Ремонтират 4 пътя във Врачанско

29.06.2011 | 12:25
по статията работи:
Държавата отпуска средства, за да тръгне рехабилитацията на път Е-79 Враца -Мездра
Ремонтират 4 пътя във Врачанско

От края на юли тази година започва ремонт на четири важни за област Враца пътя. Това стана ясно на работна среща с участието на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Сергей Михалев в Областната управа на гр. Враца.0

Държавата отпуска средства, за да тръгне рехабилитацията на път Е-79 Враца -Мездра през Враца.

Ремонтът на първия участък от Митницата до „Химко" ще започне в края на юли. Той е с дължина 4.5 км. При стартирането на рехабилитацията ще се обяви и графикът за завършването му. Вторият участък - от Млекокомбината до бензиностанция „Лукойл", ще тръгне след като приключат дейностите газоразпределителното дружество „Рила газ". Трасето е с дължина 2 км. Третият участък е от „Лукойл" до Митницата и е свързан с Водния цикъл. Той ще бъде изпълнен, когато под пътя бъде подменена ВиК инфраструктурата.

В края на март 2012 г. ще започнат строителните дейности на пътя Монтана-Криводол-Девене-Борован. Стойността му е 12.5 млн. лева, а дължината - 19.326 км. Той ще се изпълнява по Оперативна програма „Регионално развитие".

По дългоочакваното разширение на пътя Ботевград - Мездра в момента се извършва процедура по ОВОС. Решението на МОСВ се чака през август. В средата на юли там започват задължителните археологически проучвания, а отчуждителните процедури ще приключат до първото тримесечие на следваща година. Заради скоростната жп линия Видин - София в два участъка от трасето - с. Новачене - гара Люти дол, в момента се извършва проектиране. Пътят е с дължина 31.5 км. и е на стойност 85 млн. евро. Той се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт". По същата програма през април-май догодина ще започне строителството на ІІ етап от Обходния път на Враца. Той е с дължина 6.800 км. и е с определена индикативна цена 13 млн. евро. За него има съществуващи предпроучвания и влязло в сила решение на МОСВ за ОВОС. Отчуждителните процедури за пътя ще приключат до края на тази година.

До края на месец септември ще бъдат готови и пътищата с. Гложене - гр. Мизия (1.9 км), 3-километровият участък на изхода на Враца в посока Оряхово и Борован - Бяла Слатина, съобщиха от пътната агенция. В рамките на следващия месец предстои да се проведе среща и с представители на Световната банка, на която да се вземе решение за проектите по Програма „Транзитни пътища".

„При тази програма се изисква съфинансиране от държавния бюджет в рамките на 45%. При положение, че в държавата няма свободни пари, всички се стремим да управляваме средствата целенасочено. Което не може да бъде изпълнено сега, се отлага за покриване от бюджета догодина", коментира инж. Михалев. Той уточни, че е помолил областните управители в страната да изготвят и внесат чрез областните дирекции „Пътно управление" таблици с приоритетните проекти на териториите им.

„Тези таблици са при нас и ви уверявам, че търсим всяка една възможност да ги финансираме по различни програми", поясни инж. Михалев. „За да ускори най-големият проект за Враца, а именно Ботевград - Мездра, АПИ ще даде специални пълномощия на директора на ОПУ във Враца инж. Стефан Илиев. Той ще може от място да възлага малки обществени поръчки, да подпомага отчуждаването на терени и проектирането на трасето. Това го правим с цел да се ускори стартът на проекта и да се намали бюрокрацията", уточни председателят на УС на АПИ пред журналистите от региона.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...