Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене"?

08.02.2011 | 12:22
по статията работи:
"Росатом" смята да съди НЕК, ако проектът пропадне
Какво е бъдещето на АЕЦ "Белене"?

Ако трябва да платим цена от 8 - 9 - 10 милиарда евро за АЕЦ "Белене", аз няма да я платя. Който иска - следващият да я плати. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде Агенция "Фокус". Той участва в церемонията по откриването на централизирания архив на Комисията за досиетата в Банкя.

При сегашните условия според Борисов централата не може да стане. Той припомни, че кабинетът иска да направи евтина и сигурна централа, каквато е по джоба на българските граждани

Когато "Първанов, Станишев и компания" са подписали договорите за "Белене", те са приели високия инфлационен индекс и не са го обявили на българското общество, каза Борисов. Така първото плащане към "Росатом" е станало по този индекс. Така че - руснаците имат възможност и в тази посока да ни притискат. Но аз мисля, че много ясно и твърдо сме казали каква е цената, която бихме приели. И се надявам руската страна да я приеме, коментира премиерът.

За пореден път искам да попитам г-н Първанов: Колко е инфлационният индекс за АЕЦ "Белене", защото разбрах, че ми е давал съвети по енергетика. Искам да знам, както и българският народ да знае - когато са подписвали договора за "Белене", какъв инфлационен индекс са приели. Това заяви още Борисов. Той призова президента да посочи цифра, "а не да обяснява дали ми е казал, колко било, ще поскъпне ли, ще поевтинее ли".

Не мога да задължа с два или три милиарда държавата сега, ако приема инфлационният индекс, който искат руснаците за АЕЦ "Белене", коментира още премиерът пред журналисти. Той добави, че разликата между инфлационните индекси е 2.5 млрд. евро.

На въпрос - Как ще се отрази на страната, ако "Росатом" оттеглят предложението си за АЕЦ "Белене", Борисов коментира: А как ще се отрази на страната да я задължим с 5 - 6 милиарда лева отгоре върху бюджета в момента? Дали ще загубим 200 милиона или 2.5 млрд. лв. - кое е по-голямата злина? Ако задължа държавата с 6 милиарда в следващите десет години, да ги платим, плюс още този един милиард, близо, който идва по външния дълг да платим след 2013 г. - как ще повишим доходите, пенсиите? Как ще правим инфраструктура - давате ли си сметка?

Борисов заяви, че ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме инфлационен индекс от предложения от правителството индекс - между 500 милиона и един милиард евро.

Не очаквам руската страна да се оттегли от АЕЦ "Белене". Това заяви от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след участието си в конференцията "Влияние на климатичните промени върху българската икономика", предаде БГНЕС.

Аз лично намирам за странно по средата на един период, срок, който сме си дали, да мислим и да разговаряме да се правят декларации, поясни министърът. Той направи уточнението, че информацията за евентуално оттегляне на руския партньор е от чуждата преса, което явно не е потвърдено.

Преговорите с "Росатом" за намаляване на цената продължават и до момента няма промяна на позициите. Когато стигнем до нещо, което вече поставя основа, на която могат да се вземат решения, те ще бъдат взети, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Руската държавна компания "Росатом" може да се откаже от строителството на българската АЕЦ "Белене", съобщи снощи Агенция Фокус, цитирайки информационна агенция Интерфакс. Причина за възможния отказ е фактът, че не е било подписано допълнително споразумение, което е довело до отлагане на началото на реализацията на основния договор.

"Росатом" обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в България, пише френският "Трибюн", цитиран от РИА Новости. От руската държавна атомна корпорация са съобщили, че решение за това все още не е взето.

Изданието се позовава на вътрешен документ на "Атомстройекспорт", в който инженеринговата компания информира Росатом, че "планира да се откаже от участие в строителството на българската АЕЦ "Белене" с мощност 2 гигавата". Причина за такова решение на компанията "Атомстройекспорт", спечелила търга за строителството на АЕЦ "Белене" през 2006 г., е станало забавянето от българското правителство, което по никакъв начин не е решило въпроса с финансирането на проекта.

Вестник "Комерсант" пък пише, че „Росатом" ще поиска чрез съда до 200 милиона долара неустойка В документ на компанията, с който медията разполага, се казва, че в случай на прекратяване на проекта, „Росатом" може да поиска неустойката от Националната електрическа компания.

Оборудването, предназначено за „Белене" може да се пренесе в Турция, където руската компания смята да строи атомна централа.

България, където през 2009 г. настъпват политически промени, довели до сериозно влошаване на отношенията с Москва, е възмутена от нарастването на цената на проекта: "първоначално строителството на АЕЦ било оценявано от Росатом на четири милиарда евро, а сега компанията иска 6,4 млрд. евро".

Впоследствие се появи информация, че взимано решение, с което "Росатом" се отказва от проекта. В служебна записка на руската държавна компания се посочва, че "Атомстройекспорт” може да се обърне към съда, за да поиска да бъде изплатена неустойка по проекта.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...