Заповед № РД-14 от 07.01.2005 г. за определяне специфичните изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "прахосмукачки" (в сила до 31.03.2007 г.)

МОСВ

Държавен вестник брой: 4

Година: 2006

Орган на издаване: МОСВ

Дата на обнародване: 17.04.2007

На основание чл.139, ал. 2 от Закона за опазване на околната среда определям следните специфични изисквания за получаване на екомаркировка за продуктова група "прахосмукачки":
1. Прахосмукачките, които получават екомаркировка при условията и по реда на Наредба № 3 от 2003 г. за Националната схема за екомаркировка, трябва да отговарят на специфичните екологични изисквания по приложението и са в обхвата на продуктовата група по т. 2.
2. Продуктова група "прахосмукачки" включва всички обособени като отделни уреди прахосмукачки, които при употреба са подходящи за почистване на прах от повърхност с площ най-малко 10 m2. Не се включват безкабелни или работещи с акумулатори прахосмукачки и централни вакуумни почистващи системи.
3. Кодът на продуктовата група "прахосмукачки", използван за административни цели, е "23".
Заповедта влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Изискванията по заповедта са валидни до 31.03.2007 г. Ако до същия срок не бъдат приети ревизирани изисквания, заповедта се прилага до 31.03.2008 г.

Приложение
към т. 1

I. Общи положения

1. Цели на изискванията
Тези изисквания имат за цел да съдействат за:
- намаляване на вредата за околната среда или рисковете, свързани с използване на енергия (глобално затопляне, киселинни дъждове, изчерпване на невъзобновяеми енергийни източници), посредством намаляване консумацията на енергия;
- намаляване на вредата за околната среда или рисковете, свързани с използването на природни ресурси, посредством насърчаване на пригодността за рециклиране и за ремонт на прахосмукачките (по-нататък в текста "продукт") и тяхната дълготрайност;
- намаляване на вредата за околната среда или рисковете, свързани с използването на опасни вещества, посредством намаляване използването на тези вещества.
Изискванията насърчават прилагането на най-добрите практики (оптимално ползване на околната среда) и разширяват екологичното съзнание на потребителите. Маркирането на пластмасовите компоненти допълнително насърчава рециклирането.
Изискванията са определени на нива, които поддържат маркировката на прахосмукачки, произведени с по-малко въздействие върху околната среда.

2. Изисквания за оценяването и проверката
Към всеки критерий са посочени специфичните изисквания за оценяване и проверка.
Където е необходимо, могат да бъдат използвани методи за изпитване, различни от посочените за всеки критерий, ако тяхната еквивалентност е призната от компетентния орган, оценяващ заявлението.
Където е възможно, изпитването се извършва от подходящо акредитирани лаборатории или лаборатории, които отговарят на изискванията, отразени в стандарта БДС EN ISO 17025, и са компетентни да извършват съответните изпитвания.
Където се изисква от заявителя да предостави декларации, документация, протоколи от изпитвания или друго доказателство на компетентния орган, оценяващ заявлението, за да покаже съответствие с изискванията, се подразбира, че те могат да произхождат както от заявителя, така и от неговите доставчици и/или техните доставчици.
Когато е необходимо, компетентният орган може да изисква допълнителна документация и да извършва независими проверки.
На компетентния орган се препоръчва при оценката на молбите и при проверката за спазване на изискванията да отчита прилагането на признати схеми за управление на околната среда, например Националната схема за управление по околната среда и одитиране (НСУОСО), Схемата на Европейския съюз за управление и одитиране по околната среда (EMAS) и БДС EN ISO 14001. (Забележка: Прилагането на такива схеми за управление не е задължително условие.)

II. Изисквания

1. Консумация на енергия и ефективност на отстраняване на прах
(а) След петкратно преминаване върху дебел килим ефективността на отстраняване на прах е най-малко 70 % при консумирана енергия, по-малка от 345 Wh.
(б) След едно преминаване върху твърда подова повърхност, отговаряща на определението в БДС ЕN 60312, ефективността на отстраняване на прах е най-малко 98 % при консумирана енергия, по-малка от 69 Wh.
Оценяване и проверка: за всяко едно от изискванията по букви (а) и (б) заявителят предоставя протокол от изпитване, проведено при празна торба за прах или контейнер/резервоар за прах (каквото е приложимо), посочващ количеството отстранен прах, съгласно изискванията, определени в стандарта БДС ЕN 60312. Твърдата подова повърхност представлява необработена слоеста иглолистна дървесина или дъски с еквивалентна дебелина не по-малка от 15 mm.

2. Дълготрайност
(а) Двигателят има продължителност на работа най-малко 550 h.
Оценяване и проверка: заявителят представя протокол от изпитване, като се използва методът за изпитване по БДС EN 60312.
(б) Цилиндричната част на засмукващия накрайник има дълготрайност най-малко 1000 завъртания.
Оценяване и проверка: заявителят представя протокол от изпитване, като се използва методът за изпитване по БДС EN 60312.
(в) Гъвкавата тръба има дълготрайност най-малко 40 000 огъвания.
Оценяване и проверка: заявителят представя протокол от изпитване, като се използва методът за изпитване по БДС EN 60312.
(г) Основният превключвател функционира едновременно механично и електрически най-малко 2500 пъти.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя протокол от изпитване, който съдържа и описание на използваната процедура. Изпитването се провежда с прахосмукачка без поставен засмукващ накрайник.
(д) Производителят предлага търговска гаранция, която да осигурява дълготрайност на прахосмукачката минимум две години. Тази гаранция важи от датата на продажба на прахосмукачката.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя копие от гаранционната карта, разпространявана заедн/о с продукта.
(е) Осигурена е наличността на всички резервни части, необходими за правилното функциониране на прахосмукачката най-малко за 10 години от датата на спирането на съответното производство.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща информация.

3. Рециклируемост, обратно събиране и рециклиране
(а) Производителят проверява пригодността на продукта за разглобяване и изготвя инструкция за разглобяване, достъпна при поискване за трети страни.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с копие на инструкцията за разглобяване.
(б) Електрическите части се свързват механично по начин, който улеснява разглобяването и рециклирането.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация, съдържаща информация за конструкцията на продукта и механичните връзки между електрическите части. Предоставената от заявителя инструкция за разглобяване трябва да потвърждава това.
(в) С оглед улесненото разглобяване и рециклиране металните части са лесно достъпни.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация, описваща конструкцията на продукта и сглобките на металните части.
(г) Прахосмукачката (включително засмукващият накрайник и гъвкавата тръба) не съдържа олово, живак, кадмий, шествалентен хром, полибромирани бифенили (ПББ) и/или полибромирани бифенил етери (ПББЕ) с изключение на:
- олово в електронните компоненти,
- олово в припои с висока температура на топене (припои от оловно-калаена сплав, съдържаща повече от 85 % (тегловни) олово),
- олово като легиращ елемент в стомани със съдържание на олово до 0,35 % (тегловни) и в алуминий със съдържание на олово до 0,4 % (тегловни), както и в сплав с мед, съдържаща до 4 % (тегловни) олово,
- олово в електронните компоненти с керамични материали (напр. пиезоелектронни устройства),
- кадмий като покритие, освен случаите, забранени съгласно Наредбата за опасните химични вещества и препарати, подлежащи на забрана или ограничения при търговия и употреба (обн., ДВ, бр. 69 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 62 от 2004 г.).
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация, показваща кои (ако има) добавки за огнеустойчивост са използвани. Заявителят и/или неговите доставчици декларират, че веществата, определени в буква "г", не са съзнателно добавяни към прахосмукачката или към които и да са нейни части, независимо от това, че максимално допустимите стойности на концентрациите на вещества са в определените граници.
(д) Металните инкрустации (ако има такива) в пластмасовите части да се отделят лесно.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация, посочваща естеството на всяка метална инкрустация.
(е) Пластмасовите части с маса, по-голяма от 25 g, не съдържат хлоропарафини с верига от 10 - 13 въглеродни атома и със съдържание на хлор, по-голямо от 50 % тегловни (CAS № 85535-84-8).
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация, посочваща кои (ако има) добавки за огнеустойчивост са използвани.
(ж) Пластмасовите части с маса, по-голяма от 25 g, не съдържат добавки за огнеустойчивост или препарати, съдържащи вещества, които са определени или могат да бъдат определени по време на употребата им с някоя от следните рискови фрази:
R45 (може да причини рак);
R46 (може да причини наследствено генетично увреждане);
R50 (силно токсичен за водни организми);
R51 (токсичен за водни организми);
R52 (опасен за водните организми);
R53 (може да причини дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда);
R60 (може да увреди възпроизводителната функция);
R61 (може да увреди плода при бременност), съгласно приложение № 8 на Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и препарати (обн., ДВ, бр. 5 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 66 от 2004 г.).
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация, съдържаща информация кои добавки за огнеустойчивост (ако има) са използвани, както и листовете им за безопасност и листовете с показателите.
(з) Пластмасовите части с маса, по-голяма от 25 g, имат постоянна маркировка, идентифицираща материала, в съответствие с изискванията, определени в БДС ISO 11469.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация.
(и) Производителят трябва да приема обратно за рециклиране продукта и всяка заменена част с изключение на торбичките и филтрите за прах. Това трябва да бъде безплатно, с изключение на случаите, когато местните власти са определили такси за това.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствие с това изискване заедно с подходяща съпровождаща документация.

4. Ниво на шум
Нивото на звуковата мощност на шума, определено съгласно изискванията на Наредбата за изискванията за етикетиране на битови уреди по отношение на шума, излъчван от тях във въздуха (ДВ, бр. 87 от 2003 г.), не превишава 76 dB (A) (отнесено към звукова мощност 1 pW).
Оценяване и проверка: заявителят предоставя протокол от изпитване, като използва метода за изпитване, определен в БДС EN 60704-2-1, заедно с декларация, че за генериране на шума е използван методът, определен в БДС EN 60704-3. Заявителят предоставя и допълнителна информация за използването на метода, посочен в декларацията.

5. Емисии на прах
(а) Количеството емитирана прах (Q) е по-малко от 0,01 mg/m3.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя протокол от изпитване, като използва метод за изпитване съгласно БДС EN 60312.
(б) Филтрите за прах са сменяеми и/или пригодени за пране и оцветени в светли цветове.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствието с това изискване.

6. Съпротивление при движение на смукателния накрайник
Съпротивлението (R) при движение на смукателния накрайник е по-малко от 25 N.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя протокол от изпитване, като използва метода за изпитване съгласно БДС EN 60312.

7. Инструкции за експлоатация и информация за потребителя
Продуктът се продава заедно със съответната информация за потребителя, която предоставя препоръки относно правилното му от гледна точка на околната среда използване и по-специално:
(а) Информация, че консумираната енергия може да бъде намалена значително, ако резервоарът или торбичката за праха е празна, а не пълна (забележка: не е необходимо този критерий да бъде изпълнен, ако производителят може да покаже, че това не е така в конкретния случай).
(б) Препоръка, че когато не се използва, прахосмукачката трябва да бъде изключвана.
(в) Информация за гаранцията и наличността на резервни части.
(г) Информация, че продуктът е проектиран по начин, който дава възможност за рециклиране. Тя съдържа и препоръки за това, как потребителят може да използва офертата на производителя за обратно събиране с цел рециклиране.
(д) Информация, че на продукта е присъдена екомарка по Националната схема за екомаркировка, придружена от кратко обяснение, и указание, че повече информация за екомарката може да бъде намерена на уебстраницата със следния адрес: https://moew.government.bg.
(е) Инструкции за процедурите за поддръжка, например за смяната на торбичките или филтрите за прах (или почистването на резервоара за прах).
(ж) Информация за наличието на индикатор, който показва кога торбичката или резервоарът за прах са пълни и е необходимо да се заменят или почистят, освен ако това не се вижда ясно по време на обичайната употреба.
(з) Информация за масата на прахосмукачката.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствието на продукта с тези изисквания и предоставя копие от инструкцията за експлоатация.

8. Информация до екомарката
До екомарката се поставя следният текст:
- ефикасно почистване, малки емисии на прах, ниско ниво на шум,
- малка консумация на енергия,
- подобрена дълготрайност и годност за рециклиране.
Оценяване и проверка: заявителят предоставя декларация за съответствието на продукта с това изискване и предоставя копие от екомарката във вида, както тя ще изглежда на опаковката и/или на продукта и/или на съпровождащата го документация.

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив