Декларация на Народното събрание по случай присъединяването на Република България към Северноатлантическия договор

НС

Държавен вестник брой: 28

Година: 2004

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 06.04.2004

Тридесет и деветото Народно събрание на Република България,
Като припомня многократно декларираната воля на Република България за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО),
Като подчертава общонационалното съгласие по стратегическите приоритети за пълноправно членство на Република България в НАТО и Европейския съюз,
Като изтъква последователните усилия на Република България като член на международната общност за опазване и укрепване на мира, сигурността и стабилността

Д Е К Л А Р И Р А:

1. Приветства с дълбоко удовлетворение присъединяването на Република България към Северноатлантическия алианс като резултат от 14-годишни целенасочени усилия, положени от всички държавни институции и българското общество за утвърждаване на ценностите на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека, пазарната икономика и солидарността, които отстояват и развиват страните по Северноатлантическия договор, и като историческа стъпка в реализирането на националните интереси.
2. Разглежда членството на Република България в НАТО, заедно с предстоящото присъединяване към Европейския съюз, като окончателно завръщане на страната в семейството на демократичните държави.
3. Изразява увереност, че присъединяването на Република България към най-успешния отбранителен съюз в съвремения свят ще бъде важна гаранция за сигурността, стабилността и благосъстоянието на страната и ще й гарантира подобаващо място в европейската и световната политика.
4. Потвърждава непоколебимостта на провежданата от Република България след 11 септември 2001 г. политика на безкомпромисна борба с тероризма.
5. Потвърждава готовността и способността на Република България да бъде надежден и достоен съюзник, да споделя отговорностите, задълженията и правата, произтичащи от пълноправното членство в НАТО, да работи за укрепване на единството и сплотеността на съюзниците от Европа и Северна Америка, както и за тясно и ефективно взаимодействие на Алианса с основни международни организации като ООН, ОССЕ и ЕС.
6. Подчертава решимостта на Република България да продължи да осъществява последователно и ефективно свързаните с участието в НАТО реформи, с цел да се засили приносът на страната ни като член на съюза.
7. Приветства присъединяването на Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения към Северноатлантическия договор.
8. Потвърждава, че Република България ще продължи да подкрепя политиката на "отворени врати" на НАТО и подкрепя желанието на Албания, Република Македония и Хърватия за бъдещо членство в НАТО.
9. Потвърждава волята на Република България, като член на НАТО, да допринася за по-нататъшно разширяване на зоната на сигурност и стабилност в Югоизточна Европа, Черноморската зона и Кавказ, в Европа и прилежащите региони, и за изграждането на един по-сигурен, демократичен и процъфтяващ свят.

Декларацията е приета от XXXIX Народно събрание на 31 март 2004 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив