Отличиха най-иновативните фирми

24.02.2009 | 14:00
по статията работи: Лили Бончева
Георги Първанов: Творчеството и иновациите са ключ за овладяването на кризисните процеси
Отличиха най-иновативните фирми

В рамките на Петия национален иновационен форум, който се проведе днес, бяха връчени наградите в конкурса за иновативно предприятие на годината.

Първо място в категория Малко предприятие (до 50 души персонал) зае "Орак Инженеринг". "Орак Инженеринг" е софтуерна консултантска компания, създадена през 1996 г. Тя е разработила собствена Cофтуерна бизнес платформа R5 за търговия и туризъм и днес е сред лидерите на пазара за софтуерни продукти за тези сектори и надежден бизнес партньор.

В конкурса участва със своята иновативна разработка – програмата ORAK R5. Тя предлага решения за търговски обекти, заведения, складове на едро и дребно, фитнес зали, бензиностанции, обменни бюра, хотелски комплекси, управление на собственост, СПА центрове, производствени предприятия. Продуктът е с по-високи технически и икономически параметри в сравнение със съществуващите на пазара, като осигурява половината от приходите на фирмата и 100% от износа й. Орак има редица награди от международни изложения, включително от CeBIT 2007 г., Истанбул и Златен медал от Международен панаир Пловдив, 2007.

В същата категория грамоти получиха "Пантелей Тошев" ЕООД (за серията си от емулсии и оцветени аромати за производство на напитки "Т-Арома", която е основана на собствено ноу-хау: LTSS (long term stability system) и е новост за българския пазар) и "КЕЙТ" ООД (която участва с две разработени и патентовани технологии - за шифрово маркиране против фалшификация на стоки, документи и ценни книжа, и система за маркиране на моторни превозни средства против кражба по технологията „СекюриМарк”).

В категорията за Средно и голямо предприятие първо място спечели "Спарки Елтос" АД. Ловешката фирма развива научно-приложна, проектно-конструкторска, търговска, посредническа, представителна и производствена дейност в областта на ръчните електроинструменти, двигатели за тях и специалните инструменти. Продуктовата гама на компанията обхваща над 100 типа изделия и модификации. Голяма част от тях са предназначени за извършване на тежка работа в индустрията, металургията и строителството.

В периода 2003-2008 г. "Спарки" получава 9 златни медала за нови изделия, 7 грамоти за промишлен дизайн и 1 в Република България.

Фирмата е сертифицирана по системата за управление на качеството (ISO 9001:2000), системата за управление на околната среда (ISO 14 000) и системата за управление на здравословни и безопасни условия на труд (OHSAS 18 001). Тя има и Акредитация на техническата лаборатория по ISO 17025:2005 от Холандския Акредитационен Съвет RvA.

В конкурса участва с четири свои иновативни решения за ръчни електроинструменти - ъглошлифовъчна машина; два вида пробивни машини - перфоратори, и миксер.

В тази категория грамоти получиха "Бианор" (която участва в конкурса участва с две свои иновативни решения: MobiSDP - софтуерна платформа, която осигурява бързо реализиране и пускане на мобилни мултимедийни и комуникационни приложения и услуги, *MobiECO Business Solutions* - софтуерни решения за оптимизиране на корпоративните разходи за мобилна телефония и контрол върху комуникацията с клиентите) и "Центромет" АД (която участва в конкурса с 3 свои решения - 1.Голямо-габаритни детайли за корабни двигатели от специални чугуни и детайли за мелничната индустрия с диаметри над 1 метър. В тази сфера Центромет е една от водещите фирми в света; 2.Окончателна обработка на детайли за корабни двигатели и валци за мелничната индустрия по метода на центробежното металолеене. Тя се извършва на уникални за Европа обработващи машини; 3.Технология за експериментално изследване на специални, високоякостни и износоустойчиви стомани при високи температури)

Специалната награда
на журито получи "Сатурн Инженеринг" ООД. Формата разработва и произвежда индустриална и медицинска техника, електронни модули, индукционни захранвания и генератори, специализиран софтуер.

Сертифицирана е по ISO 9001:2000 и е участвала в проекти по Шестата рамкова програма на ЕК и по Националния иновационен фонд. В конкурса Иновативно предприятие на годината през 2006 г. фирмата спечели Първа награда в категорията малка фирма, а през 2007 г. - Втора награда.

В конкурса участват със следните технологии:
  • Съвременни и модерни преобразуватели, които са специално разработени за нуждите на фирмите, ориентирани към машиностроенето;
  • лабораторен уред за подгряване на до две ампули лекарства преди инжектиране на пациент;
  • система за безконтактно индукционно запечатване на алуминиево фолио в
  • капачки и тубички за хранително-вкусовата , химическата и фармацевтична промишлености – нескафе, сметана, мед, мляко, кетчуп, масла, реагенти, паста за зъби, лекарства.
Творчеството и иновациите днес с основание са считани за ключ за овладяването на кризисните процеси. Това каза президентът Георги Първанов, който откри днешния Национален иновационен форум и връчи наградите на отличените в конкурса фирми. Президентът изтъкна, че предприетите през последните години мерки не дават желаните резултати и не водят до рязко подобряване на иновационния потенциал на страната. Необходима е по-силна помощ за сектора, за иновативните малки и средни предприятия, както и ускоряване развитието на публично-частното партньорство и разширяване на участието в европейските програми, е мнението на държавния глава. Георги Първанов беше категоричен, че основните приоритетни направления са изграждането на иновационни структури в транспорта, енергетиката и комуникациите. Той изрази увереност, че форумът ще привлече общественото мнение и ще допринесе за формирането на едно ново отношение към икономиката на знанието.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева посочи, че по ОП „Конкурентоспособност” по приоритетна ос 1, тази година се откриват две схеми на стойност 19,5 млн. лв. за внедряване на иновации за микро и средни предприятия, кооперации.

Представителят на Световната банка Флориан Фихтъл изтъкна, че България трябва да влага нови технологии и да прилага нови стратегии за иновации. По думите му основните въпроси са да се увеличи делът на качественото финансиране, което да влага пряко пари в нови области, да се подобри институционната рамка, като се засилят връзките между промишлеността и висшите университети, да се подобрят опитите за прилагане на научните постижения. Той бе категоричен, че е необходимо външно, независимо оценяване на научните институции и механизмите за финансиране.

По време на Петия национален иновационен форум беше представен Индексът на иновативност на българските предприятия, данните от който се съдържат в Доклада "Иновации.бг 2009" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Основните изводи от него може да прочетете тук.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...