RWE се отказа от АЕЦ "Белене"

28.10.2009 | 13:33
по статията работи: Петър Чернев
Мотивите са финансовата криза и липсата на схема за точно субсидиране на атомната централа
RWE се отказа от АЕЦ "Белене"

Днес в Българския енергиен холдинг (БЕХ) е било получено писмо, че немският концерн RWE се отказва от участие в изграждането на атомната централа в Белене. Това стана ясно по време на брифинг днес. Новината съобщи лично изпълнителният директор на холдинга Галина Тошева.

Като мотив за решението се изтъква финансово-икономическата криза в световен мащаб и непостигането на два от етапите по проекта, залегнали в споразумението - окончателен договор с изпълнителя и финансово структуриране на проекта.

Припомняме ви, че RWE беше стратегически инвеститор в проекта за строителство на втора атомна централа у нас. Мажоритарният дял - 51%, в проекта се държи от Националната електрическа компания. Останалите акции досега бяха притежавани от немската компания.

Държавният интерес в проекта ще бъде гарантиран. Това не означава непременно задържането на 51% от акциите в бъдещата централа, обяви още Тошева. Тя добави, че все още е налице интерес от чужди фирми за участие в проекта, като представители на всички държави, включително и Русия, ще имат възможност да се включат.

Около година-година и половина ще отнеме изготвянето на нова визия за проекта, обясни и зам. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. През този период ще бъде избран нов консултант по проекта (изборът се очаква да стане факт до 1-2 месеца) и впоследствие консултантът ще избере нов инвеститор в проекта (очаква се това да отнеме между 8 месеца и 1 година).

Слуховете за оттеглянето на RWE отдавна са в публичното пространство, до този момент обаче нямаше официално изявление от компанията.

Реакции във връзка с оттеглянето на RWE от АЕЦ "Белене" може да прочетете тук.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 29.04   1672 г. – Армията на Луи XIV напада Холандия. 1770 г. – Джеймс Кук акостира край днешния Сидни (Австралия) и нарича залива Ботани 1859 г. – Започва...