Забраняват вноса на месни изрезки

30.08.2010 | 10:04
по статията работи:
Лицензът на фирма "САФ Магелан" ще бъде отнет
Забраняват вноса на месни изрезки

От днес да се забрани вносът на месни изрезки. Това се очаква да постанови Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС). Причината за забраната е, че нито една от фирмите не може да даде гаранции и документация, че вносните изрезки са от еднородна партида и така липсва проследяемост на произхода им, предаде bTV.

Пред БНР директорът на НВМС д-р Йордан Войнов каза, че забраната е една от мерките за предотвратяването на внос на некачествено месо: Достатъчно е, и с юристите го обсъждаме, въпрос на моя заповед е, че такива продукти като "дупета" ще забраним да влизат на територията на страната. Още от понеделник ще пусна заповед, защото няма как тези "дупета" да са от еднородна партида и поради тази причина въпросната фирма не може да представи съответната документация. След като са сборна партида, няма необходимата проследяемост, обясни Войнов.

Миналата седмица при акция на МВР и ветеринарите  бяха иззети над 130 тона месни изрезки от колбаси, предназначени за унищожаване.

От своя страна фирма "САФ Магелан", в чиито складове беше открита голяма част от некачественото месо, заяви, че ще се обърне за помощ към европейски органи за защита правата на човека, за защита на конкуренцията и за ветеринарното дело във връзка с отправени заплахи и обвинения към дружеството. Това пише в открито писмо на фирмата, в което се посочва, че на 27 август фирмата е била публично заплашена с "изтриване от картата" от Йордан Войнов, директор на Националната ветеринарно-медицинска служба.

В петък ветеринар №1 заяви, че лицензът на фирмата ще бъде отнет заради внос на евтини продукти от месо без необходимата документация, а някои от тях и с изтекъл срок на годност.

От НВМС допускат, че в скандала с производството на салами от така наречените "дупета" е възможно да има замесени служители на службата от областните дирекции. По въпроса вече е разпоредена проверка в районите, където са установени нарушения с използването на месни изрезки.

 

 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...