Декларация на Народното събрание относно скандал в Европейския парламент, предизвикан от българския наблюдател Димитър Стоянов

НС

Държавен вестник брой: 83

Година: 2006

Орган на издаване: НС

Дата на обнародване: 16.10.2006

На основание чл.86, ал. 1 от Конституцията на Република България и по повод скандал, предизвикан от народния представител Димитър Стоянов в Европейския парламент на 28 септември 2006 г., Народното събрание на Република България

ДЕКЛАРИРА:

Четиридесетото Народно събрание на Република България остро осъжда постъпката на българския наблюдател в Европейския парламент Димитър Стоянов, който на 28 септември 2006 г. направи обидни коментари във връзка с етническия произход на унгарския депутат в Европейския парламент Ливия Ярока, и последващото му поведение. Те са груба проява на етническа нетолерантност, несъвместима с българската традиция и европейските ценности.
Подобно поведение е особено недопустимо, когато се демонстрира от български народен представител, получил доверието да бъде наблюдател в Европейския парламент. В пълен разрез със задълженията му да съдейства за успешното присъединяване на България към Европейския съюз с поведението си Димитър Стоянов злепоставя България и вреди на позициите и интересите на страната в Европейския съюз.
Ние изразяваме своята убеденост, че този начин на мислене и действия на г-н Димитър Стоянов се отхвърлят от огромната част на българското общество и ще останат изолирано явление.
Народното събрание отхвърля този тип политическо поведение, противоречащо на интересите на българските граждани, и заявява своята решимост да се противопоставя с всички политически и парламентарни средства за подобни прояви.

Декларацията е приета от 40-то Народно събрание на 6 октомври 2006 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание:
Георги Пирински

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив