До края на годината решават къде ще се построи хранилището за радиоактивни отпадъци

20.02.2009 | 13:39
по статията работи: Апостол Апостолов
С мед ще рекламират АЕЦ "Козлодуй"
До края на годината решават къде ще се построи хранилището за радиоактивни отпадъци

Автор: Апостол Апостолов, Еcon.bg –Старосел


АЯР трябва да каже до края на годината за площадката за радиоактивни отпадъци

До края на годината трябва да бъде избрана площадката за изграждане на Национално хранилище за съхранение на радиоактивните отпадъци от АЕЦ "Козлодуй". Хранилището ще бъде разположено на площ от 80 декара. Това заяви на семинар в пловдивското село Старосел Борис Пеков, изп. директор на Държавно предприятие за Радиоактивни отпадъци (ДП РАО). Крайната дума ще има Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която трябва да одобри терена като извърши Оценка за опазване на околната среда и водите (ОВОС), уточни още той.



Изп. директор на ДП РАО Борис Пеков представя предстоящите събития за 2009 г.

Сключен е договор с консултант, избран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той ще ръководи проекта за изграждане на хранилището от името на банката.

Консултантът е консорциум от три фирми – испанската фирма "Импресариус агрупадос", английската фирма VT и българската "Евроконсулт". Водеща роля в консорциума имат испанците.

Договорът с избрания консултант ще бъде подписан идния вторник в присъствието на представител на ЕБВР. Ролята на консултанта е да изработи ОВОС до август месец.

От ДП РАО са предложили площадка срещу атомната централа и се надяват именно техният избор да бъде одобрен. Пеков заяви, че предприятието е дало името "Радиана" на терена. До 2014 година хранилището трябва да бъде изградено.

На този етап още не се знае общата стойност на проекта. Спрягат се различни суми, но конкретната сума ще е ясна, едва когато бъде готов проектът, заяви Пеков. Той поясни, че хранилището ще бъде изградено на два етапа. Първоначално в обекта ще бъдат съхранени радиоактивни отпадъци от първите 4 блока на АЕЦ „Козлодуй”, а едва на втория етап се предвижда разширение на хранилището за отпадъци от АЕЦ „Белене”.

Хранилището в Нови хан е безопасно

На територията на Нови хан се намира хранилище, на което се съхраняват отпадъци от промишлеността, металургията, медицината, и пр. Това са т.нар „дългоживотни отпадъци”, за които е необходим друг тип хранилище, уточни Борис Пеков. Обектът е започнал да функционира през 1964 година. Хранилището е напълно безопасно, категоричен е изпълнителният директор.

На въпрос на Econ.bg, след като е безопасно, защо се пораждат обществени недоволства и в Нови хан, и в Козлодуй, Борис Пеков заяви, че причината е в липсата на информация. В тази връзка той отчете, че през миналата година е променена политиката на предприятието в комуникацията с местната власт и населението на двете селища. Направени са редици срещи с хората, показани са филми. През тази година има идея хора от Нови хан да посетят подобно хранилище в Унгария. Жители от Козлодуй пък са посетили националното хранилище на Испания.

По повод лансираната идея за затваряне на обекта в Нови хан, Борис Пеков уточни, че няма термин „затваряне на хранилище”. Става дума за транспортиране на отпадъците на територията на Козлодуй, но за тази цел трябва да има друг тип хранилище – за високоактивни и дългоживотни отпадъци, каквито са тези в Нови хан.

Стана още ясно, че за Нови хан има проект за изграждане на цех за компостиране на отпадъците. По решение на МОСВ е трябвало да бъде направена ОВОС, както и да се проведе обществено осъждане. До обсъждането обаче не се е стигнало. По този начин, за неосъществения проект са загубени 3 млн.евро.

Мед ще рекламира АЕЦ „Козлодуй”

Сред инициативите на ДП РАО е с рекламна цел да се раздава мед в бурканчета с надпис: "Държавно предприятие за радиоактивни отпадъци”. Продуктът ще се произвежда в района на хранилището, което предстои да бъде изградено. Продукцията на местните медопроизводители е тествана в лабораторията на АЕЦ "Козлодуй" и е доказано, че не е замърсена. Чрез тази инициатива косвено ще се рекламира и самата атомна електроцентрала.

Борис Пеков още каза, че Нови хан и Козлодуй ще получат средства от донорския фонд „Козлодуй”. Кметовете са уведомени, че Асамблеята на донорите на международния фонд е одобрила изразходването на средства за енергоефективни мерки. Община Козлодуй ще получи 1.8 млн. евро, а Нови хан – 800 000 евро. До днес (20 февруари) общините трябва да предоставят предложения за обекти общинска или държавна собственост, въвеждането на енергоефективни мерки в които да бъде финансирано от фонда.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 21.05   1725 г. – Руската императрица Екатерина I учредява ордена "Александър Невски". 1840 г. – Нова Зеландия е обявена за колония на Великобритания. 1865...