НС одобри окончателно заема за БДЖ

13.04.2011 | 11:14
по статията работи:
С парите - 140 млн. лв., холдингът ще плаща за оздравителни процедури, но с одобрението на министъра на финансите
НС одобри окончателно заема за БДЖ

Холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) ще получи държавно гарантиран заем от 140 млн. лв. от Българската банка за развитие. Това реши днес окончателно парламентът. За отпускането на средствата правителството написа специален закон от две страници. Той предвижда кредитът да се използва за погасяване на просрочени задължения към други банки, както и за ремонт на вагони и локомотиви.

Заемът се отпуска с държавна гаранция и ще бъде върнат, когато дружеството получи 460 млн. лв. от държавата, които тя пък ще вземе назаем от Световната банка.

Условията за отпускане и обслужване на заема се определят със споразумение между министъра на финансите, министъра на транспорта и банката, одобрено от Министерския съвет. С парите холдингът ще плаща за оздравителни процедури, но с одобрението на министъра на финансите. Той, при спазване на бюджетното салдо за 2011 г. по Конвергентната програма 2011 - 2014 г., трябва да осигури средства до размера на отпуснатия заем и начислената лихва, с които да се увеличи капиталът на
железопътната компания, информира БТА.

Любен Корнезов от левицата се закани да събере депутатски подписи за внасяне на този законопроект в Конституционния съд заради това, че с него се променя друг закон, този за обществените поръчки, информира Dariknews.bg.

Не се прилагат разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Как е допустимо да правим със закони фокуси? Фокусите са на сцената. Вижте какво става: с един закон за някакъв заем казваме тук законът няма да важи и то закон за обществени поръчки. Как става това. Ами то тогава с всеки следващ закон можем да кежим няма да важи законът, няма да важи Наказателният кодекс, няма да важи ГПК или пък който щете си измислете, коментира "червеният" депутат. Той добави, че като преподавател би писал оценка "Слаб 2" на приетия закон и гарантира, че законопроектът ще бъде отменен от Конституционния съд.

Вие наистина ме убедихте, че този закон ще бъде отменен от Конституционния съд. Ами че вие сте началник на Конституционния съд и това нещо много пъти сме го казвали в тази зала и ако го направите господин Корнезов, отново вие ще затвърдите това наше отношение, отговори на депутата от БСП народният представител Павел Шопов от "Атака".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...