"Кремиковци" спира в 14.00 утре

31.03.2009 | 14:56
по статията работи:
"Булгаргаз" спира подаването на газ към "Кремиковци". Комбинатът дължи около 90 млн. лв. за синьо гориво. 1500 души остават без работа
"Кремиковци" спира в 14.00 утре

Ситуацията пред металургичния комбинат "Кремиковци" днес доби почти катастрофални размери. Първоначално стана ясно, че бразилската компания CSN се отказва от намеренията си да инвестира в комбината. Като причина за отказа беше посочена световна криза. Впоследствие стана ясно, че утре "Булгаргаз" ще спре подаването на газ към комбината.

От утре "Булгаргаз" ще бъде принуден да спре подаването на газ към "Кремиковци", ако днес няма промяна на ситуацията около комбината
. Това каза пред журналисти тази сутрин министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде Агенция „Фокус”. Причина за мярката е забрана, дошла от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), според която подаването на газ трябва да бъде спряно незабавно, стана ясно още от думите на министъра.

„В този ред на мисли днес е важен ден за „Кремиковци”. Пътят на предприятието оттук нататък ще бъде като на всяко предприятие, което минава по схемата на несъстоятелността”, каза още министърът. Той обясни, че се предвижда създаването на оздравителен план за „Кремиковци”, за който вече имало желаещи.

„Кремиковци” е особено ценно предприятие за България, защото е един завършен цикъл на преработка на рудоизделия”, каза Петър Димитров.

На въпрос колко души ще останат без работа след закриването на комбината, министърът заяви, че това зависи от синдика на предприятието и това не било нещо, което е в пряка зависимост от държавата. Димитров добави, че има предварителни данни за броя на работниците, които ще бъдат съкратени, но те не са предмет на работата на Министерството на икономиката и енергетиката.

Впоследствие новината, че доставките на "синьо" гориво към комбината ще да бъдат спрени беше потвърдена и от директора на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

„Пуснали сме такова писмо към „Кремиковци”, че повече не сме в състояние да подаваме газ, без да има яснота по въпроса кой ще го плаща. Принудата е от констативен протокол на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В него е посочено, че нарушаваме предоставената ни от държавния регулатор лицензия, тъй като продаваме газ на предприятие, което не плаща", обясни Гогов.

На въпрос какво трябва да се случи, за да се възобнови подаването на газ към комбината, Гогов отговори: „Трябва да има ясен ангажимент кой ще го плаща.”

Шефът на газовата компания допълни, че към края на миналия месец металургичният комбинат е дължал на газовата компания около 90 млн. лв., а по думите му този месец сигурно ще стигнат 100 млн. лв. „Ще трябва да се разберем как ще бъдат изплатени тези суми”, каза още изпълнителният директор на „Булгаргаз”, цитиран от Дарик радио.

Запитан дали ще се проведат разговори с ръководството на комбината, Гогов каза: „Ние сме им изпратили писмо. Синдикът отговаря, че няма основания да плаща, няма с какво да плаща, не можел да плаща и това е”.

Точно в 14 часа утре потокът на газ към "Кремиковци" ще секне, съобщи БНТ. По неофициална информация на "По света и у нас" спирането на доставките на "синьо гориво" ще коства работните места на още поне 1000 металурзи. Само преди 2 седмици ръководството на "Кремиковци" подаде заявление до Агенцията по заетостта за масово съкращение на други 1500 работници.

Синдикът на комбината Цветан Банков заяви, че последствията за „Кремиковци” от спирането на природния газ ще бъдат много сериозни. Той подчерта, че изпадналият в тежко финансово състояние завод няма пари да плати на „Булгаргаз”. Банков успокои, че спирането на "синьото" гориво в „Кремиковци” не носи риск за здравето и живота на хората.

„Действително имам писмото за спиране от 14 ч на 1 април”, потвърди Банков. Ако бъде спрян напълно газът, коксохимическият завод се унищожава напълно, непоправимо и невъзстановимо и голяма част от агрегатите, свързани с добивното производство, каза още синдикът и подчерта, че на алтернативно гориво не може да се премине, защото алтернативно гориво в случая няма.

Действително има задължения към „Булгаргаз”, които са натрупани след откриването на производството по несъстоятелност, призна Банков. Той беше категоричен, че те не доближават цифрата от 100 млн. лв. „В дадената ситуация „Кремиковци” не може да направи нищо”, каза още Цветан Банков.

Спряното подаване на природен газ към „Кремиковци” означава окончателно спиране на целия комбинат. Това заяви лидерът на КТ „Подкрепа” в комбината Людмил Павлов по повод изпратеното от „Булгаргаз” писмо, че заради натрупани задължения на стойност около 100 милиона лева от 1 април „Кремиковци” няма да бъде снабдяван с газ. Синдикалистът потвърди насрочените за 1 април протести на кремиковските металурзи.

Точно затова излизаме, защото през цялото време – аз мога да говоря от името на „Подкрепа” –това сме искали – да се вземат необходимите мерки, за да бъде спасен заводът. Но реално това не се случва. Вината не е наша, нито на работниците”, каза синдикалният лидер.

„Тези хора, които водиха преговорите, трябваше да имат ясната представа какво ще се случи, ако не влезе оператор или държавата не поеме завода в свои ръце да го контролира, оперира и след това да се оздрави заводът и да бъде продаден в добро състояние”, допълни Павлов.

Утре сутрин кремиковските работници излизат на протестно шествие, организирано от КНСБ и КТ „Подкрепа”.

Още от вчера в “Кремиковци” действа авариен план за действие при пълно спиране на подаването на природен газ за металургичния комбинат, Това съобщи главният енергетик на комбината Николай Савов. Взети са всички мерки, за да не възникнат аварии при спирането на съоръженията, гарантира той. При пожар обаче има опасност от замърсяване на въздуха.

Планът е разработен специално за спирането на подаването на газа за дните 30, 31 март и 1 април. Документът е изпратен вчера до “Булгаргаз”, до Министерството на извънредните ситуации и до РИОСВ. Той описва всички действия, които трябва да бъдат предприети за окончателното спиране на комбината.

Всички съоръжения в “Кремиковци” ще спрат работа напълно утре в 14 часа. Тогава всичко ще бъде окончателно изключено. Критичната точка за възникването на аварии ще бъде два часа по-късно след спирането, докато излязат всички анализи за наличието на азот.

Ако аварийният план бъде изпълнен на 100 %, няма риск от аварии, гарантира главният енергетик на комбината.

Утре напълно ще спре коксохимическият завод в комбината, доменното производство (1-ва и 3-та доменни пещи) и т. нар. "миксер", в който се събира чугун в предстоманодобивното производство. След спирането на природния газ, съоръженията се унищожават и ще са необходими много средства за възстановяването им.

Най-голямата опасност от авария има в коксохимическия завод, защото батериите му никога досега не са изключвани и експертите нямат никаква представа какво ще се случи. В момента те разчитат на теоретични данни и прогнози. “Теоретично сме подготвени, но практически не знаем какво ще се случи”, каза Савов.

Официално моята партия иска оставката на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Това каза лидерът на Българска социалдемократическа партия Александър Томов. Той посочи, че ще предостави доказателства за лошото управление на „Кремиковци” от страна на държавата. По думите му единият от кандидат-инвеститорите е предлагал 100 млн.евро, а другият – 500 млн. евро.

„Вече е късно, тъй като в условията на криза трудно могат да се намерят инвеститори”, заяви Томов. Източване на „Кремиковци” няма, добави бившият вицепремиер. По думите му - по време на неговото управление дружеството е плащало заплатите и е достигнало почти милиард лева доход. „Аз нямам намерение повече да мълча и ще информирам ЕК”, заяви Томов.

Според Александър Томов миналата година „Кремиковци” е било умишлено фалирано.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 30.05   1431 г. – Стогодишната война: В Руан, Франция, 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада от английско ориентирания трибунал. 1498 г. – Христофор Колумб се...