Станишев: Далеч съм от представата, че правителството е безгрешно

25.02.2009 | 10:06
по статията работи:
В Парламента започнаха дебати по искания от опозицията вот на недоверие срещу кабинета Станишев
Станишев: Далеч съм от представата, че правителството е безгрешно

Едно правителство винаги има за какво да бъде критикувано. Аз съм много далеч от представата, че правителството е безгрешно и че е свършило всичко безгрешно. Не греши този, който не работи. А българското правителство работи. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Сергей Станишев по време на дебатите по искания от опозицията вот на недоверие към правителството му. Според премиера в искането на опозицията има налудничави тези, като тази за отдалечаването на България от Европейския съюз и НАТО, предаде БГНЕС.

Не ми се случваше досега да бъда представян в ролята на великия инквизитор, както бях. Не мисля че ми отива, заяви премиерът. Като единственото хубаво нещо на този вот той посочи факта, че ще има възможност да се отчете и направи обстоен преглед на всичко, което извършило правителството през последните години.

Икономическото развитие на страната и подобряването на качеството на живота беше и остава един от водещите приоритети, зад които застанаха БСП, НДСВ и ДПС при формирането на това правителство. И честно казано аз наистина недоумявам как можахте в мотивите на вота на недоверие да включите като един от основните водещи мотиви едва ли не провала в областта на икономиката? Сред вас има грамотни икономисти, с управленски опит. Поне това можехте да си спестите, за да не изглеждате комично в очите на българските избиратели, скара се на опозицията Сергей Станишев.

Според него през този период икономиката на страната нараства средно годишно с над 6 процента за периода от 2005 г. до 2008 г. Оказа се, че това са най-високите темпове икономическия растеж от началото на демократичните и пазарни промени у нас. Как можете да игнорирате такъв елементарен факт?, продължи с назидателния тон лидерът на БСП и министър–председател. И допълни: Основните причини за това са няколко. Първо– стабилната политическата среда, защото въпреки желанието на опозицията за политическа дестабилизация, трите партии от управляващата коалиция показаха разум, въпреки идеологическите си различия, въпреки минали конфликти да управляваме в интерес на страната и да гарантираме предсказуема политическа и икономическа среда.

Още при появяването на първите симптоми на финансовата криза в Съединените щати, не през 2008 г., а през есента на 2007 г., сформирах работна група с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка и експерти от моя политически кабинет. Тази група работи редовно за целия този период. Така премиерът Сергей Станишев отговори от парламентарната трибуна на обвиненията на опозицията, че правителството му е проспало първоначално ефектите от световната финансова криза върху българската икономика.

Работната група е изработила три сценария с конкретни пакети от различни мерки за всеки в зависимост от степента на негативното влияние върху икономиката ни. Премиерът призна, че по това време се е въздържал да подложи мерките на обществено обсъждане, тъй като според него, самото им представяне можело да предизвика риск и да генерира изкуствена паника.

Настоящият бюджет на България беше създаден на база определен сценарий за развитие на кризата и не приемам тезата на опозицията, че сме реагирали късно. Сегашните мерки, които правителството предприема, не бива тежко да натоварват публичните финанси и задълженията на държавата. Трябва да се стремим балансът на държавата да бъде минимално засегнат. Напомням, че при тежка рецесия бюджетът остава инструмент за управление, заяви министър – председателят.

Станишев се оправда, че икономическата криза не се дължи на наши грешки, а се привнася отвън и идва от държави, които доскоро били сочени за пример. Основната цел на премиера била България да навлезе най-късно в кризата и да излезем най-бързо от нея. Към това е насочен целият план за противодействие на икономическата криза и за икономически стимули и за пакети от социална защита и за гъвкавост на пазар на труда.

Ася Михайлова от ПГ на Движение „Напред” представи мотивите към искането за оставка на кабинета. „Правителството на БСП, НДСВ и ДПС се провали и в трите приоритета, които обяви при формирането си. Вместо евринтеграция, то предложи на българските граждани отдалечаване от ЕС и НАТО; вместо икономически просперитет, то вкара страната в енергийна, финансова и икономическа криза; вместо социална отговорност – насилие и полицейски произвол”, подчерта Михайлова, цитирана от Дарик радио.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.05   1327 г. – Подписан е Черноменският договор между Втората българска държава и Византийската империя от Михаил Шишман и Андроник III. 1346 г. – Йоан VI...