Полицията призова за 24-часово видеонаблюдение в студентските общежития

17.02.2009 | 15:21
по статията работи: Апостол Апостолов
151 заведения в Студентски град са прекалено много, смята директорът на СДВР комисар Никoлай Янев
Полицията призова за 24-часово видеонаблюдение в студентските общежития

Ректорите на висшите учебни заведения трябва да се замислят и да подобрят пропускателния режим в общежитията. В момента редът се осигурява от възрастни хора на по 60-70 години, които се интересуват само от заплатата си. Това заяви днес на обществена дискусия за Студентски град директорът на СДВР комисар Никoлай Янев. Тази охрана категорично не си върши работата, каза още той. Решението според него е внедряването на постоянно видеонаблюдение в общежитията. По предварителни данни проектът за инсталиране на камери възлиза на 3 млн. лева. Според Янев с реализацията на проекта, много от проблемите с безредиците в общежитията ще отпаднат.

Директорът на СДВР отчете, че след убийството на студента Стоян Балтов органите на реда са направили обстоен анализ на ситуацията в градчето. В резултат на този анализ е решено да бъде увеличено полицейското присъствие в района. Акцията е довела до драстично намаление на престъпността в Студентски град, за сметка обаче на други столични райони, отчете Янев.

Комисарят опроверга тиражираното становище, че Студентски град е мястото, където се продават най-много наркотици, като допълни, че най-много забранени медикаменти се продават в централната част на София.

Николай Янев отчете още, че в момента на територията на Студентски град има 151 заведения, а това е прекалено много, убеден е той.

В рамките на дискусията главният архитект на София Петър Диков заяви, че на 24 февруари т.г. в УНСС ще се проведе ново обществено обсъждане на Общия устройствен план на Студентски град. Той изказа надежда, че на него ще присъстват повече студенти, които да изкажат своята позиция по плана. На предишното обсъждане са присъствали само няколко ректори и собственици на реституирани имоти.

Диков припомни, че общината работи по ОУП още преди случая с убийството на студента Балтов. Архитетът заяви, че още сега има технически възможности да се пристъпи към въвеждане на контролиран достъп на хора и автомобили.

До месец и половина ще приключи цялостната проверка на общината в Студентски град. Засега са проверени само заведенията. Вече тече процедура по отстраняване на незаконните търговски обекти, отчете архитектът на София.

“Ще си позволя на тази среща да изкажа и позицията си на гражданин. Ситуацията в Студентски град е нормативно и политическо безумие”, подчерта Диков.

По повод с реституирането на частни имоти, той смята, че няма друга държава, в която се възстановяват земи в урбанизирани територии.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...