СГС осъди на 4 г. затвор Мария Мургина

25.01.2011 | 13:29
по статията работи:
Бившият директор на Националната агенция за приходите (НАП) е обвинена за злоупотреба със служебно положение
СГС осъди на 4 г. затвор Мария Мургина

Софийският градски съд осъди Мария Мургина на 4 години лишаване от свобода, предаде Агенция "Фокус". Освен това тя няма да има право 6 години да заема ръководна държавна длъжност.

Общо четири обвинения бяха повдигнати срещу бившия шеф на НАП - за две престъпни деяния по служба, принуда по отношение на данъчен служител и невярна декларация пред Сметната палата.

Първото се отнася за периода април 2006 г. - 30 юни 2006 г., когато Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на началник в НАП в София. Второто е за периода 16 юни 2006 г. - 20 юни 2006 г., когато според прокуратурата Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като също дала писмени указания на друго служебно лице в столичната дирекция на НАП.

Третото престъпно деяние е заплаха спрямо директора на Териториална дирекция на НАП в Силистра, целяща подаване на молба за напускане. Последното обвинение е декларация с неверни данни, информира БТА.

Мургина беше призната за виновна че в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконни указания на Лидия Андреева – главен инспектор в НАП, да извърши промяна в ревизионен доклад на дружество в Плевен с цел набавяне на имотна облага.

Бившият шеф на приходната агенция беше призната за виновна и по обвинението, че е принудила служителка на данъчната админситрация в Силистра Милена Цолчовска да подаде жалба за напускане против волята й. За това престъпление наказанието е 3 години лишаване от свобода.

По останалите две обвинения Мургина беше оправдана.

Присъдата подлежи обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Впоследствие стана ясно, че Прокуратурата ще обжалва днешното решение. Според прокурора по делото Маргарита Немска ще бъдат протестирани оправдалителните присъди по две от обвиненията - за принуда на данъчен служител и за подаване на декларация с невярно съдържание

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...