Инструкция № 1 на МРРБ от 2001 г. за прилагане на чл. 19а от Закона за гражданската регистрация

МРРБ

Държавен вестник брой: 16

Година: 2002

Орган на издаване: МРРБ

Дата на обнародване: 28.02.2004

Раздел I
Общи положения

Чл.1.

С тази инструкция се определя редът за подаване на заявления за възстановяване или промяна имената на българските граждани по чл. 19а от Закона за гражданската регистрация и задълженията на длъжностните лица по гражданското състояние за разглеждане на подадените заявления и вписване на промяната на имената в актовете за раждане и брак и регистрите на населението.


Чл.2.

(1) Заявления за възстановяване по административен ред подават само тези български граждани, на които имената са насилствено променени и те не са упражнили това свое право до този момент.
(2) Могат да се възстановят или променят имената на непълнолетни, ако имената на техните родители или на единия от тях са принудително променени.
(3) По административен ред могат да променят имената си и българските граждани, родени след като имената на техните родители или на един от тях са били принудително променени.

Раздел II
Условия и ред за възстановяване на имената

Чл.3.

(1) По административен ред възстановяването или промяната на имената на българските граждани, на които те принудително са променени, се извършва с писмено заявление на лицето по образец съгласно приложение No 1.
(2) Подписът в заявлението трябва да има нотариална заверка от нотариус.
(3) Заявленията по чл. 2, ал.2 се подписват от двамата родители или настойници. При разногласие между тях спорът се решава от районния съд.
(4) Заявленията се подават до кмета на общината по постоянен адрес на лицето - лично или по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.
(5) В случаите, когато настоящият адрес на лицето е в чужбина, заявлението се подава по консулски път, като нотариалните функции се изпълняват от българските дипломатически или консулски представителства в съответната страна.
(6) Подадените заявления се завеждат в специален регистър в общината по постоянния адрес на лицето.


Чл.4.

(1) Решението за възстановяване или промяна на името по административен ред се взема след обстоятелствена проверка в регистрите по гражданско състояние и регистъра на населението.
(2) Възстановеното име на лицето по чл. 2, ал.1 трябва да съответства на името в акта му за раждане преди насилствената промяна, с изключение на окончанията в бащиното и фамилното име, които по волята на лицето могат да се премахнат.
(3) В случаите, когато постоянният адрес на лицето е различен от мястото, където е съставен актът за раждане, преди произнасянето с решение по заявлението на лицето за възстановяване или промяна на името, длъжностното лице по гражданското състояние по постоянния адрес по служебен път изисква копие от акта за раждане или заверен препис на акта за раждане на съответното лице.
(4) Служебното изискване на копие от акта за раждане на лицето или заверения препис от него се извършва на основание подаденото заявление за възстановяване или промяна на име по реда на чл. 19а от Закона за гражданската регистрация.
(5) Копието от акта за раждане или завереният препис от него може да бъде предоставено на длъжностното лице и лично от заявителя.
(6) Решението по ал.1 е за промяна на име само в случаите по чл. 2, ал.2 и 3.


Чл.5.

Длъжностното лице по гражданското състояние след проверка на всички обстоятелства, свързани с условията и реда за възстановяване или промяна на името по административен ред, се произнася в срок до 30 дни от подаването на заявлението.


Чл.6.

(1) Длъжностното лице по гражданското състояние се произнася с мотивирано решение по образец съгласно приложение No 2.
(2) Решението се изготвя в четири екземпляра: за лицето, за отразяване на промяната в личния регистрационен картон, за вписване в акта за раждане и граждански брак, ако има съставен такъв.


Чл.7.

(1) Когато заявлението отговаря на изискванията по чл. 3 и са налице условията по чл. 2, длъжностното лице по гражданското състояние изготвя решение за възстановяване или промяна на името по административен ред.
(2) Когато заявлението не отговаря на изискванията съгласно чл. 3 или не са налице условията по чл. 2, длъжностното лице по гражданското състояние отказва да възстанови или промени името по административен ред.
(3) Решението за възстановяване или промяна на името или отказът се съобщава на лицето в тридневен срок от вземането му на посочения в заявлението адрес, с препоръчано писмо с обратна разписка. От датата на получаване на решението, отбелязана в обратната разписка, тече срокът за обжалването му.
(4) Решението за възстановяване или промяна на име, както и отказът за това, може в тридневен срок да се връчи лично на лицето. В този случай във всички екземпляри се вписва датата на връчване, отбелязва се, че е връчено лично и лицето се подписва.


Чл.8.

Решението на длъжностното лице по гражданското състояние подлежи на обжалване от заинтересуваните лица и прокурора по реда на Закона за административното производство.

Раздел III


Вписване на промяната на името в актовете за раждане и брак и регистрите на населението

Чл.9.

(1) Въз основа на решението на длъжностното лице по гражданското състояние по постоянния адрес на лицето се извършва вписване на възстановеното или променено име в акта за раждане и брак, ако има такъв.
(2) Решението на длъжностното лице по гражданското състояние, с което се допуска възстановяване или промяна на името, е основание за отразяване в регистрите на населението и в информационните фондове на ЕСГРАОН.


Чл.10.

(доп.,ДВ,бр.16 от 2002 г.)

Вписване на промяната на името се прави след изтичане на 7-дневен срок от получаване на решението, ако същото не бъде обжалвано в този срок. Този срок може да не се спази при условие, че заинтересуваните лица заявят писмено, че няма да го обжалват.


Чл.11.

(1) Промяната на името на лицата по реда на чл. 19а от Закона за гражданската регистрация се вписва в актовете за гражданско състояние на определеното за тази цел място.
(2) Вписването на промяната на името по ал.1 е на основание административен акт - решението на длъжностното лице по гражданското състояние по постоянния адрес на лицето. В тези случаи не се прилагат разпоредбите на чл.76 от Закона за гражданската регистрация.


Чл.12.

(1) Длъжностното лице по гражданското състояние отразява промяната на името в графа "Бележки" в акта за раждане, съставя и изпраща необходимите съобщения съгласно технологията за функционирането на ЕСГРАОН (съобщение обр. No 1 ПА-2). Въз основа на направеното вписване се издава удостоверение за раждане (дубликат), който се дава на лицето.
(2) Когато постоянният адрес на лицето е различен от мястото, където е съставен или се съхранява актът за раждане, вписването на промяната на името в него се извършва служебно въз основа на заверено копие от заявлението на лицето и екземпляр от решението на длъжностното лице по постоянния адрес. Удостоверението за раждане (дубликат) се дава на лицето или се изпраща служебно до общината по постоянен адрес за връчване.


Чл.13.

Възстановеното име на лицето се отразява в личните регистрационни картони на близките на лицето и в информационните фондове съгласно технологията за функционирането на ЕСГРАОН.


Чл.14.

Възстановеното собствено име на лицето съответства на името преди промяната. Бащиното и фамилното име се записват съгласно разпоредбите на глава втора, раздел II "Имена на българските граждани" от Закона за гражданската регистрация, съответно със или без окончанията "-ов, -ев, -ова, -ева" в зависимост от волята на лицето.


Чл.15.

(1) В случаите по чл. 2, ал.2 и 3 в акта за раждане на лицето се записва промененото, а не възстановеното име, тъй като то няма друго име освен отразеното в акта за раждане.
(2) Промяната на собственото име и вписването му в акта за раждане на непълнолетните се извършва по волята на родителите или настойниците, изразена чрез заявление при условията и по реда на инструкцията.
(3) Бащиното и фамилното име се вписват съгласно разпоредбите на глава втора, раздел II "Имена на българските граждани" от Закона за гражданската регистрация.


Чл.16.

(1) Когато промяната на името по чл. 2, ал.3 се извършва по заявление на пълнолетен, собственото име се определя от заявителя.
(2) Ако родителите на това лице са възстановили имената си, бащиното и фамилното му име се вписват съгласно разпоредбите на глава втора, раздел II "Имена на българските граждани" от Закона за гражданската регистрация.
(3) Когато родителите на лицето по ал.1 не са възстановили името си или са починали, бащиното и фамилното име се вписват съгласно името на родителя преди насилствената промяна или се запазват, каквито са в момента, според волята на лицето.
(4) Данните за имената на родителите в акта за раждане на лицето се вписват така, както са в актовете за раждане на родителите. Към заявлението на лицето се прилагат заверени копия от актовете за раждане на родителите. Същите могат да се изискат служебно.


Чл.17.

(1) Възстановяването на името на родителите се отразява в акта за раждане на децата при данни за родителите.
(2) Не се променят служебно бащиното и фамилното име на пълнолетните им деца, ако те не възстановяват имената си.


Чл.18.

(1) Длъжностното лице по гражданското състояние отразява промяната на името в графа "Бележки" в акта за граждански брак, съставя и изпраща необходимите съобщения съгласно технологията за функционирането на ЕСГРАОН (съобщение обр. No 2 ПА). Въз основа на направеното вписване се издава удостоверение за граждански брак (дубликат), който се дава на лицето.
(2) Когато постоянният адрес на лицето е различен от мястото, където е съставен или се съхранява актът за граждански брак, вписването на промяната на името в него се извършва служебно въз основа на заверено копие от заявлението на лицето и екземпляр от решението на длъжностното лице по постоянния адрес. Удостоверението за граждански брак (дубликат) се дава на лицето или се изпраща служебно до общината по постоянен адрес за връчване.
(3) Когато възстановяването на името се отнася и за двамата съпрузи, вписването на имената на лицата в акта за брак е в зависимост от името им в акта за раждане и избора на фамилно име след брака.
(4) Когато само единият от съпрузите възстановява името си, в акта за граждански брак се отразява промяната само на неговото име. Фамилията на другия съпруг не се променя.
(5) Когато възстановява името си само този от съпрузите, чиято фамилия е променена след брака, фамилното му име се определя от заявеното при сключване на брака.


Чл.19.

Всяка промяна на фамилното име, отразена в регистрите за населението и извършена съгласно Наредбата за гражданското състояние (отм.) преди насилствената промяна на имената, независимо дали е отразена или не в акта за раждане, се взема предвид при вписване на фамилно име на лицето, ако е вписана в заявлението.


Чл.20.

В регистрите за населението се отразява името на лицето съгласно акта за раждане и акта за брак, ако има такъв.


Чл.21.

Общинската администрация по постоянен адрес на лицето при необходимост издава удостоверение за идентичност на лице с различни имена. С него се удостоверява, че възстановеното (промененото) име на лицето и името, което то е имало до този момент, са имена на едно и също лице.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Тази инструкция се издава на основание § 7 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за гражданската регистрация.
Министър: Евг. Чачев

Приложение No 1 към чл. 3, ал.1

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА (РАЙОН)
.......................
ОБЛАСТ ................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от ............................................ (име: собствено, бащино, фамилно - по документ за самоличност)
Дата на раждане .......... (дд мм гггг) Месторождение ........................................................ (област, община, населено място, държава) ЕГН ...........
Постоянен адрес: ................................................... (област, община, населено място, район, улица (бул., пл.), No, ж.к., бл.,вх., ет., ап.)

ГОСПОДИН КМЕТ,

На основание чл.19а от Закона за гражданската регистрация и Инструкция за прилагане на чл. 19а ЗГР, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, ЗАЯВЯВАМ, че желая да възстановя (променя) името си
ОТ: .........................................
НА: .........................................
ОСНОВНИ ДАННИ:

1. Името ми е променено през ......... година.

2. Имената на родителите ми (на майка ми или на баща ми) са променени през ........... година.

3. По акт за раждане името ми е ............... (име: собствено, бащино, фамилно)

4. Роден(а) съм в: ............................ (област, община, населено място, държава)

ДРУГИ ДАННИ:

1. Родителите ми са (не са) с възстановени имена.

2. Родителите ми (баща ми и майка ми) са починали, преди да възстановят имената си по административен или съдебен ред.

3. Имам сключен граждански брак през .... година с лицето: ...................................... (име: собствено, бащино, фамилно - по документ за самоличност)
в: ............................................. (област, община, населено място, район)

4. Фамилното ми име по акта за граждански брак е:
.................................................

Дата:.........
ЗАЯВИТЕЛ: .................. (подпис)
НОТАРИУС:

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА (РАЙОН) ..............
ОБЛАСТ .........................

ЗАЯВЛЕНИЕ
от

1. ......................................... (име: собствено, бащино и фамилно на майката по документ за самоличност) ЕГН .................
Постоянен адрес: ............................... (област, община, населено място, район, улица (бул., пл.), No, ж.к., бл., вх., ет., ап.)

2. ......................................... (име: собствено, бащино и фамилно на бащата по документ за самоличност) ЕГН ..................
Постоянен адрес: ............................... (област, община, населено място, район, улица (бул., пл.), No, ж.к., бл., вх., ет., ап.)

ГОСПОДИН КМЕТ,

На основание чл.19а от Закона за гражданската регистрация и Инструкция за прилагане на чл.19а, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, ЗАЯВЯВАМЕ, че желаем да променим името на непълнолетното си дете:
................................................. (име: собствено, бащино и фамилно на детето по акт за раждане)
Името, което сме избрали за нашето дете, е: ......................................... (име: собствено, бащино и фамилно на детето)
ДАННИ ЗА ДЕТЕТО:
Детето е родено на ................. (дд мм гггг)
Акт за раждане No от ............... (дд мм гггг)
Месторождение: .................................. (област, община, населено място, държава)
ДАННИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ:

Майка: родена на ..... (дд мм гггг) в гр.(с.) ......, обл. ...
Името е променено през .......... година
Баща: роден на ..... (дд мм гггг) в гр.(с.) ......, обл. ...
Името е променено през .......... година
Дата:..............
ЗАЯВИТЕЛИ:
1. .................... (подпис: майка)
2. .................... (подпис: баща)
НОТАРИУС:

Приложение No 2 към чл. 6, ал.1

ОБЛАСТ .............
ОБЩИНА .............
РАЙОН ..............

РЕШЕНИЕ
No .............. от .............. (дд мм гггг)

Във връзка с подадено заявление с вх. No ............ от ................. (дд мм гггг)
От лицето ......................................... (име: собствено, бащино, фамилно) ЕГН ................
Месторождение: .................................... (област, община, населено място, държава)
Постоянен адрес: .................................. (област, община, населено място, район, улица (бул., пл.), ж.к., бл., вх., ет., ап.)
ОТНОСНО:
Възстановяване (промяна) на име по реда на чл.19а от Закона за гражданската регистрация.
След обстоятелствена проверка на данните по подаденото заявление ДОПУСКАМ възстановяване (промяна) на име:
ОТ: ..........................................
НА: ..........................................
Мотиви: Лицето има право да възстанови/промени името си по административен ред, тъй като попада в категорията на лицата по чл.19а от Закона за гражданската регистрация. Заявлението отговаря на условията и реда, определени в Инструкцията за приложение на чл.19а, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Настоящото решение се състави в четири екземпляра: за лицето, за прилагане към заявлението, към регистъра за раждане и към регистъра за брак.
Дата:..............
КМЕТ: ............. (подпис и печат)
ОБЛАСТ .............
ОБЩИНА .............
РАЙОН ..............

РЕШЕНИЕ
No .......... от ............ (дд мм гггг)

Във връзка с подадено заявление с вх. No ............ от ................. (дд мм гггг)
От лицето ...................................... (име: собствено, бащино, фамилно) ЕГН ...............
Месторождение: .................................. (област, община, населено място, държава)
Постоянен адрес: ................................ (област, община, населено място, район, улица (бул., пл.), ж.к., бл., вх., ет., ап.)
ОТНОСНО:
Възстановяване (промяна) на име по реда на чл.19а от Закона за гражданската регистрация.
След обстоятелствена проверка на данните по подаденото заявление НЕ ДОПУСКАМ възстановяване (промяна) на име.
Мотиви: Лицето няма право да възстанови/промени името си по административен ред, тъй като не попада в категорията на лицата по чл.19а от Закона за гражданската регистрация. Заявлението не отговаря на условията и реда, определени в Инструкцията за приложение на чл.19а, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Настоящото решение се състави в два екземпляра: за лицето и за прилагане към заявлението.
Дата:..............
КМЕТ: ................. (подпис и печат)

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив