"Булгаргаз" предлага поевтиняване на природния газ с 1,78%

10.12.2010 | 15:00
по статията работи:
ДКЕВР ще проведе обществено обсъждане с потребителите на синьо гориво в страната и в края на месеца ще определи окончателно колко ще струва газът от Нова година
"Булгаргаз" предлага поевтиняване на природния газ с 1,78%

"Булгаргаз" предлага понижение на цената на природния газ с 1.78% от 1 януари 2011 г. Компанията е внесла заявлението в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за утвърждаване цена при доставка на природен газ от обществения доставчик за първото тримесечие на 2011 г.

От „Булгаргаз" посочват като причина за предложението котировките на алтернативните горива на средиземноморските борси, осреднения курс на българския лев спрямо щатския долар, както и постигнатите през последните месеци допълнителни споразумения с доставчиците на руски газ и компанията, концесионер за добив от местни находища ("Мелроуз").

Предложението на „Булгаргаз" е за цена от 508.08 лв. без ДДС за хил. куб. м, съобщиха от дружеството.

Заедно с утвърдената на „Булгартрансгаз" цена за пренос (19.73 лв. без ДДС за хил. куб. м), крайната продажна цена за потребителя ще достигне 527.81 лв. без ДДС за хил. куб. м. Съпоставена към действащата цена за ІV тримесечие (537.40 лв. без ДДС за хил. куб. м) предложената е с 1.78% (9.59 лв.) по-ниска, пресмятат от дружестовото.

По закон днес беше крайният срок, в който „Булгаргаз" трябваше писмено да представи разчетите си в държавния регулатор.

След това комисията ще проведе обществено обсъждане с потребителите на синьо гориво в страната и в края на месеца ще определи окончателно колко ще струва газът от Нова година, съобщи Dariknews.bg.

Според предварителните прогнози на председателя на държавната регулаторна комисия Ангел Семерджиев природният газ от началото на новата година може да поевтинее, но не достатъчно, за да понижи цената на парното по време на отоплителния сезон.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...