ЕК направи „План Маршал“ за шест европейски държави

01.08.2011 | 15:34
по статията работи:
Румъния, Гърция, Латвия, Унгария, Португалия и Ирландия ще имат по-лесен достъп до европейските фондове
ЕК направи „План Маршал“ за шест европейски държави

Шест европейски държави ще получат облекчен достъп до европейските фондове, това предвижда предложение на Европейската комисия (ЕК). Мерките целят да подпомогнат най-закъсалите европейски икономики.

„Това са изключителни мерки при изключителни ситуации“, коментира председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу. Той определи действията като своеобразен „План Маршал“ за шестте държави.

В изпълнение на плановете си Комисията ще отпусне 2.88 млрд. евро за Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. С тези средства държавите ще могат да намалят размера на националното съфинансиране, което се изисква при реализацията на проекти със средства от европейските фондове. Участието на ЕС ще бъде до 95%. Приоритетно ще бъдат финансирани проекти в областта на увеличаване на заетостта, инфраструктурата и транспорта.

Целта на Комисията не е да бъде увеличен размерът на фондовете за тези европейски държави, а просто да се получи по-ранно връщане на вложените от националните правителства средства за изпълнение на проектите, получаващи пари от кохезионните фондове, както и от фондовете за развитие, селско стопанство и рибарство.

Предложението на ЕК обаче е временна мярка – тя ще действа докато работят програмите за стабилизиране, които са започнали тези държави.

От Комисията уточниха още, че мерките са трите държави, които получиха помощ от ЕС, които не са част от еврозоната - Румъния, Латвия и Унгария, както и трите членки на валутния съюз, които получиха заем за стабилизиране - Гърция, Ирландия и Португалия. 

Автор: Деляна Петкова, deliana.petkova@3bay.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...