайбрежни морски води за развъждане на черупкови организми

МОСВ и МЗГ

Държавен вестник брой: 96

Година: 2004

Орган на издаване: МОСВ и МЗГ

Дата на обнародване: 27.02.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. Тази инструкция въвежда процедура по идентифицирането на водите за:
1. обитаване от риби, включително тези, определени като изискващи опазване или подобряване, във връзка с поддържането на живота на рибите, и
2. развъждане на черупкови организми, включително тези, определени като изискващи опазване или подобряване, във връзка с поддържането на живота на ракообразни и мекотели.

Чл. 2. На идентифициране на повърхностните води за естествено обитаване от риби и на крайбрежните води за обитаване и възпроизводство на черупкови организми подлежат всички водни тела, определени като:
а) повърхностни течащи води - непресъхващи реки и притоци;
б) повърхностни стоящи води - езера, в т.ч. крайморски, и язовири;
в) крайбрежни морски води - в едномилната зона, независимо дали са определени като райони на съществуващо и перспективно ползване или пояси на санитарна охрана.

Чл. 3. Процедурите по тази инструкция не се отнасят за води във водни обекти, предназначени за интензивно рибовъдство (рибни ферми, рибовъдни басейни) и други водни тела, определени като изкуствени или силно видоизменени водни тела (напоителни канали, облицовани речни корита, кариерни езера, хвостохранилища, утайници, др.).

Чл. 4. Пресните води, предназначени за естествено обитаване от рибни видове, се идентифицират като пъстървови или шаранови води, а крайбрежните морски води, предназначени за развъждане на черупкови организми, се идентифицират като води за развъждане на черупкови организми.

Чл. 5. Идентифицирането на повърхностните води за обитаване от риби и на крайбрежните води за развъждане на черупкови организми се извършва:
1. първоначално, за изготвяне на списъци на водните обекти или части от тях на територията на района за басейново управление на водите, а за Черноморския район - и за крайбрежните морски води;
2. последващо, за допълнително определяне и включване в списъците или за ревизиране на определените в горните списъците води, или за временно изключване от списъците на водите, определени за обитаване от рибни видове и за развъждане на черупкови организми.

Чл. 6. Идентификацията на повърхностните пресни води за обитаване от риби се извършва от басейновите дирекции по поречия/участъци на реките и по отделни езера и язовири за територията на районите за басейново управление. Като основа за идентификацията се ползват разпоредбите на Заповед № 272/3.V.2001 г. на министъра на околната среда и водите за категоризацията на повърхностните води във водните обекти или в части от тях, данните от Националната мрежа за мониторинг на повърхностните води и от станциите и пунктовете, определени за провеждане на биологичен мониторинг, както и от други налични информационни източници.

Чл. 7. Идентификацията на крайбрежните морски води за развъждане на черупкови организми се извършва от Басейновата дирекция на Черноморския район за басейново управление в рамките на определените граници на едномилната зона, а в устията на реките - до границата на пресните води. Като основа за идентификацията се ползват данните от опорната брегова мрежа за мониторинг на Черно море и от станциите и пунктовете, определени за провеждане на биологичен мониторинг, както и от други налични информационни източници.

Чл. 8. Когато определените пресни води пресичат или формират националните граници със съседни страни или определените крайбрежни морски води са в района на границата с друга държава, тези води се определят след уведомяване и/или консултиране с компетентните органи за водите на тези страни. Редът за уведомяване и/или консултиране се определя със заповед на министъра на околната среда и водите.

Раздел II
Първоначална идентификация на води за обитаване от риби

Чл. 9. Като пъстървови води се идентифицират водите във всички повърхностни водни тела или части от тях, когато:
1. са проектно категоризирани в I категория;
2. стойностите на биотичния индекс БИ са средно по-високи от 4 (5, 5/4 или 4);
3. стойностите на 95 % от пробите по параметрите: рН, БПК5, NH3, NH4, нитрити; остатъчен хлор, общ цинк и разтворена мед, съответстват на нормите за тези показатели в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г. за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми (ДВ, бр. 88 от 2000 г.);
4. се спазва процентът, посочен в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г., за температурата и разтворения кислород;
5. има съответствие със средната концентрация за съдържанието на неразтворени вещества;
6. данните от мониторинга показват съдържание на вредни и опасни вещества в концентрации, по-ниски от посочените в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г.

Чл. 10. Когато липсват указания за проектната категория на водните тела, като пъстървови води се определят всички непресъхващи реки и техни притоци до първо населено място по смисъла на т. 46 от заповед № 272/3.V.2001 г., а за повърхностните стоящи води - водните тела с надморска височина над 800 м и средногодишна температура на водата до 15 °С или максимална температура до 18 °С.

Чл. 11. Като шаранови води се идентифицират водите във всички водни тела или части от тях, когато:
1. са проектно категоризирани във II или III категория;
2. стойностите на биотичния индекс БИ са средно по-високи от 2 (3/4, 3, 2/3 или 2);
3. стойностите на 95 % от пробите по параметрите: рН, БПК5, NH3, NH4, нитрити; остатъчен хлор, общ цинк и разтворена мед, съответстват на нормите за тези показатели в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г.;
4. се спазва процентът, посочен в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г., за температурата и разтворения кислород;
5. има съответствие със средната концентрация за съдържанието на разтворени вещества;
6. данните от мониторинга показват съдържание на вредни и опасни вещества в концентрации, по-ниски от посочените в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г.

Чл. 12. Когато липсват указания за проектната категория на водните тела, като шаранови води се определят всички непресъхващи реки и техни притоци след първо населено място до вливане в съответния воден обект по смисъла на т. 46 от Заповед № 272/3.V.2001 г., а за повърхностните стоящи води - водните тела с надморска височина под 800 м и средногодишна температура над 15 °С или максимална температура над 18 °С.

Чл. 13. Когато данните от имисионния мониторинг показват несъответствия със стойностите, посочени в приложение № 1 към Наредба № 4 от 2000 г., в срок до една година директорите на БД възлагат контролни измервания по реда на чл.12 - 15 на Наредба № 4 от 2000 г. с цел да се установи дали причините за това несъответствие са:
1. следствие от случайност;
2. следствие от природно явление; или
3. резултат от замърсяване.

Чл. 14. Когато поради замърсяване резултатите от контролните измервания показват несъответствие със стойностите, посочени в чл. 11, ал. 1, т. 1, директорите на басейнови дирекции предлагат мерки за постигане на съответните стойности по реда на чл.16, ал. 2, т. 2 от Наредба № 4/2000, съобразени със сроковете и съдържанието на плановете за управление на речните басейни.

Чл. 15. Въз основа на извършената идентификация в срок до 2 години от обнародването на тази инструкция директорите на басейнови дирекции, съгласувано с Главна дирекция "Води" на МОСВ, изготвят списъци по поречия и водни тела на водите, идентифицирани като пъстървови или шаранови води, за водните обекти или части от тях на територията на района за басейново управление.

Чл. 16.
(1) Списъците на пресноводните обекти или части от тях на територията на районите за басейново управление, идентифицирани за обитаване от рибни видове като пъстървови или шаранови води, съдържат данни за:
1. повърхностни течащи води: поречие/река/приток, участък (начало и край), дължина в км на участъка, чиито води са идентифицирани като пъстървови или шаранови води; както и аналогични данни за водните тела и показателите, за които не се постигат изискванията за качество на водите, определени за обитаване от рибни видове;
2. за повърхностните стоящи води: име на водния обект, обща площ в кв.км на водите, идентифицирани като пъстървови или шаранови води, както и аналогични данни за водните тела и показателите, за които не се постигат изискванията за качество на водите, определени за обитаване от рибни видове.
(2) Списъците се придружават от карта в съгласуван формат с цветово обозначение на идентифицираните води за обитаване от рибни видове - за пъстървови води: в син цвят, и за шаранови води: в жълт цвят.

