Инструкция № 1 от 11 май 1992 г. за регистриране на чуждестранните инвестиции в съответствие със Закона за стопанската дейност на чуждестранните лица и за закрила на чуждестранните инвестиции

Държавен вестник брой: 43

Година: 1992

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 28.02.2004

Чл. 1.

Всички чуждестранни инвестиции по смисъла на чл.9 от Закона за стопанскта дейност на чуждестранните лица и за закрила на чуждестранните инвестиции (ЗСДЧЛЗЧИ) подлежат на регистриране в специален регистър при Главно управление "Данъци" на Министерството на финансите.

Чл. 2.

В регистъра се вписват: 1. данни за чуждестранното лице по националния му закон: наименование; правно-организационна форма (лични данни); седалище и адрес в чужбина; регистрация по националния закон - номер, дата; предмет на дейност; основен капитал; упълномощени представители с обем на представителните им права; N: на банковата сметка на обслужващата банка в чужбина, град; 2. данни за чуждестранната инвестиция, регистрирана в България: вид на инвестицията по чл.9 ЗСДЧЛЗЧИ; наименование на правно-организационната форма, чрез която се извършва; регистрация - номер, дата; седалище и адрес в България; размер на инвестицията във валута - паричен и/или апорт (имуществени вноски, обект на интелектуална собственост); 3. дата на извършване на инвестицията.

Чл. 3.

За обстоятелствата по чл. 2 чуждестранното лице подава декларация по приложения образец.

Чл. 4.

Към декларацията се прилагат следните документи: 1. легализиран превод на документа за регистрация по националния закон; 2. решение за регистрация на окръжен съд в България; 3. копие от "Държавен вестник", в който е обнародвано вписването в търговския регистър; 4. разрешение по чл.5, ал. 3 ЗСДЧЛЗЧИ (когато такова се изисква); 5. митническа декларация за внос на апорт; 6. банкови референции от банката, обслужваща декларатора, и общи сведения за финансовото състояние и друга информация за почтеността на чуждестранното лице (за инвестиции над 50 000 щатски долара).

Чл. 5.

Чуждестранните лица подават декларацията за регистрация на инвестицията в страната, за настъпилите в нея промени, както и при прекратяването й в срок от 30 дни след извършването й.

Чл. 6.

Всяка инвестиция, подлежаща на регистриране, получава пореден регистрационен номер и година, под който се вписва в регистъра.

Чл. 7.

За всяка вписана инвестиция се образува дело с пореден номер и година по регистъра. Делото съдържа всички документи, представени от чуждестранното лице за вписване, за промените в обстоятелствата, подлежащи на вписване, и за прекратяване на инвестицията.

Чл. 8.

По реда на тази инструкция се регистрират и чуждестранните инвестиции, извършени преди 1 февруари 1992 г. Декларациите се подават в тримесечен срок от обнародването на инструкцията в "Държавен вестник".

Чл. 9.

Чуждестранното лице, което не регистрира инвестицията си съгласно чл.11 ЗСДЧЛЗЧИ или даде неверни данни при регистрацията, се наказва с глоба до една десета от размера на нерегистрираната инвестиция.

Чл. 10.

Тази инструкция се издава на основание чл.11, ал. 2 ЗСДЧЛЗЧИ (ДВ, бр. 8 от 1992 г.) и Заповед N: 124 от 16.IV.1992 г. на министъра на финансите и влиза в сила от обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение към чл. 3


ДЕКЛАРАЦИЯ
за регистриране на чуждестранна инвестиция

От ....................................................................................... (наименование на чуждестранното лице по националния закон) ............................................................................................... (правно-организационна форма (лични данни) ............................................................................................... (седалище и адрес в чужбина) ............................................................................................... (регистрация - по националния закон, номер, дата) ............................................................................................... (предмет на дейност, основен капитал) ............................................................................................... (упълномощени представители с обема на представителните им права) ................................................................................................ (номер на банковата сметка в обслужващата банка в чужбина - град, банкови референции)

Господин Министър, На основание чл.11, ал. 1 ЗСДЧЛЗЧИ декларирам, че на ......... 199... г. - съм извършил следната инвестиция в България; - са настъпили следните промени в извършената на ........ 199... г. инвестиция: (ненужното се зачертава) ............................................................................................... (вид на инвестицията по чл.9, ал. 1, т. 1, 2, 3, 5, 6 и ал. 2 ЗСДЧЛЗЧИ) ........................................ (наименование на правно-организационната форма, в, ч/з, която се извършва) .............................................................................................. (седалище в България) .............................................................................................. (размер на инвестицията във валута - паричен - апорт: = имуществени вноски; = обект на интелект.собств.)

Прилагам: 1. Легализирам превод на документ за регистрация по националния закон. 2. Решение на регистрация на окръжен съд в България. 3. Фотокопие от "Държавен вестник", в който е обнародвано вписването в търговския регистър. 4. Разрешение по чл.5, ал. 3 ЗСДЧЛЗЧИ. 5. Митническа декларация за внос на апорти. 6. Банкови референции от банката, обслужваща декларатора, и общи сведения за финансовото му състояние и друга информация за почтеността му (за инвестиции над 50 000 щатски долара).

София ......199... г
Декларатор: ..................................
(подпис, печат)

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив