Закон за финансово осигуряване на есенните и пролетните селскостопански работи за стопанската 1993 - 1994 г. (Отм. ДВ бр. 28/1994)

НС

Държавен вестник брой: 28

Година: 1994

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 09.02.2006

Чл. 1.
(1) (Изм. - ДВ, бр. 28/94 г.) Търговските банки отпускат целеви кредити през 1993 - 1994 г. на ликвидационните съвети, които не са преустановили дейността си, на физическите и юридическите лица, които обработват своя земя или земя, получена въз основа на чл.17, ал.5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи или взета под наем или аренда произвеждащи земеделска продукция, опитните станции, научните институти или учебните заведения, които се за нимават със земеделско производство.
(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 1994 г.) Кредитите се отпускат за извършване на есенната сеитба, дълбоката оран през 1993 г. и пролетната сеитба през 1994 г., както и за обработката, торенето, резитбата, пръскането на трайните насаждения, за тютюнопроизводството и прибирането им, без зеленчуците, през 1994 г. Такива кредити се отпускат и за отглеждане на племенни и местни (аборигенни) стада, както и за производителите на животинска продукция.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 28/94 г.) Кредитите се отпускат поетапно за всеки вид дейност до 31 октомври 1994 г.
(4) Кредитополучателите обезпечават получените целеви кредити с продукция, стоково-материални ценности и друго недвижимо имущество.
(5) Търговските банки отпускат всеки кредит въз основа на конкретна обосновка за неговия размер и извлечения от разчетните сметки. Кредитите се отпускат на части в съответствие с технологията на производствения процес.
(6) Кредитите, отпуснати по този закон, са извън рамките на определените кредитни тавани на търговските банки за 1993 и 1994 г. и се водят на отделен отчет. При необходимост Българската народна банка осигурява ресурси за тези кредити.

Чл. 2.
(1) Лихвените проценти за кредитите по този закон не могат да превишават с повече от 3 пункта действащия основен лихвен процент на Българската народна банка.
(2) Кредитополучателите погасяват една трета от лихвата по ал. 1. Останалата част от лихвата се изплаща ежемесечно на кредитиращите търговски банки от Министерството на финансите за сметка на осигурени средства в държавния бюджет за съответната година, ако кредитът е от пуснат при условията на чл. 1, ал. 4.
(3) Когато кредитополучателят използва получените кредити за цели, непредвидени в представената обосновка, съ гласно чл. 1, ал. 5, той заплаща лихви по договорения лихвен процент, увеличен с 15 пункта.

Чл. 3.
(1) За изразходването на целеви кредити, отпуснати по този закон, и за приходите на продадената проджукция се водят специални сметки, които могат да бъдат проверявани по всяко време от кредитиращата търговска банка, Министерството на финансите и Министерството на земеделието. Това изискване не се отнася за индивидуалните земеделски стопани.
(2) Кредитополучателите са длъжни да издължават кредитите в срокове по договорите, но не по-късно от 30 ноември 1994 г., а кредитите, получени за производство на тютюн - до 31 май 1995 година.

Чл. 4.
(1) Когато засятата или подготвената за засяване земеделска земя бъде възстановена на собственик или предоставена на друго физическо лице на основание чл.17, ал. 5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи преди прибирането на продукцията, за производството на която е използван кредит по този закон, те са длъжни да поемат припадащата се част от кредита или да заплатят на кредитополучателя извършените разходи и припадащата се до момента на плащането част от преференциалната лихва.
(2) Когато лицата по ал. 1 откажат да заплатят разходите и лихвата по отпуснатия кредит, те се въвеждат във владение след прибиране на реколтата.

Чл. 5.
(1) За изпълнението на този закон да се осигурят със Закона за държавния бюджет за 1994 г. средства в размер до 1,5 млрд. лв. съгласно чл. 2, ал. 2.
(2) В рамките на предвидените средства по този закон се обезпечават 55 млн. лв. за изплащане на две трети от дължимите лихви по ползвани кредити за отглеждане на племенни и местни (аборигенни) стада по ред, определен от министъра на земеделието.

Допълнителни разпоредби

& 1. (Отм. - ДВ, бр. 28 от 1994 г.)

& 2. (Отм. - ДВ, бр. 28 от 1994 г.)

Преходни и заключителни разпоредби

& 3. Лицата по чл. 1, ал. 1 могат да ползват кредити по условията на чл. 1, ал. 2 и за извършените селскостопански работи до влизането на този закон в сила.

& 4. Изпълнението на закона се възлага на Министерския съвет и на Българската народна банка.

& 5. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив