Договор между правителството на Република България и правителството на Словашката Република за сътрудничество в областта на туризма

МТТ

Държавен вестник брой: 11

Година: 1999

Орган на издаване: МТТ

Дата на обнародване: 26.02.2004

Правителството на Република България и правителството на Словашката република, наричани по-нататък "договарящи страни",
изхождайки от желанието да разширяват и задълбочават взаимоотношенията си в областта на туризма,
съзнавайки значението на туризма за взаимното опознаване и разбирателство между народите,
убедени във важността, която развитието на туризма има при по-нататъшното укрепване на отношенията между двете държави,
водени от принципите и препоръките на Конференцията на Организацията на обединените нации по туризъм и международни пътувания, проведена в Рим през месец септември 1963 г., както и в съответствие със Статута на Световната организация по туризъм,
се договориха за следното:

Член 1

Договарящите страни укрепват и развиват сътрудничеството в областта на туризма между двете държави на основата на равноправието и взаимната изгода и в съответствие с този договор, националните законодателства на двете държави и международните споразумения, по които договарящите страни са страни.
Договарящите страни способстват за нарастването на туристообмена между двете държави с цел запознаване на народите им с постиженията, историческите паметници и културните традиции на двете страни.

Член 2

Договарящите страни подпомагат груповите и индивидуалните пътувания на туристи от територията на едната до територията на другата държава на договарящите страни.
Договарящите страни съдействат за отстраняване на пречките, които затрудняват транспортните връзки между гражданите от държавите на договарящите страни.

Член 3

Договарящите страни в рамките на своите възможности активизират сътрудничеството си в областта на алтернативния туризъм и поощряват инициативи на организации от двете държави в областите: екотуризъм, туризъм с научна цел, аграрен туризъм, велотуризъм, речен туризъм, конгресен туризъм, културен туризъм и др.

Член 4

Договарящите страни отделят специално внимание и създават условия за разширяването и развитието на връзките и сътрудничеството между български и словашки институции, стопански и обществени организации в областта на туризма.

Член 5

Договарящите страни в рамките на своите възможности подпомагат сътрудничеството между стопанските организации от двете държави при изграждането на обекти и доставка на съоръжения за обекти в областта на туризма на териториите на държавите на договарящите страни.

Член 6

Договарящите страни подпомагат осъществяването на взаимни посещения на журналисти от радиото и телевизията, както и от други средства за масова информация с цел по-доброто запознаване на обществеността с туристическия потенциал на двете държави.

Член 7

Договарящите страни в съответствие с националното си законодателство подпомагат създаването на благоприятни условия на територията на държавата си за туристическа реклама на другата държава, както и за размяната и разпространението на информации и публикации, отнасящи се до туризма на всяка от държавите на договарящите страни.

Член 8

Договарящите страни обменят информация относно проекти за развитие на туристическата инфраструктура и инвестиционни проекти в областта на туризма, предназначени за реализиране на територията на всяка от двете държави.

Член 9

Договарящите страни с цел изпълнението на този договор създават Смесена междуведомствена работна група (СМРГ), съставена от равен брой експерти на държавните органи по туризъм на двете държави.
Смесената междуведомствена работна група се свиква на заседание веднъж в годината, последователно в Република България и Словашката република.
Смесената междуведомствена работна група обхваща дейността по:
- намиране на решения на проблемите, които могат да възникнат през време на действието на този договор;
- осигуряване размяната на информация по отношение на промените в законодателството в областта на туризма на двете държави;
- изготвяне на предложения за конкретни дейности и форми на сътрудничество по този договор.
Смесената междуведомствена работна група предлага за одобрение от договарящите страни подходящи мерки за изпълнението на този договор.

Член 10

Изменения и допълнения в този договор се извършват по взаимно писмено съгласие на договарящите страни.

Член 11

Този договор подлежи на утвърждаване в съответствие с вътрешноправните изисквания на държавите на договарящите страни и ще влезе в сила от деня на размяната на нотите за това вътрешноправно утвърждаване или при размяната по дипломатически път на нотите, с които договарящите страни взаимно се уведомяват, че тези изисквания са изпълнени.
Този договор се сключва за срок 5 години и неговото действие ще бъде автоматично продължавано винаги за следващи 5 години, ако никоя от договарящите страни писмено не го денонсира най-късно 6 месеца преди изтичане срока на неговото действие.
Изпълняваните, но незавършени към датата на прекратяване на договора задължения ще се изпълняват до тяхното завършване според изискванията на този договор.

Член 12

В деня на влизането в сила на този договор се прекратява действието в отношенията между Република България и Словашката република на Спогодбата за сътрудничество в областта на туризма, подписана на 2 февруари 1972 г. в Прага между правителството на Народна република България и правителството на Чехословашката социалистическа република.

Този договор е подписан в Братислава на 3 декември 1997 г. в 2 еднообразни оригинални екземпляра - на български и словашки език, като всички текстове са с еднаква сила и автентичност.

За правителството на Република България:
Веселин Методиев, заместник министър-
председател и министър на образованието
и науката

За правителството на Словашката
република:
Карола Чеснека, министър - председател

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив