Летище Пловдив ще има нов пътнически терминал

23.02.2009 | 12:38
по статията работи:
Днес беше направена "първа копка" на терминала, в който ще бъдат инвестирани 40 млн. лв. Капацитетът на аеропорта ще се увеличи 4 пъти. Американска компания е заявила инвеститорски интерес към Софийското летище
Летище Пловдив ще има нов пътнически терминал

Днес беше направена "първа копка" на новия пътнически терминал на Летище Пловдив. Изграждането на терминала е част от приетия Генерален план за развитието на летище Пловдив за 20-годишен период на Министерството на транспорта. Той предвижда по време на първия инвестиционен етап през 2008-2009 година да бъде извършено:
  • Разширение на съществуващия перон с 6 броя нови самолетни стоянки, с което общият им брой става 14;
  • Изграждане на нов пътнически терминал с площ 5000 кв.м., осигуряващ ниво на обслужване “С" по ИАТА, позволяващ обслужването на 1000 пътници/час пик;
  • Изграждане на нов паркинг към новия пътнически терминал за 80 бр. автобуси и 80 бр. автомобила;
  • Цялостна реконструкция и модернизация на електрическата система на летището, осигуряваща двустранно електрозахранване на всички летищни системи и новия терминал;
  • Изграждане на нова ВиК-система;
  • Реконструкция на съществуващата светотехническа система и изграждане на противопожарна система.
Официални гости на събитието бяха министър-председателят Сергей Станишев, министърът на транспорта Петър Мутафчиев и представители на местната власт.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев  отбеляза в словото си, че това е вторият стартирал проект от програмата за модернизирането на Летище Пловдив, след проекта за разширение на съществуващия перон.

“Убеден съм, че за кратките срокове, които сме си поставили, ще успеем да превърнем Летище Пловдив в една от модерните аерогари в България", каза още транспортният министър.

"Летищата и пристанищата ще бъдат отдавани частично на концесия с цел да привлекат повече дейности и съответно – приходи", подчерта още Мутафчиев.

Концесионирането ще стане възможно чрез промяна в Закона за концесиите, която през март транспортното министерство ще внесе в парламента. За софийското летище вече има заявен инвеститорски интерес от американска компания, очаквам след модернизацията на пловдивското, тук също да има доста кандидати, смята транспортният министър, цитиран от Дарик радио.

200 души ще бъдат заети в строителството на терминала, каза премиерът Станишев, който окачестви обекта като част от антикризисната програма на правителството.

Общо 40 млн. лева ще бъдат вложени в модернизацията на аеропорта, чийто капацитет ще се увеличи четирикратно. Годишно новото летище ще приема половин милион пътници. То ще може да обслужва едновременно два пъти повече самолети в сравнение със сега, след като стоянките за тях бъдат увеличени с шест.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 02.05   1494 г. – Христофор Колумб открива Ямайка. 1803 г. – САЩ купуват от Франция областта Луизиана. 1808 г. – Избухва Полуостровната война: Жителите на...