Раздел III
Първоначална идентификация на крайбрежни води за развъждане на черупкови организми

Чл. 17. Като води за развъждане на черупкови организми се идентифицират всички крайбрежни морски води в едномилната зона в границите на районите на съществуващо и перспективно ползване или поясите на санитарна охрана, а в устията на реките - до границата на пресните води, когато:
1. стойностите на 100 % от пробите по параметрите органохлорни вещества и метали съответстват на нормите в приложение № 2 към Наредба № 4 от 2000 г.;
2. стойностите на 95 % от пробите по параметрите соленост и разтворен кислород съответстват на нормите в приложение № 2 към Наредба № 4 от 2000 г.;
3. стойностите на 75 % от пробите по другите параметри покриват изискванията от приложение № 2 към Наредба № 4 от 2000 г.

Чл. 18. Не се идентифицират като води за развъждане на черупкови организми крайбрежните морски води, които са определени като:
1. райони на активна морска навигация (фарватери), определени от МТ;
2. райони на учебни и други морски полигони на БА, определени от МО;
3. райони на защитени морски акватории, определени по реда на ЗЗТ и/или ЗБР;
4. райони на пристанищни съоръжения и терминали, на разстояние, по-малко от 1000 м в радиус или измервано от съоръженията; 5. райони на индустриални и градски колектори, заустващи непречистени отпадъчни води, на разстояние, по-малко от 1000 м в радиус;
6. райони на места за къпане, на разстояние, по-малко от 500 м, измервано от бреговата линия;
7. райони на периодични водораслови цъфтежи и зони на придънна хипоксия/аноксия по данни от опорната мрежа за мониторинг на Черно море или други достъпни източници;
8. райони на исторически и археологически паметници и места, определени от МК и/или НИПК;
9. райони на вливане на по-големи реки (лимани), по преценка на басейновата дирекция въз основа на данни от мониторинга на водите;
10. райони на свързващи канали между вътрешни езера и морето, по преценка на басейновата дирекция въз основа на данни от мониторинга на водите;

Чл. 19. Когато данните от имисионния мониторинг показват несъответствия със стойностите, посочени в приложение № 2 към Наредба № 4 от 2000 г., в срок до една година директорът на Черноморската басейнова дирекция възлага контролни измервания по реда на чл. 12 - 15 от Наредба № 4 от 2000 г. с цел да се установи дали причините за това несъответствие са:
1. следствие от случайност;
2. следствие от природно явление; или
3. резултат от замърсяване.

Чл. 20. Когато поради замърсяване резултатите от контролните измервания показват несъответствие със стойностите, посочени в чл. 11, ал. 1, т. 2, директорът на Черноморската басейнова дирекция предлага мерки за постигане на съответните стойности по реда на чл.16, ал. 2, т. 2 от Наредба № 4 от 2000 г., съобразени със сроковете и съдържанието на плановете за управление на речните басейни.

Чл. 21. Въз основа на извършената идентификация в срок до 2 години от обнародването на тази инструкция директорът на Черноморската басейнова дирекция, съгласувано с Главна дирекция "Води" на МОСВ, изготвя списък по райони на съществуващо и перспективно ползване и пояси на санитарна охрана на водите в едномилната зона, идентифицирани като води за развъждане на черупкови организми.

Чл. 22.
(1) Списъците на крайбрежните морски води в акваторията на Черноморския район за басейново управление, идентифицирани като води за развъждане на черупкови организми, съдържат данни за района в едномилната зона (район на съществуващо и перспективно ползване или пояс на санитарна охрана), географски координати и площ в кв. км на водите, идентифицирани за развъждане на черупкови организми, както и аналогични данни за водите и показателите, за които не се постигат изискванията за качество на водите, определени за развъждане на черупкови организми.
(2) Списъците се придружават от карта в съгласуван формат с цветово обозначение на водите, идентифицирани за развъждане на черупкови организми, в жълт цвят за идентифицираната акватория, както и с обозначение на друга полезна информация (навигационни пътища, защитени територии, източници на замърсяване и/или друго въздействие и т.н.).

