Русия ни изнудва за АЕЦ "Белене"

26.11.2010 | 09:22
по статията работи:
Българската държава дава не повече от 5 млрд. евро, Русия иска не по-малко от 6.4. Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, категоричен беше шефът на "Росатом"
Русия ни изнудва за АЕЦ "Белене"

Русия няма да строи АЕЦ "Белене" на всяка цена, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко. Според него ако фиксираната окончателна цена бъде под 6.4 млрд. евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже да участва в него. Това означава, че руската държава няма да свали цената до исканите от българската държава 5 млрд. евро.

Изчислена към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро, посочи Кириенко, като се позова на подписаните договори. Той добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта. Макар и с нежелание от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация. Той добави:

Още веднъж пресметнахме всички възможности защото ситуацията около "Белене" е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6.4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата, ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. До тогава страната ни трябва да подпише с руската страна споразумение за създаване на проектна компания за централата.  Ако този срок не бъде спазен, изпълнителят по проекта - "Аромстройекспорт", ще пренасочи готовото оборудване за "Белене" за друг ядрен проект и Русия няма да иска да стане акционер в българската централа.

Първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година, информира БНР.

Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години. Той потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Кириенко припомни, че за "Белене" има заявен интерес от западноевропейски инвеститор, както и от съседните на България страни Сърбия и Македония. Според шефа на "Росатом" проектът е много добър и на Русия ще й бъде много мъчно, ако трябва да го изостави: Тежко е, трудно е да се преговаря с българското правителство. Затова има такъв риск.

На 30 ноември Сергей Кириенко ще посети София, където се очаква да се срещне с премиера Бойко Борисов, за да продължат преговорите за АЕЦ "Белене". Тогава трябва да стане ясно колко точно ще струва изграждането на атомната електроцентрала. Според "Росатом" ако България се откаже от проекта, ще трябва да плати 1 милиард евро неустойки, информира Dariknews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...