Запушват тръбата, оцветила река Марица

05.10.2009 | 09:01
по статията работи:
Кой какво произвежда край реката?
Запушват тръбата, оцветила река Марица

Експерти от РИОСВ-Пловдив дадоха предписание на кмета на Пловдив да се затапи тръбата, през която преди дни в Марица изтече оцветена вода. Припомняме ви, че в края на миналата седмица в. "Марица" алармира за незаконното изливане на промишлени води до баражите, боядисали реката в жълто, синьо и червено. Показани бяха снимки, изпратени от читател.

Очевидецът

Беше 25 септември по обяд. Решихме с приятели да отидем на риболов по Марица. Стигнахме до баражите и какво да видим? От метална тръба потече ръждива вода. Всичко се изля направо в коритото и река Марица заприлича като от приказката за златната река. Изтръпнах обаче, когато час по-късно от същото място се изля синьо, направо отровно синьо. По щастлива случайност носех фотоапарата и щракнах ужасната гледка. Тя провали желанието ни за отдих край реката и си тръгнахме отвратени, разказа 42-годишният Нено Неделчев. Той обяснява, че често със сина си се разхождат сред природата и правят пейзажни снимки. Гледката край Марица обаче ги отвратила.

 Ден след публикацията

Районна прокуратура разпореди спешна проверка по случая. Вдигнати на крак бяха полиция, служителите на отдел "Екология" в район "Северен", РИОСВ-Пловдив и "Басейнова дирекция".

Природозащитниците от "Зелени Балкани" в Пловдив пък изпратиха спешен факс до министъра на околната среда и водите и биха тревога за надвиснала опасност.

"Още на третата минута от кабинета на екоминистърката ни отговориха, че са уведомени РИОСВ. Сформиран е екип и се вземат проби, обясни Нели Арабаджиева от "Зелени Балкани".

 Акцията

Два дни екипи проверяваха "под лупа" всяка шахта и цех в района. Обект на инспекциите бе и заводът за производство на велпапе и опаковки "Дунапак-Родина". Полицаи, журналисти и екоинспектори обсадиха входа на предприятието. От сайта на компанията става ясно, че заводът произвежда не само велпапе и опаковки, но и от 2004 г. има машина за прецизно смесване на мастила, които позволяват печат на различни партиди и поръчки с еднакъв цвят. Освен за собствени цели, заводът разполага и с капацитет за производство на мастила, се казва в електронна реклама. От предприятието категорично отрекоха мистериозната тръба да е тяхна, както и изливанията в коритото. Въпреки това в завода влязоха екоинспектори.

"Няма как да е от нас. Въпросната тръба е на 500-700 метра от предприятието ни и на един километър от производствените помещения. Тя е на територията на реституирани имоти и "Дунапак Родина" АД няма достъп до нея. Въпросната тръба се намира и на различно ниво от колекторните тръби на предприятието ни, така че не може да става въпрос за някакво преминаване на вода към нея", заяви Станислав Разпопов, гл. изп. директор на "Дунапак Родина" АД

 Кой какво произвежда край реката?

Около 10-15 са цехчетата и работилниците край брега на Марица. Помещават се върху реституиран терен. В него попада и бившата пароцентрала на фабриката за велпапе. На бул. "Марица" 97 А, срещу който се намира и мистериозната тръба, днес се помещават няколко дърводелски цеха, склад за обувки, работилница за алуминиева дограма.

На мястото се намира малка частна печатница на фирма "Лота 2" ЕООД, както и цех за разфасоване на химикали на фирма "Ваки хим".

"Не знаем за тази тръба, въпреки че работим от дълго време тук, коментираха от частната печатница. Правим по 1-2 плаки и не можем да излеем такова голямо количество. Събираме отпадъците си в контейнер и ги предаваме на фирма, с която имаме сключен договор за събиране на отпадъците", обясни Таня Лозева, собственичка на печатницата.

В склада за химикали пък показаха разрешително от РИОСВ-Пловдив за работа и обясниха, че получават препаратите в големи бидони и на място само ги разфасоват в по-малки опаковки. Работниците знаеха за мистериозната тръба, изливаща оцветени води в коритото на реката.

"Това е от години. Виждал съм да текат всякакви цветове и всичко отива в реката, разказа Виктор Властанов", служител в дърводелски цех в района. Според него не е изключено тръбата да е ръкав от стара канализация, в която някой се е включил или използва нелегално, за да се освободи от отпадъчните си води.

 Версиите

Според "Зелени Балкани" няма да е трудно да се установи източникът на замърсяването. При изтичането са отделени трите основни цвята, които се използват в печатниците.

Според екозащитничката Нели Арабаджиева може би става въпрос за аварийно изпускане или изливане след превишаване капацитета на съоръжение, което не може да поеме свръхнатоварването при производството.

Не е изключено обаче тръбата да е от стара канализация, а обектът, изливащ в нея, да се намира на километри от брега, например в квартал "Гагарин".

Засега обаче източникът остава неустановен. Проверките ще продължат до установяването му, обясниха от РИОСВ-Пловдив. Взети са проби от отпадъчните води, изтичащи от тръбата, съобщи Marica.bg. Също и от обратните води на “Дунапак Родина” АД, заустени в градската канализация, от реката - преди заустването на тръбата, и след това. Анализът на пробите от реката показва, че оцветените води, които изтичаха през тръбата, не са променили качеството на водата и тя е чиста. Няма опасност и за питейната вода, категорични са специалистите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...