Учредихме с Русия дружество за изграждането "Южен поток"*

13.11.2010 | 18:04
по статията работи: Апостол Апостолов
До края на годината ще бъде подписан техническият проект за АЕЦ "Белене"
Учредихме с Русия дружество за изграждането "Южен поток"*
Прикачени документи

*Информацията е актуализирана към 21:10 часа

Смесено дружество за "Южен поток"

България и Русия подписаха споразумение и устав за създаване на съвместно акционерно дружество "Южен поток - България", което ще отговаря и стопанисва газопровода "Южен поток". Подписи под споразумението сложиха Мая Христова, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, и Алексей Милер, председател на "Газпром".

С час и половина закъсня срещата на руския премиер Владимир Путин с българския му колега Бойко Борисов, която се проведе днес в София. 

Над 2 милиарда долара ще печели България, след като тръбата мине през страната, изтъкна Путин на пресконференцията след срещата си с Борисов.

Преговори за АЕЦ "Белене"

На "четири очи" двамата премиери са обсъдили още и изграждането на АЕЦ "Белене", въпреки че ден по-рано Бойко Борисов заяви, че ще се говори само за "Южен поток".

Те са се договорили до края на годината да бъде подписан техническият проект за изграждането на втората атомна централа. "Готови сме да удовлетворим българското предложение и да присъединим в строежа на атомната централа и европейски страни", съобщи руският премиер. Относно крайната цена за централата, Путин заяви, че са готови да я назоват още сега, но не биха го направили, защото трябва да се съгласуват с българската страна.

По-късно по БНТ министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че руската страна е предложила цена от 6,3 млрд. евро за "Белене", но уточни, че тази цена не е приемлива за България.

Русия е готова да увеличи размера на кредита за строителството на АЕЦ "Белене", заяви управителят на "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

Готови сме да кредитираме и да инвестираме в проекта и по-голяма сума, която надхвърля 2 млрд. евро, заяви Кириенко.

Ситуацията около "Бургас - Александропулис"

По проекта за нефтопровода "Бургас - Александропулис" руската страна е изказала разбиране, заяви Борисов. "В момента тече ОВОС, нека оставим специалистите да се изкажат докрай", подчерта българският премиер.

Припомняме ви, че от екоминистерството дадоха отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействието върху околната среда и на приложения към него доклад за оценка на степента на въздействие върху зоните от "Натура 2000".

По-рано днес фирмата изпълнител на проекта "Транс-Болкан Пайплайн" заяви, че очаква официалното становище на МОСВ.

Предложения за още съвместни проекти

По време на днешния разговор Бойко Борисов е предложил руски кораби да се ремонтират в нашите корабостроителници, а български фирми да участват в изграждането на пътища в Руската федерация. Като подарък от българския премиер, Владимир Путин си тръгна за Русия с овчарско куче.

296009666_360

Владимир Путин си тръгна с овчарско куче. Снимка: РИА Новости

В рамките на еднодневното посещение на руската делегация, социалният министър Тотю Младенов и Юрий Воронин, зам. министър на здравеопазването и социалното развитие на Русия, подписаха и споразумение за социално осигуряване.

Стенограма от разговорите между правителствените делегации на Русия и България може да видите в прикачения файл след статията.

Среща на Путин с президента Георги Първанов

След срещата с премиера, Владимир Путин разговаря и с президента Георги Първанов. "Радвам се, че това рестартиране на отношенията, което преди много години ние положихме заедно с вас, което имаше реални силни измерения в редица сфери, има своята приемственост и в настоящото българско правителство", каза държавният глава в началото на срещата.

Президентът припомни срещата си с Владимир Путин в Загреб през юни 2007 г., когато двамата обявиха заедно идеята за проекта "Южен поток", и изрази удовлетворение, че днес има споразумение за създаването на съвместна компания. "След около година колебания и търсения на нови параметри, се радвам, че има възможност за активизиране на работата по основните енергийни проекти", каза Първанов, цитиран от БТА.

Владимир Путин посочи, че днес с премиера на България са водили много
обстойни, съдържателни и резултатни преговори, които са завършили с подписването на важни документи. Като цяло ние сме доволни от темпа на развитие на отношенията ни, през миналата година стокообменът имаше спад, но сега той се възстановява с достатъчно бързи темпове, задачата е тази тенденция да се  запази, каза Владимир Путин.

Още по темата:

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...