Фирмите нарушители на "Стара планина" губят лицензите си*

14.10.2010 | 09:51
по статията работи:
"Кен" и "Сами-М" отрекоха да са слагали соя умишлено в продуктите си. Взетите проби ще бъдат изследвани в чужбина
Фирмите нарушители на "Стара планина" губят лицензите си*

*Информацията е актуализирана към 18.00 ч.

Четирите фирми, които бяха заловени, че са слагали соя в продукти "Стара планина", ще загубят лицензите си. Това обяви по време на извънредна пресконференция снощи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той добави, че това се прави, за да бъде даден пример на останалите фирми в сектора да не правят подобни нарушения.

По повод открите нарушения министърът коментира:

Три от фирмите са големи и с наложено име на пазара. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите /АМБ/, като един от тях е и член на Управителния съвет на АМБ. За налагането на марката "Стара планина" на пазара работихме съвместно с асоциацията. Не съм очаквал точно тези фирми да го направят.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа. Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът, цитиран от пресцентъра на МЗХ. Той допълни: Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му.

Припомняме ви, че заловените продукти бяха както следва: карначе на фирма "Сами -М", колбас "Майстор Цвятко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД - Монтана и кренвирши на "Кен".

Впоследствие от старозагорската фирма "Кен" изпратиха до медиите официално опровержение, според което фирмата "не използва соеви протеини в производството си, както в своите продукти под марка "Стара планина" така и във всички продукти".

Изнесените твърдения не отговарят на истината. Поради увреждането на репутацията ни настояваме контролните проби да бъдат изследвани в сертифицирани европейски лаборатории, заявяват още от производителя на месни продукти.

Към днешна дата в "Кен" е получено писмо от РВМС, с което се уведомява фирмата, че е "желателно" да преустанови производството на продукти Стара Планина до получаване на резултатите от контролните анализи, стана ясно по време извънредната пресконференция на компанията.

За експертизи в чужбина настоява и собственикът на "Сами-М" Антон Костадинов. Той коментира днес, че методът на изследване е спорен, тъй като няма специализирана лаборатория, която да изследва продуктите, предаде БТА.

Уличените месопреработватели ще изискат пробата и начина на нейното взимане, каза още Костадинов. Той добави, че е категоричен, че тенденциозно соя в продуктите не е слагана, както и че стандартът "Стара планина" е силно рестриктивен.

Според собственика на "Сами-М" месопреработвателите много лесно са обявени за престъпници, въпреки че са инвестирали стотици хиляди левове за производството на новите продукти. Месопреработвателят се оплака от липса на комуникация с контролните органи, с които в този момент общували чрез медиите.

Пробите от продуктите "Стара планина" ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС, където ще бъде извършен и количествен, и качествен анализ за наличие на соев протеин. Това беше договорено на среща днес между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите фирми.

По време на разговорите от АМБ са декларирали пълна готовност да съдействат за изясняване на случая.

Месопреработвателите са изразили предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания, става ясно от информацията на НВМС.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...