Раздел IV
Последваща идентификация на води за обитаване от риби и на крайбрежни води за развъждане на черупкови организми

Чл. 23. Последващата идентификация на води за обитаване от рибни видове и за развъждане на черупкови организми включва: 1. допълнително определяне на води във водните обекти или части от тях и в крайбрежните морски води;
2. ревизиране на водите, определени за обитаване от рибни видове и за развъждане на черупкови организми;
3. временно изключване от списъците на водите, определени за обитаване от рибни видове и за развъждане на черупкови организми.

Чл. 24. Директорите на басейнови дирекции могат да извършват допълнително определяне на води за обитаване от риби и за развъждане на черупкови организми в случаите, когато:
1. определени водни тела са възникнали или са създадени след първоначалната идентификация на водите;
2. определени водни тела са променили предназначението си и попадат в обхвата на процедурата по идентификация на водите по смисъла на инструкцията;
3. приключва процедурата по уведомяване и/или консултиране със съответните компетентни органи по водите в съседни страни, в случаите на трансгранични пресноводни обекти и крайбрежни морски води.

Чл. 25. Допълнителната идентификация на водните обекти следва процедурата за първоначална идентификация на водите съгласно инструкцията.

Чл. 26. Директорът на басейновата дирекция съгласувано с Главна дирекция "Води" включва допълнително идентифицираните води в списъците по чл.9, ал. 1 от Наредба № 4 от 2000 г.

Чл. 27. Директорите на басейновите дирекции могат да ревизират първоначално определените води за обитаване от риби и за развъждане на черупкови организми:
1. при промяна на факторите, въздействащи върху качеството на определените за обитаване от рибни видове и за развъждане на черупкови организми води;
2. по разпореждане на министъра на околната среда и водите.

Чл. 28. Ревизирането на водите във водните обекти или на части от тях следва процедурата за първоначална идентификация на водите съгласно инструкцията.

Чл. 29. Директорите на басейновите дирекции съгласувано с Главна дирекция "Води" включват ревизираните води в списъците по чл.9, ал. 1 от Наредба № 4 от 2000 г.

Чл. 30. Директорите на басейновите дирекции съгласувано с Главна дирекция "Води" могат временно да изключват от режима на Наредба № 4 от 2000 г., съответно от списъците по чл. 9, ал. 1:
1. някои параметри от приложения № 1 и 2 към наредбата в случаи на изключителни географски или метеорологични условия;
2. някои пресни води за рибни видове или крайбрежни морски води за развъждане на черупкови организми, когато те са подложени на природно насищане с някои вещества и това води до отклонение от нормите, посочени в приложения № 1 и 2 към наредбата;
3. когато данните от имисионния мониторинг или последващите контролни измервания по реда на чл. 12 или данните от периодичните проучвания по чл.19 от Наредба № 4 от 2000 г. не подкрепят първоначалната идентификация на водите във водните обекти и качеството на водите поради замърсяване не съответства на изискванията на наредбата и може да представлява риск както за нормалното обитаване от рибни видове и нормалното съществуване и възпроизводство на черупкови организми, така и за качеството на добиваните от тях продукти за консумация от човека.

Чл. 31. В заповедта за временно изключване се посочват причините, наложили временното изключване, и срокът, за който се налага. Копие от заповедта за временно изключване се изпраща в 7-дневен срок в МОСВ.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Инструкцията се издава на основание чл.8 от Наредба № 4 от 2000 г. за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми (ДВ, бр. 88 от 2000 г.).

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив