ЗАКОН ЗА БАНКОВАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

ЗАКОН ЗА БАНКОВАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

В сила от 29.12.2002 г.
Обн. ДВ. бр. от 27 Септември 2002г.,
доп. ДВ. бр. от 29 Юли 2003г.,
изм. ДВ. бр. от 30 Април 2004г.,
изм. ДВ. бр. от 8 Април 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 29 Декември 2005г.,
изм. ДВ. бр. от 11 Април 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 25 Април 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 21 Юли 2006г.,
изм. ДВ. бр. от 20 Юли 2007г.,
изм. ДВ. бр. от 29 Юли 2008г.,
изм. ДВ. бр. от 29 Декември 2011г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 28 Ноември 2014г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 24 Март 2015г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 5 Юни 2015г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 3 Юли 2015г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 11 Август 2015г.,
изм. и доп. ДВ. бр. от 14 Август 2015г.

Глава първа.

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Предмет

Чл. 1. (1) (Предишен текст на чл. 1 - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Този закон урежда производството по несъстоятелност за банка със седалище в Република България.
(2) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) За производството по несъстоятелност за банка, която има клонове в държави членки, се прилагат и разпоредбите на от Закона за кредитните институции.

Цел на производството

Чл. 2. (1) Производството по несъстоятелност за банка има за цел да осигури във възможно най-кратък срок справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката.
(2) В производството по несъстоятелност за банка се вземат предвид интересите на вложителите и на останалите кредитори на банката, както и общественият интерес, свързан със стабилността и доверието в банковата система.

Маса на несъстоятелността

Чл. 3. (1) Масата на несъстоятелността обхваща:
1. имуществените права на банката към датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност;
2. имуществените права на банката, придобити след датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) От датата на решението за отнемане на лицензията за извършване на банкова дейност на основание от Закона за кредитните институции не могат да се извършват разпоредителни сделки и действия с имуществото на банката с изключение на извършването на обичайни разноски, насочени към неговото запазване и управление. От същата дата не могат да се извършват действия и сделки, насочени към събиране, предоговаряне или обезпечаване на вземания срещу банката, както и към изпълнение на нейни парични задължения, независимо от начина на изпълнение.
(3) Действия и сделки, извършени в нарушение на забраните, установени в ал. 2, са нищожни по отношение на кредиторите на несъстоятелността.
(4) Когато обявената в несъстоятелност банка е действала като финансов посредник или комисионер по предоставени държавни или държавногарантирани заеми от международни финансови институции и чужди държави, държавата, представлявана от министъра на финансите, се суброгира като единствен кредитор по отношение на крайните получатели на заемите.
(5) Вземанията срещу крайните получатели по заемите съгласно ал. 4 и свързаните с тях права и дадени обезпечения не са част от масата на несъстоятелността и преминават в пълно разпореждане на министъра на финансите.

Кредитори на несъстоятелността

Чл. 4. (1) Масата на несъстоятелността служи за удовлетворяване на всички кредитори на банката по търговски и нетърговски вземания, възникнали до датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност за банката, както и на кредиторите по вземания, свързани с направени при условията и по реда на този закон разноски по несъстоятелността.
(2) Удовлетворява се само след пълно удовлетворяване на кредиторите по вземане, произтичащо от:
1. законна или договорна лихва върху необезпечено вземане, дължима след датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност за банката;
2. безвъзмездна сделка.
(3) Кредиторите по вземания, свързани с направени при условията и по реда на този закон разноски по несъстоятелността, получават плащане на падежа, а когато не са получили плащане на падежа, те се удовлетворяват по реда на .

Запазване на обезпеченията

Чл. 5. Кредиторите на банката запазват в производството по несъстоятелност правата по дадените обезпечения.

Призоваване

Чл. 6. (Доп. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Банката и кредиторите в производството по несъстоятелност се призовават по реда на от Търговския закон освен ако в този закон не е предвидено друго.

Особености на производството

Чл. 7. В производството по несъстоятелност за банка събрание на кредиторите не се провежда и не може да се предлага план за оздравяване.

Глава втора.

ОТКРИВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

Раздел I.

Начало на производството

Раздел II.

Постановяване на решение

Раздел III.

Действие на решението за откриване на производство по несъстоятелност

Глава трета.

ОРГАНИ НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА

Раздел I.

Синдик

Раздел II.

Фонд за гарантиране на влоговете в банките

Раздел III.

Централна банка

Чл. 44. Централната банка има следните правомощия в производството по несъстоятелност:
1. отправя искане за откриване на производство по несъстоятелност за банка;
2. води списък на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка;
3. изключва от списъка по т. 2 назначено за синдик лице, за което е установено, че извършва нарушения във връзка с дейността му като синдик; в този случай фондът е длъжен да освободи незабавно синдика от длъжност;
4. отправя искания до съда по несъстоятелността за налагане на предварителни обезпечителни мерки по реда на ;
5. отправя искания до управителния съвет на фонда за предприемане на мерки за въздействие спрямо синдика;
6. по предложение на фонда издава наредби за прилагането на този закон;
7. извършва други действия, предвидени в този закон.

Раздел IV.

Съд по несъстоятелността

Глава четвърта.

ЗАПАЗВАНЕ, УПРАВЛЕНИЕ И ПОПЪЛВАНЕ НА МАСАТА НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА. ОХРАНИТЕЛНИ МЕРКИ

Раздел I.

Запазване на масата на несъстоятелността

Раздел II.

Управление на масата на несъстоятелността

Раздел III.

Попълване на масата на несъстоятелността

Глава пета.

ПРЕДЯВЯВАНЕ НА ВЗЕМАНИЯТА

Молба за предявяване на вземанията

Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Кредиторите предявяват писмено своите вземания пред синдика в срок два месеца от вписването на решението по .
(2) Кредиторите по ал. 1 посочват в молбата си основанието, размера на вземането, привилегиите и обезпеченията, адреса за кореспонденция по седалището на банката и прилагат писмени доказателства.
(3) Вземанията на вложителите в банката, вземанията на работници и служители, произтичащи от трудово правоотношение с банката, възникнало до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, както и установените с влезли в сила актове публични вземания се смятат за предявени и се вписват служебно от синдика в списъка по . Това не отменя правото на лицата по предходното изречение да предявят пред синдика вземанията си в срока по ал. 1.

Първоначален списък на приетите от синдика вземания

Чл. 64. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) В срок до 30 дни след изтичането на срока по синдикът съставя списък на приетите от него вземания, в който посочва имената на кредиторите, а когато те съвпадат - и други идентифициращи данни, основанието и размера, с които е прието вземането, вида и размера на обезпечението и поредността на удовлетворяване на вземането съгласно този закон. В списъка вземанията се подреждат по ред на удовлетворяване, а в рамките на реда - по азбучен ред.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) След съставянето на списъка синдикът го обявява в търговския регистър и публикува най-малко два пъти в един или повече централни всекидневници съобщение, че списъкът е обявен.

Допълнително предявени вземания

Чл. 65. (1) Кредитори, които не са предявили своите вземания в срока по , могат в едногодишен срок от датата на решението по да предявят установителен иск пред съда по несъстоятелността относно своите вземания към банката.
(2) От датата на влизането в сила на решението, с което се уважава иск по ал. 1, вземанията - предмет на иска, се считат за приети в производството по несъстоятелност.
(3) Кредитор с вземане по ал. 1 не може да оспорва прието вече вземане или извършено разпределение и се удовлетворява от остатъка, ако е извършено разпределение на осребреното имущество. Държавните такси, както и допълнително направените разноски по приемане на вземането му са за негова сметка.

Оспорване на списъка

Чл. 66. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) В 14-дневен срок от обявяването на списъка в търговския регистър всеки вложител, друг кредитор или един или повече акционери, които притежават общо не по-малко от 25 на сто от всички акции с право на глас в банката, могат да направят писмено възражение пред синдика срещу прието или неприето в списъка вземане.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) След изтичането на срока по ал. 1 синдикът съставя списък на кредиторите, чиито вземания са оспорени, и го обявява в търговския регистър. Всеки кредитор от списъка има право в 14-дневен срок от обявяването на списъка на оспорените вземания да получи копие от подаденото срещу неговото вземане възражение и от доказателствата към него. Копията се получават на адреса на управление и в поделенията на банката в несъстоятелност в страната.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) В 7-дневен срок от изтичане на срока за получаване на копия по ал. 2 всеки кредитор с оспорено вземане има право да представи на синдика писмено становище по възражението и да приложи доказателства.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Синдикът разглежда постъпилите възражения и становищата по тях и се произнася с окончателно решение относно изключването или включването на вземането в списъка на приетите от него вземания в 40-дневен срок от изтичането на срока по ал. 3.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Синдикът обявява в търговския регистър съобщение, че решението е изготвено и може да бъде получено на адреса на управление и в поделенията на банката в несъстоятелност в страната в 7-дневен срок от датата на обявяване на съобщението.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) В 7-дневен срок от изтичане на срока по ал. 5 всяко лице, направило възражение по реда на ал. 1, може да оспори пред съда по несъстоятелността решението на синдика по ал. 4 единствено за вземането, по което е възразило. Възражението до съда се подава чрез синдика.
(7) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) В 14-дневен срок след изтичането на срока по ал. 6 синдикът е длъжен да състави:
1. списък на приетите вземания, по които не са направени възражения;
2. списък на неприетите вземания, за които е подадено възражение пред съда при спазване изискванията на ал. 6;
3. списък на приетите вземания, които са оспорени пред съда чрез възражение при спазване изискванията на ал. 6.
(8) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) В списъците по ал. 2 и 7 вземанията се подреждат по ред на удовлетворяване съгласно , а в рамките на реда - по азбучен ред.
(9) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Към списъците по ал. 7, т. 2 и 3 се прилагат направените възражения, представените доказателства към тях и доказателства относно изпълнението на изискванията по ал. 6.

Одобряване на списъка на приетите и неоспорени вземания

Чл. 67. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Синдикът изпраща на съда по несъстоятелността в 7-дневен срок от съставянето им списъците по чл. 66, ал. 7 заедно с документите по .
(2) Съдът разглежда и одобрява списъка на приетите вземания, по които не са направени възражения, в срок 14 дни от постъпването му в закрито заседание, като се произнася с решение. В този случай решението на съда не подлежи на обжалване.

Разглеждане на направените възражения от съда

Чл. 68. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Съдът по несъстоятелността разглежда направените по реда на чл. 66, ал. 6 възражения в открито заседание с призоваване на синдика, кредитора с оспорено вземане и направилия възражение кредитор, като се произнася с решение по всяко от направените възражения.
(2) С решението по ал. 1 съдът постановява допълване на списъка по , като посочва вида, основанието и размера, с които вземането следва да бъде включено в списъка, вида и размера на обезпечението и поредността на удовлетворяване на вземането, в случай че:
1. е уважил частично или изцяло възражение срещу неприето от синдика вземане;
2. е отхвърлил частично или изцяло възражение срещу прието от синдика вземане.
(3) Съдът трябва да се произнесе по всички направени възражения в едномесечен срок от получаването им по реда на

Прието вземане

Чл. 69. (1) Вземане, което е включено в списъка по , включително в случаите по , и , се смята за прието в производството по несъстоятелност:
1. от момента на постановяване на решението по - за одобряване на списъка на приетите и неоспорените вземания;
2. от момента на влизане в сила на решение на съда по - относно вземането;
3. от момента на влизане в сила на решение на съда по - относно вземането;
4. от момента на влизане в сила на решение по , с което се признава претендираното от кредитора вземане към банката.
(2) Влезлите в сила решения по , и имат установително действие за банката и за всички кредитори на несъстоятелността.

Неоспоримо вземане

Чл. 70. Не може да се оспорва вземане, което е установено с влязло в сила съдебно решение, постановено след датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, когато в производството по делото е взел участие синдикът.

Допълване на одобрения от съда списък на приетите вземания

Чл. 71. (1) Списъкът по се допълва от синдика с вземанията, установени с решение по или по . Този списък се допълва от синдика и с вземанията - предмет на решение по , ако с решението се признава претендираното от кредитора вземане към банката.
(2) Допълването на списъка се извършва към деня на влизане в сила на решенията по ал. 1.
(3) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Допълненият списък се обявява в търговския регистър.

Глава шеста.

ОСРЕБРЯВАНЕ НА ИМУЩЕСТВОТО НА БАНКАТА

Раздел I.

Общи положения

Раздел II.

Начало на процедурата по осребряване

Раздел III.

Извършване на публичната продан

Раздел IV.

Обжалване на действията по осребряване

Глава седма.

ПРОДАЖБА НА БАНКАТА КАТО ПРЕДПРИЯТИЕ

Условия

Чл. 91. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) При наличие на интерес от потенциални купувачи, по искане на синдика, фондът може да разреши откриване на процедура за продажба на предприятието на банката като цяло или на части. Продажбата на предприятието на банката като цяло или на части се извършва чрез пряко договаряне или чрез посредник, без да се спазват условията и редът, установени в глава шеста.
(2) За да продаде банката като предприятие, синдикът може да намали пропорционално размера на нейните задължения, ако от това кредиторите й не се поставят в по-неблагоприятно положение, отколкото при разпределянето на осребреното имущество.
(3) Съдът по несъстоятелността одобрява сделката след получаване на писмено становище от фонда и от Централната банка. То трябва да бъде дадено най-късно 30 дни след поискването му.
(4) Съдът проверява дали сделката не противоречи на закона и дали съобразно ал. 2 не уврежда интересите на кредиторите на банката.
(5) Прехвърляне на собственост преди окончателно плащане на цената не се допуска.

Ред на продажбата и последици

Чл. 92. (1) (Доп. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Банка в несъстоятелност може да бъде продадена като предприятие само на друга банка или банки с лицензия за банкова дейност в страната.
(2) Сделката е допустима и когато акционерното дружество се учредява с тази цел, ако получи от Централната банка условна лицензия за осъществяване на банкова дейност. В този случай съдът одобрява сделката след издаването на лицензията.
(3) Ако дружеството по ал. 2 отговаря на изискванията, Централната банка издава условна банкова лицензия, която дава право за осъществяване на банкова дейност след извършване на сделката. Лицензията се издава само ако заявителят разполага с капитал, който би му позволил да извършва банкова дейност съгласно установените изисквания, след като е удовлетворил вземанията на кредиторите при условията на сделката.
(4) Купувачът отговаря само за задълженията, които е поел по одобрените от съда условия на сделката. Останалите вземания и неупражнените права се погасяват.
(5) Правата по акциите на банката в несъстоятелност се погасяват, освен правото на ликвидационен дял, ако купувачът е поел задължение за изплащането му по условията на сделката.
(6) Вземанията на кредиторите се удовлетворяват чрез откриване от банката купувач на безсрочни депозитни сметки с авоар, равен на поетото от купувача задължение. Това действие трябва да бъде изпълнено в едномесечен срок от одобрението на съда. Купувачът и кредиторите могат да уговорят и други начини за удовлетворяване.
(7) Ако установи, че купувачът не е изпълнил задълженията си по ал. 6, Централната банка отнема лицензията.
(8) Съдът прекратява производството по несъстоятелност след извършване на продажбата.
(9) Актовете на съда по тази глава не подлежат на обжалване.

Глава осма.

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОСРЕБРЕНОТО ИМУЩЕСТВО

Условие за разпределение

Чл. 93. Разпределение се извършва, когато в масата на несъстоятелността се наберат достатъчно парични средства.

Ред на вземанията

Чл. 94. (1) При извършване на разпределение на осребреното имущество вземанията се изплащат в следния ред:
1. вземания, обезпечени със залог или ипотека - от получената сума при реализацията на обезпечението;
2. вземания, заради които се упражнява право на задържане - от стойността на задържания имот;
3. (доп. - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г. ) разноските по несъстоятелността, както и разноски на Централната банка, Министерството на финансите, Фонда за преструктуриране на банките и Фонда за преструктуриране на инвестиционните посредници във връзка с действия по преструктуриране по ;
4. (изм. - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г. ) вземания, за които фондът се е суброгирал;
4а. (нова - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г. ) вземания на вложители, които са физически лица или микро-, малко и средно предприятие, за частта, която надхвърля размера на гаранцията по ;
4б. (нова - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г. ) вземания на други вложители, които не са покрити от системата за гарантиране на влоговете;
4в. (нова - ДВ, бр. 67 от 2003 г., предишна т. 4а - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г. ) вземания на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване;
5. вземания на банките;
6. текущи вноски, дължими към Държавното обществено осигуряване и възникнали до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност, както и вземания, произтичащи от трудови правоотношения, възникнали до една година преди датата на решението за откриване на производството по несъстоятелност;
7. текущи публичноправни вземания на държавата и общините, като данъци, мита, такси и други, и вземания, възникнали до една година преди датата на решението за откриване на производство по несъстоятелност;
8. всички останали вземания;
9. вземанията по ;
10. вземанията по .
(2) Когато паричните средства са недостатъчни, за да се удовлетворят изцяло вземанията по ал. 1, т. 3 - 10, те се разпределят между кредиторите от реда по съразмерност.
(3) Ако след удовлетворяване на кредиторите остане имущество, то се разпределя между акционерите съобразно правата по притежаваните от тях акции.

Сметка за разпределение

Чл. 95. (1) Синдикът изготвя частична сметка за разпределение на наличните суми между кредиторите с приети по смисъла на вземания съобразно реда, привилегиите и обезпеченията.
(2) Сметката за разпределение е частична, докато не бъдат изплатени изцяло задълженията или не бъде осребрена цялата маса на несъстоятелността, с изключение на непродаваемите вещи.
(3) Синдикът е длъжен да състави частична сметка и да извърши разпределение задължително, когато в масата на несъстоятелността се набере сума, представляваща повече от 10 на сто от общия размер на вземанията на поредния ред кредитори.

Заделяне на суми по оспорено вземане

Чл. 96. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) За вземания, включени в списъците по , се заделя съответната сума в сметката за разпределение.
(2) Когато е оспорено само обезпечението или привилегията, вземането се включва като необезпечено до разрешаването на спора, като в сметката за разпределение се заделя сумата, която кредиторът би получил за обезпечено вземане.

Публичност на сметката за разпределение

Чл. 97. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Всяка сметка за разпределение се обявява в търговския регистър.

Възражения срещу сметката

Чл. 98. (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Всеки кредитор може да направи пред управителния съвет на фонда писмено възражение срещу обявената сметка за разпределение в 14-дневен срок от датата на обявяването в търговския регистър.

Одобряване на сметката за разпределение

Чл. 99. (1) Управителният съвет на фонда одобрява с решение сметката за разпределение, след като направи съответната промяна, когато служебно или при възражение е констатирал незаконосъобразност.
(2) Одобрената сметка се изпълнява от синдика.
(3) Лице, което е направило възражение по реда на , може да обжалва пред съда по несъстоятелността одобрената от фонда сметка в 7-дневен срок от издаването на одобрението. Жалбата се подава чрез фонда.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Съдът разглежда жалбата в открито заседание с призоваване на жалбоподателя, синдика и фонда. Съдът се произнася с решение в 10-дневен срок от получаването на жалбата. Решението на съда не подлежи на обжалване. В случая се прилагат съответно разпоредбите на "Обжалване на определенията" от Гражданския процесуален кодекс.

Допълнително включване на кредитор в разпределението

Чл. 100. Кредитор, чието вземане е предявено и прието по реда на , след извършено разпределение се включва в следващите разпределяния без право на изравняване с вече платеното.

Удовлетворяване на обезпечен кредитор и на кредитор с право на задържане

Чл. 101. При удовлетворяване на обезпечен кредитор и на кредитор с право на задържане се прилага .

Участие на вземания под отлагателно или прекратително условие

Чл. 102. Вземанията под отлагателно или прекратително условие се включват в сметката за разпределение и се удовлетворяват по реда на .

Допълнително включване на суми

Чл. 103. В масата на несъстоятелността се включват допълнително новосъбраните суми от вземания на банката и от осребряване на имущество, както и сумите от вземания, от които кредиторите са се отказали.

Окончателна сметка за разпределение

Чл. 104. (1) Синдикът представя на фонда окончателна сметка за разпределение и доклад относно останалите неплатени вземания в срок не по-дълъг от един месец от изчерпване на масата на несъстоятелността, с изключение на непродаваемите вещи.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2015 г., в сила от 11.08.2015 г.) Окончателната сметка за разпределение и докладът относно останалите неплатени вземания се обявяват в търговския регистър.
(3) Управителният съвет на фонда одобрява с решение окончателната сметка за разпределение и доклада за останалите неплатени вземания, след като направи съответната промяна, когато служебно или при възражение е констатирал незаконосъобразност.
(4) Управителният съвет на фонда взема решение относно непродаваемите вещи от масата на несъстоятелността.
(5) Синдикът изпълнява окончателната сметка за разпределение в едномесечен срок от постановяване на решението по ал. 3.

Глава осма.

РАЗПРЕДЕЛEНИЕ НА ОСРЕБРЕНОТО ИМУЩЕСТВО

Глава девета.

ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО ПО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

Приключване на производството по несъстоятелност

Чл. 105. (1) Производството по несъстоятелност се прекратява с решение на съда по несъстоятелността, когато:
1. са изплатени задълженията, или
2. масата на несъстоятелността е изчерпана.
(2) Синдикът е длъжен в едномесечен срок от постановяването на решението по да отправи молба до съда за приключване на производството по несъстоятелност.
(3) С решението по ал. 1 съдът постановява заличаване на банката от търговския регистър.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Решението по ал. 1 се вписва в търговския регистър.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Решението по ал. 1 подлежи на обжалване в 7-дневен срок от вписването му в търговския регистър.

Отчет на синдика

Чл. 106. (1) Синдикът представя пред съда по несъстоятелността заедно с молбата по отчет за своята дейност.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 22 от 2015 г., в сила от 24.03.2015 г.) Отчетът се представя и на фонда, и на Централната банка в срока за подаване на молба за приключване на производството по несъстоятелност. Фондът изпраща отчета на синдика за сведение в Народното събрание в тридневен срок от получаването му.

