Завършваме годината с "малък дефицит до 500 млн. лева"

09.12.2009 | 15:23
по статията работи:
Държавата не е във фалит, обяви вицепремиерът Симеон Дянков
Завършваме годината с "малък дефицит до 500 млн. лева"

2009 година ще завърши с малък дефицит до 500 млн. лева с промяната в Закона за бюджета, която днес ще влезе в парламента. Това съобщи днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерския съвет, предаде БГНЕС.

България ще завърши годината с най-нисък дефицит в Европейския съюз - 0,756% от БВП, стана ясно още от думите на вицепремиера. Той за пореден път декларира решителността си България да влезе първо в "чакалнята на еврозоната" - механизмът ERM II, а после и в самата еврозона.

За месец ноември бюджетът е с малък излишък - 48 млн. лева. Отличен излишък по време на криза, коментира Дянков. Той прогнозира подобен излишък и за месец декември.

4.9% спад на БВП за 2009 година. Това гласи новата прогноза на Министерството на финансите. Според предишната страната трябваше да завърши годината със спад от 6.3 на сто.

Според Дянков стабилната фискална политика означава и стабилност за валутния борд. Той коментира още, че има шанс пенсионерите да получат бонуси по празниците.

Вицепремиерът категорично опроверга твърдението, че е направил "устно" разпореждане да се задържа ДДС: Няма разпореждане да се задържа ДДС - това не може да е част от една сериозна фискална политика. Докато аз съм финансов министър, няма и да има.

"Предпразничната" помощ за бизнеса и социално-слабите ще се разпоредели по схемата: 88 млн. лв за селско стопанство; заплащане на договори в инфраструктурата - около 100-120 млн. лв.; 50 млн. лв - изчистване на неплатени данъци и ДДС на фирми, а останалите пари са предназначени за социални помощи и здравеопазване.

Държавата не е във фалит, подчерта Дянков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...