Участваме в световната екокампания "Часът на Земята"

11.03.2009 | 16:05
по статията работи: Апостол Апостолов
Ако сте съпричастни към опазването на природата и проблемите, свързани с климатичните промени, изгасете осветлението си за 1 един час на 28 март, точно в 20:30 часа
Участваме в световната екокампания "Часът на Земята"

Международната природозащитна организация WWF за трета поредна година организира глобалната кампания "Часът на Земята". До този момент над 1000 града са обещали да се включат в символичното изключване на осветлението си за един час от 20.30 часа на 28 март, събота, като знак за подкрепата им за по-сериозни действия срещу промените в климата.

Тази година в инициативата се включва и България. Изпратени са покани до всички наши общини, но потвърждение е получено само от  София, Видин и дунавските общини Ценово, Никопол и Берово. Това стана ясно днес на пресконференция в Представителството на ЕК у нас, на която официално беше даден стартът на кампанията. Участие взеха министърът по европейските въпроси Гергана Паси и Стийв Уилиамс, посланик на Великобритания в България (на снимката долу), Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF в България, ръководителят на Представителството на ЕК в България Зинаида Златанова.


"Часът на Земята"  стартира през 2007 г. като акция за информиране на хората в австралийския град Сидни, а миналата година обхвана 371 града в 35 държави.

Освен на някои от най-големите световни градове, по време на кампанията ще угасне осветлението и на някои от най-познатите места на планетата, сред които операта в Сидни, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата съществуваща сграда в света Тайпей 101.

У нас "на тъмно" за час ще останат: Бизнес парк-София, БНБ, Народният театър "Иван Вазов", Народната библиотека, Народното събрание, бившия Партиен дом, НАТФИЗ, НДК, НСА, Паметника на Васил Левски, СУ, сградата на ЧЕЗ, крепостта "Баба Вида", видинският храм "Св. Димитър" и др. През този час осветлението по улиците на градовете няма да бъде гасено.

Високопоставени представители от цял свят също подкрепят кампанията. Сред тях са носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту и многократно награждаваната актриса Кейт Бланшет. Художникът Шепърд Фейри, станал популярен с портретите си на Барак Обама, сравни угасването на осветлението за един час с глобално гласуване за климата и дари свое произведение за кампанията.

По време на официалната церемония министър Гергана Паси заяви, че Министерството на външните работи е изпратило покани по всички наши посолства да се включат в кампанията.

Британският посланик у нас Стийв Уилиамс заяви, че страната му още през 2007 година е приела Закон за климата. Той съдържа комплекс от мерки, които да намалят екологичното въздействие на човека върху природата. Посолството у нас е разработило система за управление на околната среда. В нея са регламентирани основни дейности като: изграждане на велоалеи; преустановяване на употребата на пластмасови чаши и чинии, поясни за Econ.bg посланикът. Посолството е финансирало и документални филми на екологична тематика, предназначени за училищата, каза още той.

От WWF–България припомниха, че през миналата година в деня на кампанията в София е отчетен 8.5% спад на консумацията на електроенергия. Въпреки че не е имало специална кампания, българите са били съпричастни към глобалната инициатива, изтъкват от организацията.

През тази година се очаква в София да бъде отчетен над 10% спад на консумирания ток, заяви след срещата специално за Econ.bg Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF в България. Според нея повечето хора смятат, че няма много начини да изразят своето мнение по проблема. Чрез тези инициативи всеки един човек може да се почувства съпричастен към общата кауза на глобалната общност.

"Очакваме през този час хората да не стоят самотни вкъщи, а да се съберат и да прекарат приятно времето без ток. Хубаво е всеки един от нас да се замисли как може да допринесе за преодоляване на климатичния проблем", смята още Кавръкова.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...