Декларация за притежаван лек автомобил

 

Тази декларация се подава по реда на чл. 54 от ЗМДТ в 2-месечен срок от придобиване на лек автомобил. Собственикът следва да подаде същата декларация в ДП/ТДД по постоянни си адрес, съответно седалище, като посочи в нея факти и обстоятелства, относно изчисляване на дължимия данък.

С декларацията се представя и документ за платен данък при придобиването на превозното средство.    

Внимание: за превозни средства, които не са регистрирани за движение в страната, двумесечният срок започва да тече от датата на регистрацията им за движение. При придобиване на превозно средство по наследство декларацията се подава в 6-месечен срок от придовиването и по наследство.

Когато собствениците на леки автомобили нямат постоянен адрес, съответно седалище, на територията на страната подават декларацията в ДП/ТДД по регистрация на лекия автомобил. Правото на освобождаване от данък или ползване на данъчно облекчение се предявява чрез подаване на декларация, в 2-месечен срок.

При спиране, съответно при пускане в движение, при кражба и унищожаване на превозно средство, декларация не се подава.

В тези случай, данъчно задълженото лице следва да представи документ от компетентен орган, удостоверяващ съответното обстоятелство.

В случай, че собственикът е с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто и автомобилът е с обем на двигателя до 1800 куб. см и с мощност до 100 конски сили данък не се дължи. За превозните средства с мощност на двигателя до 100 к. с. вкл. , снабдени с действащи катализаторни устройства, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление.

Тези обстоятелства се отбелязват в подадената декларация.

 

Внимание: Декларацията може да се подаде само от един от съсобтвениците. За унищожените или откраднатите превозни средства платеният данък се възстановява пропорционално на броя на пълните месеци до края на годината, считано от месеца на настъпване на събитието, след представяне на документ от съответния компетентен орган.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив