С операция "Наглите" полицията разби група, свързана със знакови отвличания

17.12.2009 | 13:05
по статията работи:
25 души са задържани тази нощ. Има доказателства, че те са извършили знаковите отвличания през последните две години. Възможно е с отвличанията да е свързан и полицай
С операция "Наглите" полицията разби група, свързана със знакови отвличания

Под кодовото име "Наглите" органите на реда проведоха безпрецедентна акция тази нощ в няколко града. Арестувани са 25 души, свързани според полицията с едни от най-знаковите отвличания за откуп. Между 3 часа след полунощ и 6 сутринта бяха задържани дори хора с присъди, смятащи себе си за недосегаеми. Сред тях има криминално проявени с богати досиета, като някои от тях са излежавали и ефективни присъди за въоръжени грабежи с опит за убийство

Според разследващите освен с похищения, арестуваните са се занимавали още с кражби на луксозни автомобили, въоръжени грабежи и фалшифициране на кредитни карти, съобщава БНТ. Операцията се проведе под ръководството на Главната прокуратурата, съвместно с органите на МВР и ДАНС.

МВР е успяло да стесни обръча около бандитите след отвличането на студента Румен Гунински. Част от ДНК-анализите насочили криминалистите към конкретен човек, който се оказал в най-високата част от йерархията на групата похитители. Тогава няма арести, защото е важно да запазят живота на Гунински. Днес вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че са предпочели също така да събират доказателства, които ще им бъдат нужни в съда.

Събрани са необходимите доказателства срещу групата за отвличания, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран БГНЕС.

По думите на Борисов за задържаните има безспорни доказателства -  ДНК-проби и показания на свидетели. Жертвите са разказали, че са им били инжекции или са ги упоявали с хапчета или памук, напоен с хлорофил: В случая имаме и къщите, и доказателства ДНК, че там са рязани уши, пръсти, кръв на жертвите, свидетели, които показват и обясняват как точно е станало от самата група. Абсолютно те съвпадат с това, което жертвите преди това ни бяха казали. Образно казано, идва, бие му инжекция, дава му хапчате, слага му памук, реже му пръста. По същия начин и жертвите обясниха това, което колегите успяха да докажат. Надявам се, че за втори път няма да се измъкнат от правосъдието, заяви премиерът.

Според Борисов групата е силна сплав от хора, които работят с фалшиви кредитни карти, както и крадци на коли. Според премиера тези хора не са се занимавали с нищо друго, освен да харчат пари. Живеели са си спокойни и много охолно, обясни Борисов.

Групата е била подготвила и второ помещение, в което да държи похитени, в случай, че има повече от един заложник. Стаята, в която са държани жертвите, била звукоизолирана и плътно затворена. Така дезориентирали похитения.

Имало обаче и символ, който да въздейства върху психиката. "Има една хубава ножица, която е забита в стената, а знаете, че в подхода си за рязането на пръсти и на уши те използват точно такъв инструментариум", коментира Цветан Цветанов.

Единият от задържаните се е върнал в страната към 3 през нощта, легнал да спи и белезниците щракнали около ръцете му в 6 призори. Друг пък е задържан във Велико Търново буквално час и половина прреди да напусне България.

Групата е била добре организирана с ясна йерархия. Имат си ръководители, имат си различни нива, така както вие писахте и говорихте във вашите репортажи, са много добре подготвени. Много конспиративни, едно с едно звената не се знаят, дори не се познават, обясни Цветан Цветанов.

Основна роля в отвличанията имали 6-8 души от групата. Според различни източници основният организатор на бандата е с псевдоним Йожи. Той има 12-годишна присъда за магистрални грабежи, издадена през 1993 година. Други двама от организаторите са с прякори Културиста и Хамстера. Според вътрешния министър Цветан Цветанов има безспорни доказателства, че тази група е извършвала отвличанията през последните две години.

Има данни, че задържаните са извършили няколко от отвличанията в последно време, заяви по-рано днес и главният прокурор Борис Велчев. Той отказа обаче да назове за кои отвличания става дума, защото това е работа на разследването. Според Велчев има достатъчно данни, че задържаните са извършители на отвличанията и те ще издържат в съда. Главният прокурор допълни, че от доста време се работи срещу тази банда, но от няколко месеца работата е много интензивна.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев отрече в групата за отвличания да са участвали полицейски служители. Според Георгиев основното ядро на групата се състои от петима души. Те са криминално проявени, осъждани са за тежки криминални престъпления, за грабежи, включително и за убийство. Ако не смятахме, че доказателства няма да издържат в съда, нямаше да предприемем тези действия, посочи той в отговор на въпрос дали събраните материали ще могат да издържат в съда.

Очаква се от групата да бъдат арестувани още хора. Днес МВР разпространи фотороботи на четирима, които се издирват. За тях се знае, че обикаляли селата край София, за да купят имот - вероятно за нуждите на бандата. По непотвърдена информация в групата има бивши полицаи. Изясняват се контактите на действащ полицай с част от задържаните.

Припомняме ви, че при последното знаково отвличане беше похитен 22-годишният студент от Национална спортна академия Румен Гунински. Близо месец по-късно той беше върнат от похитителите.

Преди него бяха отвлечени собственикът на фирмата "Киров Бош" Киро Киров, а преди това бившият президент на футболен клуб Литекс Ангел Бончев и съпругата му Камелия.

Все още в неизвестност е отвлеченият бизнесмен Вене Сотиров, който беше похитен през пролетта на 2009 година.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...