Договор за антарктическо сътрудничество между правителството на Република България и правителството на Кралство Испания

МВнР

Държавен вестник брой: 54

Година: 2006

Орган на издаване: МВнР

Дата на обнародване: 08.07.2006

Правителството на Република България и Правителството на Кралство Испания, наричани по-нататък "страни",
След като потвърдиха своята воля за укрепване на двустранните си отношения за сътрудничество в рамките на Договора за приятелство и сътрудничество между двете страни, който е в сила от 5 октомври 1995 г.,
Имайки предвид, че чл.II и III от Договора за Антарктика, Протоколът за опазване на околната среда към Договора за Антарктика и Препоръките на Консултативните съвещания по Антарктическия договор отдават значителен приоритет на международното сътрудничество за осъществяване на научни дейности в Антарктида,
Признавайки нарастващото значение на Антарктида за научните изследвания, по-специално в областта на глобалната околна среда, и осъзнавайки необходимостта от минимално въздействие на научните дейности върху околната среда на Антарктида и зависещите от и свързани с нея екосистеми,
се договориха за следното:

Член I

Страните се задължават да осъществяват чрез своите министерства на външните работи постоянни консултации по въпроси от общ интерес в политическата, юридическата, научната, екологичната и други области в рамките на Системата на Договора за Антарктика.
За тази цел страните полагат усилия за обмяна на информация относно съответните свои позиции на различните международни форуми, компетентни в тази материя, като уважават взаимните си интереси и действат в съответствие с духа и съдържанието на Договора за Антарктика.

Член II

Страните полагат усилия за предприемане на съвместни действия с цел цялостното използване на възможностите за сътрудничество, предвидени в Договора за Антарктика, на човешките и материалните ресурси на своите антарктически бази, както и за осъществяване на интердисциплинарни научни изследвания.

Член III

Страните осъществяват специфично сътрудничество в сферата на Договора за Антарктика в следните дейности:
а) Съвместни проекти за научни и технологични изследвания в областта на природните науки, биологичните науки и други, както и на свързаните с опазването на околната среда в Антарктида и на зависещите от и свързаните с нея екосистеми, като поощряват създаването на съвместни екипи от експерти за оценка на възможното въздействие на съответните дейности в района върху посочената околна среда, както и обмяна на научен и логистичен персонал.
б) Обмен на информация и развитие на общи проекти и опити в съответните бази на всяка от държавите, предоставяне на взаимна логистична подкрепа за научните дейности.
в) Подготовка на човешки ресурси посредством програми, провеждани в съответните антарктически бази, както и в образователни институции или академични центрове на всяка една от страните.
г) Страните си съдействат в оказването на логистична подкрепа на базата "Свети Климент Охридски" и на базата "Хуан Карлос I" на остров Ливингстон чрез транспортиране на персонал, материали и гориво.
д) Обмен на опит, свързан с технологичното развитие на базите и туристическите дейности в полярните зони.

Член IV

За посочените по-горе цели страните определят съответно Българския Антарктически институт, по-нататък "БАИ", и Испанския Полярен комитет, по-нататък "ИПК", като институции, на които се възлага да координират предвидените научни и логистични дейности, да ръководят и съгласуват с други компетентни институции и органи в съответната държава полезното за тяхното изпълнение сътрудничество.

Член V

1. Страните се договарят БАИ и ИПК да положат също така усилия за:
а) Обмен на научни данни, получени от сходни проекти, с цел провеждане на съвместни изследвания съгласно предварително установени принципи за всеки изследователски проект.
б) Участие чрез съвместни научни проекти в съответните антарктически експедиции.
в) Обмен на специалисти в областта на логистиката с оглед тяхното запознаване с прилагането и развитието на тази спомагателна техника в Антарктида.
2. Транспортните разходи, възникнали в хода на изпълнението на посочените по-горе дейности, се поемат от страната, изпращаща научния, техническия и помощния персонал, а разходите по престоя са за сметка на приемащата страна.

Член VI

Отчитайки програмите за антарктическо сътрудничество, които Република България и Кралство Испания имат с други държави, БАИ и ИПК ще проучат възможността за разширяване на двустранното сътрудничество по многостранни проекти и в зависимост от своите бюджетни възможности ще включат онези аспекти на финансиране и транспорт на своите учени и помощен персонал, които са необходими за осъществяване на споменатите цели.

Член VII

БАИ и ИПК изготвят поне една година предварително програма за съвместна дейност, която включва целите, посочени в чл.III и V от този договор.

Член VIII

Всеки спор, възникнал във връзка с тълкуването или изпълнението на този договор за антарктическо сътрудничество, който не може да бъде решен от органите, посочени от страните в чл.IV, следва да бъде отнесен до съответните министерства на външните работи, чрез които се провеждат необходимите консултации за неговото решаване.

Член IX

Този договор влиза в сила от датата на последното официално уведомление, с което страните взаимно са се информирали по дипломатически път за изпълнението на формалностите, които се изискват от действащия в страната правов ред.

Член X

Този договор има неограничен срок на действие. При все това той може да бъде денонсиран от всяка една от страните чрез официално съобщение по дипломатически път, изпратено шест месеца предварително. Съобщението няма да засегне довършването на дейностите, започнати по време на срока на неговото действие.
В потвърждение на което долуподписаните представители, надлежно упълномощени от съответните правителства, подписват този договор.

Съставен в Ню Йорк на 18 септември 2005 г. в два оригинални екземпляра на български и на испански език, като и двата текста имат еднаква юридическа сила.

За правителството на
Република България:
Ивайло Калфин,
министър на
външните работи
и сътрудничеството

За правителството на
Кралство Испания:
Мигел Анхел Моратинос,
министър на
външните работи

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив