Станишев: Първите признаци на кризата вече се проявяват

18.02.2009 | 14:52
по статията работи: Апостол Апостолов
"Ще се стабилизираме, когато се стабилизират икономиките на основните ни партньори", заяви управителят на БНБ Иван Искров. БСК предлага да се създаде антикризисен съвет към премиера
Станишев: Първите признаци на кризата вече се проявяват
Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg ; Снимка: voiceofsouth.files.wordpress.com


Станишев: Първите признаци на кризата вече се проявяват, но ще сме сред първенците по растеж


"Първите признаци на кризата у нас вече се проявяват"
. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на икономическия форум на тема "Развитието на България в условията на глобалната финансова и икономическа криза", на който той беше домакин. Знак за проявлението на кризата са липсата на поръчки, съкращенията в производството, намаленото потребление, свитото банково кредитиране.

Същевременно министър-председателят отчете, че през тази година България ще бъде сред водещите страни по икономически растеж.

На дискусията присъстваха президентът Георги Първанов, председателят на НС Георги Пирински, министрите на финансите и социалната политика Пламен Орешарски и Емилия Масларова, вицепремиерът Меглена Плугчиева, водещи икономисти у нас, представители на различни браншови организация.

Приоритетна цел на правителството ще бъде да бъде запазването на финансовата и икономическата стабилност. Сред целите, които стоят на дневен ред, макар и да не са пряко сврързани с последиците от кризата, Станишев отчете, борбата с корупцията и реформите в съдебната система. Добрите резултати в тези сфери са индикатор за чуждестранните инвеститори за развитието на страната ни, изтъкна премиерът.

Кабинетът възнамерява ежемесечно да прави пред обществото пълни отчети за мерките, които се предприемат за стабилизиране на икономиката в условията на световната криза, каза още Станишев.

Сред предприетите действия са увеличаване с 5.6 млрд. лв. на капиталовите разходи в отделните икономически сектори; увеличаване капитала на Българската банка за развитие с 500 млн. лв за стимулиране на търговските банки да отпускат кредити на малките и средните предприятия; инвестиции за 100 млн. лв. в изграждането на модерни бизнес паркове; гарантиране стабилността на банковия сектор.

Правителството има готовност да задейства и други антикризисни мерки, ако това се наложи, заяви Станишев.

Министър-председателят отдели внимание и на част от предвидените в бюджета за 2009 година мерки в отделните сектори.

Земеделие:
В проблемния за България земеделски сектор, освен предвидените евросубсидии, 211 млн. лв. са заложени за подпомагане на фермерите. Ще бъдат подпомогнати над 35 000 стопанства, напомни Станишев. 1 млрд. евро ще бъдат отпуснати по Програмата за селските райони.

Социална политика: Основен приоритет – запазване и създаване на работни места. 190 млн. лв са заложени по Националния план за заетоста за разкриване на близо 50 000 работни места.

Предвиждат се промени в трудовото законодателство. Ще има "бонус" за онези работодатели, които въведат непълното работно време за период от 3 месеца и запазят персонала си.

"Най-важното нещо, което трябва да се направи, е да се стабилизират предприятията и да се защитят хората в неравностойно положение", допълни изказването на премиера социалният министър Емилия Масларова.

С над 9 млрд. лв ще бъдат увеличени разходите за социално осигуряване през т.г. С 40% ще бъдат завишени семейните помощи за отглеждане на дете до завършване на средното образование.

Помислено е и за хората в третата възраст. От 1 юли 2009 година минималната пенсия ще стане 137 лв, а максималната – от 490 на 700 лв.

Образование: Над 120 млн. лв. ще бъдат заделени за Фонд "Научни изледвания и иновация". Никога толкова средства не са заделяни, изтъкна премиерът и припомни някои от приоритетните цели на образователното министерство – да се насърчи научната дейност във висшите училища; да се осигури по-ефективно взаимодействие между бизнеса, науката и образованието.

От изказването на Станишев стана ясно, че над 3 млрд. лв са заделени в сферата на здравеопазването за ремонт и модернизация на болници, както и за закупуване на медицинска техника.

Банкова система: Сред предприетите мерки са да бъде запазено доверието в банковия сектор; да бъдат гарантирани банковите влогове и депозити до 100 000 лева; да бъде поддържан висок фискален резерв.

БНБ: Ще се стабилизираме, когато основните ни партньори се стабилизират

България ще стабилизира икономиката си, едва когато основните ни страни-партньори възстановят своите икономики. Става дума за страни като Германия, Италия, Гърция, Франция. В следващите месеци страната ни трябва да запази интереса на чуждестранните инвеститори. Няма как да се оправим, когато няма търсене от големите партньори". Тази позиция представи главният управител на БНБ Иван Искров по време на икономическия форум. Пълния текст от изказването му бихте могли да прочетете тук.

Какво предлага бизнесът?

"Бизнесът подкрепя решението на правителството за увеличаване на капиталовите разходи и по-специално - за покрепата на инвестиции в публичната сфера, заяви на форума председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това е решителна стъпка за запазване стабилността на българската икономика, убеден е Данев.

Бизнесът се нуждае от по-точна диагностика на външната икономическа и финансова конюнктура. България закъсня с няколко месеца с този обстоен анализ, смятат от БСК.

От Камарата излизат с няколко предложения, адресирани до министър-председателя. Едно от предложенията е Съветът за икономически растеж, който е към Министерството на икономиката и енергетиката, да бъде реорганизиран в антикризисен икономически съвет към премиера. Целта е Сергей Станишев да получава директно информация от бизнеса за реалната ситуация в икономиката.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 20.05   325 г. – Римският император Константин I Велики свиква Първи Никейски събор, на който е прието "Веруюто". 525 г. – При земетресение в Близкия Изток...