Декларация на Четиридесетото Народно събрание на Република България във връзка с рязкото влошаване на обстановката в Бирма/Мианмар

Народно събрание

Държавен вестник брой: 83

Година: 2007

Орган на издаване: Народно събрание

Дата на обнародване: 16.10.2007

Четиридесетото Народно събрание на Република България,
- като изразява пълно единодушие с призивите на Генералния секретар на ООН, ЕС и САЩ към властите в Бирма/Мианмар за незабавно прекратяване на насилието срещу мирно протестиращите граждани и за ненамеса на армията и силите за сигурност в по-нататъшни мирни прояви в страната, за недопускане на нови жертви;
- като изразява силното си безпокойство от рязкото влошаване на обстановката в Бирма/Мианмар,

ДЕКЛАРИРА:

1. Категорично осъжда използването на сила срещу мирни протести в защита на основни човешки права и нормални условия на живот, което доведе до човешки жертви.
2. Изразява пълната си солидарност със справедливия човешки стремеж за живот при условията на свободите, които през XXI век считаме за основни.
3. Заявява готовност да работи активно, чрез своите представители в международни парламентарни формати, за засилване на натиска върху властите в Бирма/Мианмар да предприемат стъпки за национално помирение чрез диалог с всички политически сили в страната, за незабавно и безусловно освобождаване от домашен арест на лидерката на опозицията Аун Сан Су Чии, на всички политически затворници, арестувани лидери и участници в демонстрации.
4. Подкрепя препоръките на Европейския парламент за съгласувани целенасочени икономически санкции срещу военния режим в Бирма/Мианмар, доколкото такива не биха влошили допълнително положението на населението в страната.
5. Призовава Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, която да оторизира международната общност да вземе всички необходими мерки за демократизация, възстановяване на човешките права и свободи и постигане на национално съгласие в Бирма/Мианмар.
-------------------------
Декларацията е приета от 40-то Народно събрание на 5 октомври 2007 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив