Социалното министерство започва внезапни проверки в цялата страна

17.08.2009 | 14:01
по статията работи: Апостол Апостолов
Дефицитът в бюджета на НОИ продължава да расте. Инспекцията по труда е наложила глоби за 5,5 млн. лева от началото на годината
Социалното министерство започва внезапни проверки в цялата страна
Прикачени документи

Министерството на труда и социалната политика започва от днес внезапни проверки в цялата страна. Главната инспекция по труда, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите (НАП), съвместно със социалното министерство, ще проверяват дали фирмите назначават правомерно служителите си. Също така ще бъде проверено дали работодателите внасят редовно социални осигуровки и дали забавят заплатите.

Ако бъдат установени нарушения, при които работници са без трудови договори, работодателите ще бъдат глобени с 15 000 лв. Мерките по съвместната инициатива съобщи днес социалният министър Тотю Младенов, който официално представи новия си заместник Христина Митрева. До момента тя работеше в Националния осигурителен институт (НОИ).

2009_08170001_1834

Христина Митрева, зам.-министър на труда и социалната политика и Tотю Младенов,  министър на труда и социалната политика. Снимка: Econ.bg

300 – 400 хил. души са заети в "сивата икономика", подчерта  Тотю Младенов. Той съобщи още, че започват още съвместни проверки с транспортното и здравното министерство. С Държавна автомобилна инспекция ще се проверяват нерегламентираните таксиметрови превози в страната. Около 40 000 души в бранша нямат трудови договори и не плащат осигуровки, подчерта още Младенов.

Съвместната проверка с Министерството на здравеопазването е свързана със помощните средства за хората с увреждания. Към този момент се очертава 28 млн. лева дефицит в бюджета, във връзка с изплащането на такива средства, разкри още министърът.

Към 31 юли данните на консолидирания бюджет на НОИ сочат, че дефицитът продължава да расте и възлиза на 558 млн. лева. По-големите притеснения според социалното министерство са в приходната част. Неизпълнението на приходите ще бъде около 484 млн. лв., или приходите ще бъдат изпълнени на 88,8 на сто от заложените в Закона за бюджета на институцията.

"Усилията ще бъдат насочени към нерегламентираната заетост, разкриване на случаите, при които служителите не се осигуряват на действителната си заплата, както и тези, които въобще не се осигуряват. Заради такива случаи приходите на НОИ са по-ниски", подчерта зам.-министърът Христина Митрева.

Общо 32 384 проверки са осъществени от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" (ГИТ) през седемте месеца на 2009 година. 12 347 проверки повече са реализирани от началото на годината до края на месец юли в сравнение със същия период на 2008 г., с което е постигнат ръст от 62%. 600 са нарушенията за работа без трудови договори за 7-те месеца, заявиха по време на срещата от Инспекцията отговор на Econ.bg. Наложените глоби са на стойност 5,5 млн. лева.

Пълния отчет на проверката за седемте месеца на годината може да видите в прикрепения документ след статията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 29.05   1453 г. – Падането на Константинопол: Армията на султан Мехмед II Фатих (Завоевателя) превзема Константинопол след двумесечна обсада, артилерийски обстрел с...