Декларация за придобит жилищен имот от физически лица и предприятия, както и придобит нежилищен имот от физически лица

 

Тази декларация подавана по реда на чл. 14, ал. 1 от ЗМДТ се подава както от физически лица които са придобили недвижим имот (жилищен или нежилищен), така и от предприятия, които са придобили жилищен имот.

Декларацията се подава в общината по местонахождение на имота в 2 –месечен срок от датата на придобиването от собственика или ползвателя на имота.

В случай, че имота е придобит по наследство срока за деклариране е 6-месечен.

Практически в тази декларация се записват всички характеристики на имота, на базата на които данъчната администрация определя данъчната оценка и данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци, като същите се съобщават на данъчно задълженото лице.

При положение, че настъпят факти и обстоятелства, водещи до промяна на данните, записани в декларацията, данъчно задължените лица са длъжни в 2-месечен срок да подадат нова декларация с актуалните данни.

Внимание:

Подадена декларация от един от съсобствениците или ползвателите се ползва от всички данъчно задължени лица, т. е. открива се партида на името на подалия декларация, като там се отбелязват всички собственици/ползватели, със съответните идеални части от собствеността. Всеки от тях получава съобщение за дължими данък и такса за битови отпадъци.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив