Първо обвинение срещу бивш министър от кабинета "Станишев"

08.09.2009 | 11:00
по статията работи:
Ексминистърът на земеделието Валери Цветанов и бившият шеф на ДАГ Стефан Юруков са обвинени за общо 35 неизгодни сделки със замяна на държавни земи
Първо обвинение срещу бивш министър от кабинета "Станишев"

Последна актуализация: 15:00 часа

Днес стана факт първото обвинение срещу ексминистър от кабинета "Станишев”. Бившият земеделски министър Валери Цветанов беше обвинен за престъпление по служба заради неизгодни замени на земи.

Досъдебното производство за скандалните заменки започна при предишното правителство. През март тази година при акция на ДАНС и прокуратурата от земеделското министерство и Агенцията по горите бяха иззети компютри и документация, припомня БНТ.

Освен Цветанов, днес обвинение получи и бившият председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков.

Двамата бяха привлечени като обвиняеми за общо 35 неизгодни сделки със замяна на държавни земи. От тях за държавата са настъпили щети за над 4,5 млн. лева. За Стефан Юруков това е второто обвинение, припомня Dariknews.bg.

Валери Цветанов е привлечен като обвиняем за 15 случая на неправомерни замени на държавни земи. Сделките, сключени от Цветанов, са с дата 27 февруари тази година. Обвинението срещу него е повдигнато по чл. 282 от НК - престъпление по служба.

При Валери Цветанов целта е била да се облагодетелстват трети лица. Той не е координирал държавната политика в тази област и не е извършил контрол върху нея, както пише в постановлението му за привличане като обвиняем. Прокуратурата ще внесе в Министерството на земеделието искане за разваляне на сделките.

Стефан Юруков е обвинен за неизгодни сделки по чл. 220 от НК, общия размер на вредите от които са над 4,5 млн. лева, което представлява разликите в стойностите от неизгодните сделки. Престъплението е извършено на 23 януари тази година.

"Сделките са незаконосъобразни и неизгодни за държавата. Това е работното обвинение", обясни градският прокурор Николай Кокинов.

Облагодетелствани са 15 различни физически лица и фирми, които също ще се разследват освен земеделския министър. Земите са заменяни из цяла България.

Тази сутрин Валери Цветанов беше призован на разпит в сградата на Националната следствена служба във връзка с повдигнатите му обвинения от прокуратурата. При излизането му стана ясно, че той е на свобода с мярка за неотклонение "подписка".

Пред НСС Валери Цветанов заяви, че не е виновен. На излизане от сградата той каза, че подписаните от него замени са били изцяло законни и няма да коментира обвинението. Той повтори, че не се притеснява и разчита напълно на българската правосъдна система. Адвокатът му Васил Василев квалифицира обвинението като "обидно" от правна гледна точка, тъй като няма длъжностно престъпление - заменките са подписани преди налагането на мораториума.

"Активно работим и по случаите в Министерство на отбраната", заяви по-рано днес градският прокурор на София Николай Кокинови и допълни, че има сграда в Стара Загора, която се проверява, във връзка с ремонта, извършен под шапката на Министерството на труда и социалната политика през мандата на Емилия Масларова.

"Преди няколко седмици получихме сигнал за нарушения при закупуването от БДЖ на вагони "втора ръка", работим активно и по него", каза той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 08.05   1559 г. – В Англия е приет Актът за супремацията, с който кралица Елизабет I става глава на Англиканската църква. 1794 г. – По време на Якобинска диктатура, за...