Извлечение в таблична форма на движението на стоки и услуги между отделните промишлени от­расли и крайния обем на търсенето в икономика, в която продукцията от всеки неин отрасъл се из­ползва като потребление в други отрасли. Отношенията или коефициенти­те разходи-производство се определят в зависи­мост от използваната технология за всеки един междуотраслов обмен; съотношението разходи-производство за сектора на домакинствата се оп­ределя в зависимост от редица административни фактори, включително в зависимост от митата. Статичният вариант на анализа на съотношениею разходи-производство може да бъде направен посредством решаването на обикновени линейни уравнения; динамичният вариант (който освен движението на стоки включва складовите стокови запаси и фиксирания капитал) се получава в ре­зултат на решаването на линейни диференциални уравнения. Пионер в използването на този метод е Леонтиев, който първи създава таблица на съотношението разходи-производство за американската икономика през 1936 г., макар че още през 1758 г. Кесни изработва таблица с движението на стоките във френската икономика.

В своя статичен вид този анализ показва какво ко­личество стоки и услуги трябва да бъде произве­дено от п на брой промишлени отрасли, за да се задоволи общия обем на търсенето за всеки отде­лен продукт. Предполага се, че във всеки отрасъл се осъществява непрекъсната възвращаемост от мащаба, има фиксирано съотношение разходи-производство и хомогенна продукция. Моделът е "отворен", когато обхваща n на брой производст­вени отрасли и един сектор на крайно потребле­ние, например на домакинствата, който определя екзогенно окончателния обем на търсенето: моде­лът е "затворен", когато показва връзката само между n на брой отрасли.

Съвместното решаване на уравненията се използва за определяне на необходимите ресурсни разходи за задоволяване на крайното търсене. В динамична­та версия на анализа разходи-производство може да се вземе предвид и закъснението на производството във времето, коригирането на обема на производст­вото към излишното търсене, натрупването на сто­кови запаси и на постоянен капитал.

 

Английско-български учебен речник по икономика, Доналд Ръдърфорд, ИК Прозорец, 1997

 ECON.BG

Предложи
корпоративна публикация
Валутни курсове
капиталов пазар
Купува Продава БНБ
EUR1.9560 1.9560 1.9558
USD1.5915 1.5924 1.8323
GBP2.4796 2.4887 2.2729
от 00:24 24 Април 2024 повече »
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
Зам.-министър Георгиева: Новият списък на професиите ще отговори на бъдещите нужди на бизнеса Новият списък на професиите за професионално образование и обучение е планиран за обществено обсъждане през юни. Той ще съдържа професии и...