"Виктори" поскъпва до 3,40 лв., някои цигари ще имат междинни цени

10.03.2009 | 14:20
по статията работи: Апостол Апостолов
"Булгартабак" е стабилен и не се "източва", заяви изпълнителният директор на холдинга
"Виктори" поскъпва до 3,40 лв., някои цигари ще имат междинни цени

"Булгартабак холдинг" увеличава средно с 27% цените на цигарите. "Виктори", "Булгартабак 1", "ММ" вече ще се продават за 3,40 лв. Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Иван Биларев (на снимката вляво). Той подчерта, че холдингът ще направи всичко възможно цигарите "Виктори" да не поскъпват повече до края на годината. Биларев допълни, че за някои марки цигари тази година ще бъдат въведени т.нар. "междинни цени", които ще се променят или не до края на годината в зависимост от финансовите резултати и пазарния дял на "Булгартабак холдинг". Такива цигари са GD, "Средец", "Ева слимс". От 2,60 лв. цената на "Ева слимс" засега ще се повиши на 3,00 лв., а впоследствие може да поскъпне, а може и да не поскъпне допълнително, посочи като пример Биларев.

И през настоящата година, както и през миналата, бизнес програмата на холдинга ще е насочена към експортната политика. Ръстът на износа на цигари през 2008 г. спрямо 2007 г. е 18 на сто, съобщи Биларев. Предвижда се през 2009 г. ръстът да е 10 на сто. Износът на дружеството ще е насочен предимно към Близкия и Далечния Изток (Тайван, Хонг Конг, Малайзия). Освен това се предвижда експортът към страните от Балканския полуостров да бъде увеличен двойно през настоящата година. Цигарите, които се търсят най-много в съседните ни страни, са "Ева". Дружеството планира да изнесе 700 тона "Ева слимс" през настоящата година.

Във връзка с вчерашните твърдения на заместник-председателя на партия Българска нова демокрация (БНД) Лидия Шулева, че "Булгартабак холдинг" се "източва" и че от 2006 г. досега в дружеството не са влезли 254,8 млн. лв. неполучени пари за продадени цигари, Биларев заяви: "В тежката икономическа и финансова криза компанията е стабилна и за разлика от други дружества, които се нуждаят от финансиране, ние се оправяме със собствени средства, а също така и не се "източваме". Нормално е да има отложени плащания и стокови кредити, това е нормален процес в търговските взаимоотношения с клиентите ни", допълни той, като подчерта, че до края на март търговските плащания ще бъдат погасени. Той допълни, че към момента търговските вземания на "Булгартабак" не са 254 млн. лева (както твърди Лидия Шулева), а са 55 млн. лева.

Такава ситуация не е имало преди 3 години, защото акцизът на цигарите не се е променял по сегашния начин, обясни Биларев по повод изказванията за тежкото положение на фирмата. Текущите вземания включват акциз и ДДС, като 70% от вземанията са точно от тези налози, каза от своя страна финансовият директор на холдинга Екатерина Христова. Тя добави, че компанията има ликвидност, увеличава собствения си капитал и не се "източва".

Когато финансови резултати се представят извън контекста на отчета, това може да бъде много подвеждащо и манипулативно, изтъкнаха от холдинга. Изказаните вчера твърдения безспорно оказват отрицателно влияние и създават притеснения у партньорите ни, допълни Биларев.

Пазарният дял на "Булгартабак" се запазва около 60 процента, което според представителите на компанията е успех в условията на свободната конкуренция, в която се развива холдингът.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...