Прекратяване на правомощията на синдика

Чл. 107. (1) С прекратяването на производството по несъстоятелност се прекратяват правомощията на синдика.
(2) Синдикът предава търговските книги на банката във фонда.

Депозиране на неполучени суми

Чл. 108. По разпореждане на председателя на управителния съвет на фонда синдикът депозира в банка сумите, които са заделени при окончателното разпределяне за неполучените или оспорените вземания. Разпореждането не подлежи на обжалване по съдебен ред.

Прекратяване действието на общата възбрана

Чл. 109. (1) С прекратяването на производството по несъстоятелност се прекратява действието на общата възбрана.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2006 г., в сила от 01.01.2008 г.) Общата възбрана се заличава служебно от деня на вписването на решението за прекратяване на производството по несъстоятелност.

Погасяване

Чл. 110. (1) Непредявените в производството по несъстоятелност вземания и неупражнените права се погасяват.
(2) Неудовлетворените в производството по несъстоятелност вземания се погасяват, освен в случаите по .

Възобновяване на производството по несъстоятелност

Чл. 111. (1) Прекратеното производство по несъстоятелност се възобновява с решение на съда по несъстоятелността, когато в срок 2 години след прекратяването на производството:
1. се освободят суми, заделени за оспорени вземания;
2. се открие имущество, което не е било известно при прекратяването на производството по несъстоятелност.
(2) Когато освободените заделени суми и новооткритото имущество са недостатъчни, за да покрият разноските в производството, съдът може да откаже неговото възобновяване, освен ако заинтересувано лице не предплати необходимата сума.
(3) Производството по несъстоятелност се възобновява по писмена молба от Централната банка, от фонда или от кредитор с прието вземане.
(4) С решението за възобновяване на производството правата на синдика и на органите на несъстоятелността се възстановяват.
(5) Възстановеното производство продължава от окончателната сметка за разпределение, която се смята за частична.

Глава десета.

АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Административни наказания и имуществени санкции

Чл. 112. (1) Който извърши или допусне извършването на нарушение на този закон или на издадените по неговото прилагане нормативни актове, се наказва с глоба от 400 до 2500 лв., освен ако деянието съставлява престъпление.
(2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер от 3000 до 10 000 лв.
(3) Актовете за констатирани нарушения се съставят от оправомощени от председателя на управителния съвет на фонда лица, а наказателните постановления се издават от него или от оправомощено от него длъжностно лице.
(4) Съставянето на актовете, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на .

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:
1. "" са:
а) съпрузите, роднините по права линия - без ограничения, по съребрена - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до трета степен включително;
б) работодател и работник;
в) съдружниците;
г) лицата, едното от които участва в управлението на другото или на негово дъщерно дружество;
д) лицата, в чийто управителен или контролен орган участва едно и също юридическо или физическо лице, включително когато физическото лице е представител на юридическо лице;
е) дружество и лице, което притежава повече от 5 на сто от дяловете или акциите, издадени с право на глас в дружеството;
ж) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице или от негово дъщерно дружество;
з) лицата, които съвместно контролират трето лице или негово дъщерно дружество;
и) лицата, едното от които е търговски представител на другото;
к) лицата, едното от които е направило дарение на другото.
2. "" е:
а) член на надзорен или управителен съвет (съвет на директорите) на банка;
б) длъжностно лице с ръководни функции в банката;
в) всяко друго лице, което самостоятелно или съвместно с друго лице може да сключва сделки за сметка на банката.
3. "" е организационна структура, която може самостоятелно да осъществява стопанска дейност.
4. "" е лице, което има право съгласно приложимите законови и договорни условия да получи паричните средства по банкова сметка или кредитните салда, произтичащи от временните положения в резултат на обичайни банкови сделки.
5. "" е лице с вземания към банката, чието съществуване, размер или възможност за събиране са пряко обусловени от акта - предмет на обжалване, по такъв начин, че ако този акт не бъде отменен или изменен, е много вероятно кредиторът да претърпи имуществени вреди.
6. (нова - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г.) "" е предприятие, чийто годишен оборот не надвишава годишния оборот, определен в .
7. (нова - ДВ, бр. 22 от 2015 г., в сила от 24.03.2015 г., предишна т. 6 - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г.) "" е всяко първоначално предоставяне от банката на парични средства и/или имуществени права на неин длъжник, включително и предоставените обезпечения, които в същия или в променен вид са станали част от патримониума на всяко трето лице, независимо от броя на междинните прехвърляния и правната им форма.
8. (нова - ДВ, бр. 50 от 2015 г., предишна т. 7 - ДВ, бр. 62 от 2015 г., в сила от 14.08.2015 г.) "" е национален системен компонент на Трансевропейската автоматизирана система за брутен сетълмент на експресни преводи в реално време в евро, с оператор БНБ, която е изградена съобразно Насоките на Европейската централна банка за ТАРГЕТ2.
§ 2. (1) При откриване на производство по несъстоятелност на търговска банка - посредник по обслужването на кредити, отпуснати със средства на Държавен фонд "Земеделие", последният се суброгира като единствен и пряк кредитор по отношение на крайните получатели на заемите.
(2) Не са част от масата на несъстоятелността и се превеждат на Държавен фонд "Земеделие" средствата:
1. преведени от Държавен фонд "Земеделие" по сметка на търговската банка и предназначени за кредитиране на земеделските производители;
2. преведени от крайните получатели по сметка на търговската банка и предназначени за обслужване на кредити, отпуснати със средства на Държавен фонд "Земеделие".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Централната банка по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките издава наредби по прилагането на ,, и.
§ 4. В (обн., ДВ, бр. 52 от 1997; изм. и доп., бр. 15, 21, 52, 70 и 89 от 1998 г., бр. 54, 103 и 114 от 1999 г., бр. 24, 63, 84 и 92 от 2000 г., бр. 1 от 2001 г. и бр. 45 от 2002 г.) се отменя.
§ 5. В (обн., ДВ, бр. 49 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 73, 153 и 155 от 1998 г., бр. 54 от 1999 г. и бр. 109 от 2001 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В се създава т. 4:
"4. осъществява функциите и правомощията, предвидени в Закона за банковата несъстоятелност."
2. В се създава т. 6:
"6. е нарушен чл. 42, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност."
3. В се създава т. 8:
"8. изпълнява правомощията на фонда по Закона за банковата несъстоятелност, за които е предвидено, че се упражняват с решение на управителния съвет."
§ 6. (1) Този закон се прилага и по отношение на производствата по несъстоятелност на банки, открити преди влизането му в сила, с изключение на . В случаите на (обн., ДВ, бр. 54 от 1999 г.; изм., бр. 103 от 1999 г., бр. 1 и 92 от 2000 г.) постановлението за възлагане се издава от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, освен ако вече е обявен купувач и той е платил цената или извършил прихващане по реда на .
(2) В 30-дневен срок от влизане в сила на закона синдиците представят на фонда за утвърждаване план за разходите за срока по ал. 3, както и подробен отчет за състоянието на производството по несъстоятелност и за всички действащи договори, страна по които е банката.
(3) Правомощията на назначените синдици се прекратяват с изтичане на 3-месечен срок от влизане в сила на закона. В тези случаи се прилага съответно
(4) Фондът по своя преценка може да освободи синдик и преди изтичане на срока по ал. 3.
(5) По искане на фонда синдикът може да прекрати договор с периодично изпълнение, сключен преди влизане в сила на закона, с предизвестие от един месец, без да дължи обезщетение за прекратяването.
(6) Продажбите на вещи и имуществени права от масата на несъстоятелността, за които има издадени разрешения по , се довършват по досегашния ред, ако до влизане в сила на закона продажбата е била обявена.
(7) Вещи и имуществени права от масата на несъстоятелността, за които има издадено разрешение по , се продават по реда на този закон, ако продажбата не е била извършена до влизането му в сила.
(8) Сметките за разпределение, одобрени от съда до влизане в сила на закона, запазват действието си и се изпълняват от синдика.
(9) При разпределение на осребреното имущество вземанията на кредитори, предоставили кредити на банки след поставянето им под особен надзор по реда на отменения (обн., ДВ, бр. 25 от 1992 г., бр. 62 от 1992 г. - Решение № 8 на Конституционния съд от 1992 г.; изм., бр. 59 и 109 от 1993 г., бр. 63 от 1994 г., бр. 63 от 1995 г., бр. 12, 42, 90 и 100 от 1996 г.; отм., бр. 52 от 1997 г.), както и вземанията на държавата, за които се е суброгирала съгласно , се изплащат след разноските по несъстоятелността.
(10) Образуваните преди влизане в сила на този закон висящи въззивни производства се довършват по досегашния ред.
§ 7. Законът влиза в сила три месеца след обнародването му в "Държавен вестник".
-------------------------
Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 12 септември 2002 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ПАРИЧНИТЕ ПРЕВОДИ, ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТЕЖНИ ИНСТРУМЕНТИ И ПЛАТЕЖНИТЕ СИСТЕМИ

(ОБН. - ДВ, БР. 31 ОТ 2005 Г.)
§ 11. Този влиза в сила 6 месеца от обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на разпоредбите на , , ,,, , , както и разпоредбите на и на от Закона за публичното предлагане на ценни книжа, които влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНИЯ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

(ОБН. - ДВ, БР. 105 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2006 Г.)
§ 88. влиза в сила от 1 януари 2006 г., с изключение на , , , и от преходните и заключителните разпоредби, които влизат в сила от деня на обнародването на кодекса в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС

(ОБН. - ДВ, БР. 30 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 12.07.2006 Г.)
§ 142. влиза в сила три месеца след обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на:
1. дял трети, и - относно отмяната на глава трета, раздел II "Обжалване по съдебен ред", , , , , , , , , , , , , , , , , , ,, и , както и , ,, , , и - относно замяната на думата "окръжния" с "административния" и замяната на думите "Софийския градски съд" с "Административния съд - град София", които влизат в сила от 1 март 2007 г.;
2. , който влиза в сила от 1 януари 2007 г.;
3. , който влиза в сила от деня на обнародването на кодекса в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

(ОБН. - ДВ, БР. 34 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 80 ОТ 2006 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 53 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2008 Г.)
§ 56. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2006 г., изм. – ДВ, бр. 53 от 2007 г.) Този влиза в сила от 1 януари 2008 г., с изключение на и , които влизат в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ

(ОБН. - ДВ, БР. 59 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2007 Г.)
§ 36. влиза в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, с изключение на , която влиза в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Релевантни актове от Европейското законодателство

ДИРЕКТИВА 2002/47/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА
ДИРЕКТИВА 98/26/ЕO НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ГРАЖДАНСКИЯ ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС

(ОБН. - ДВ, БР. 59 ОТ 2007 Г., В СИЛА ОТ 01.03.2008 Г.)
§ 61. влиза в сила от 1 март 2008 г., с изключение на:
1. "Особени правила относно производството по граждански дела при действие на правото на Европейския съюз";
2. ;
3. относно отмяната на глава тридесет и втора "а" "Особени правила за признаване и допускане изпълнение на решения на чуждестранни съдилища и на други чуждестранни органи" с - и част седма "Производство за връщане на дете или за упражняване на правото на лични отношения" с -;
4. ;
5. ;
6. ,
които влизат в сила три дни след обнародването на кодекса в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА 2014 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 98 ОТ 2014 Г., В СИЛА ОТ 28.11.2014 Г.)
§ 12. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БАНКОВАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 22 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 24.03.2015 Г.)
§ 22. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

ЗАКОН ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 41 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 05.06.2015 Г.)
§ 9. влиза в сила от деня на обнародването на закона в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби

КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БАНКОВАТА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ

(ОБН. - ДВ, БР. 61 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 11.08.2015 Г.)
§ 16. Разпоредбите на този се прилагат и за производствата по несъстоятелност, открити до влизането в сила на този закон.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
§ 18. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".
(ОБН. - ДВ, БР. 62 ОТ 2015 Г., В СИЛА ОТ 14.08.2015 Г.)
§ 11. В Закона за банковата несъстоятелност (обн., ДВ, бр. 92 от 2002 г.; изм., бр. 67 от 2003 г., бр. 36 от 2004 г., бр. 31 и 105 от 2005 г., бр. 30, 34, 59 и 80 от 2006 г., бр. 53 и 59 от 2007 г., бр. 67 от 2008 г., бр. 105 от 2011 г., бр. 98 от 2014 г., бр. 22, 41 и 50 от 2015 г.) се правят следните изменения и допълнения:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8. В :
а) в т. 3 накрая се добавя "както и разноски на Централната банка, Министерството на финансите, Фонда за преструктуриране на банките и Фонда за преструктуриране на инвестиционните посредници във връзка с действия по преструктуриране по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници";
б) в т. 4 след думата "суброгирал" се поставя точка и запетая и текстът до края се заличава;
в) създава се нова т. 4а:
"4а. вземания на вложители, които са физически лица или микро-, малко и средно предприятие, за частта, която надхвърля размера на гаранцията по Закона за гарантиране на влоговете в банките;"
г) създава се т. 4б:
"4б. вземания на други вложители, които не са покрити от системата за гарантиране на влоговете;"
д) досегашната т. 4а става т. 4в.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
§ 12. Параграф 11, т. 8 не се прилага за производствата по несъстоятелност, открити преди влизането в сила на този закон.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
§ 18. влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на:
1. , които влизат в сила по отношение на инвестиционни посредници от 1 януари 2017 г.
2. , които влизат в сила от 1 януари 2025 г.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив