През 2009 г. се очаква "рестарт" на пазара на недвижими имоти у нас

03.02.2009 | 15:10
по статията работи: Апостол Апостолов
"Ако си търсите жилище и имате осигурено финансиране, следващите няколко месеца са най-подходящи за купуване", съветват експертите от Colliers International България
През 2009 г. се очаква "рестарт" на пазара на недвижими имоти у нас
Автор: Апостол Апостолов, Econ.bg

2009 година ще маркира ново начало на пазара на недвижими имоти в България. Това заяви Атанас Гаров, изп. директор на Colliers International – България, който заедно с Давид Давидов, директор "Офисни, търговски и индустриални площи", представи доклади на компанията за пазара на недвижимите имоти през миналата година. Отчетени бяха и очакванията за развитието на пазара през 2009 година.

Гаров определи 2009 г. година като момент, в който ще се получи своеобразно "рестариране" на пазара на недвижими имоти, в резултат на което ще се повиши и качеството на предлаганите обекти и ще се отсеят добрите практики.

За инвеститорите ще бъде трудно да намират финансиране за проектите си. "От гледна точка на потребителя обаче, очакваме 2009 г. да се окаже изключително добра за избор на жилища, тъй като ще се наблюдава засилено предлагане и свито търсене", отчете Гаров.

"Ако си търсите жилище и имате осигурено финансиране, следващите няколко месеца са най-подходящи за купуване", препоръча Гаров. Той отчете още, че общият обем отпуснати жилищни заеми е намалял с 80% на годишна база, а средният размер на лихвените проценти по жилищни заеми се е увеличил с 1-2 базисни пункта. Коментарът на Атанас Гаров може да чуете в аудиофайла след статията .

В същото време, максималната стойност на отпусканите ипотечни кредити е намаляла от 80-90% на 50-70% от стойността на жилищния имот. Като цяло, купувачите вече са по-склонни да купуват жилища, които са в по-напреднал стадий на строителство, като по този начин избягват възможните рискове, сочи докладът на Colliers.

От компанията още отчетоха, че последните месеци инвеститорите прибягват до позабравени вече похвати, които са свързани с разсрочване на плащанията при покупка на жилище. 5-6 инвеститори вече предлагат гъвкави схеми за потребителите с до 3 години разсрочване на плащането. Схемата предлага заплащане на първоначална вноска, или 20-25% от цената на жилището, а следващите вноски са под формата на месечен наем.



На снимката: Атанас Гаров, изп. директор на Colliers International – България

Анализът на компанията обхваща 4 сегмента – офисни, търговски, логистични площи и жилищен пазар. Изследването е обхванало градовете София, Варна, Пловдив.

През втората половина на 2008 г. общият инвентар на модерни офис площи в София отбеляза 15% ръст – повече от два пъти в сравнение с първото шестмесечие на годината.

Общите площи са достигнали 874,000 кв.м., като над 70% от тях са разположени в периферните райони на града. Като цяло, нивата на незаетите площи в София са нараснали с 5%, достигайки 9,1%. В момента 905,000 кв.м. офис площи са в строеж в столицата, отбелязвайки общ ръст от 51% за цялата година.

Пазарът на търговските площи е продължил да се развива. Общите търговски площи в България са достигнали 170,000 кв.м. отдаваема площ. Търговските площи в строеж с планирано завършване през 2009-2011 г. в цялата страна възлизат на 813,000 кв.м.

Логистичните и индустриалните площи са слабо засегнати от финансовата криза. Част от проектите са отложени по финансови причини, а други – изцяло замразени. Като цяло, предлагането в този сегмент остава ниско със стабилни нива на наемите, които варират от 3-5 евро/кв.м./месец.

В края на 2008 г. общият обем готови за наемане, за собствено ползване или специално за нуждите на конкретен наемател площи в София е достигнал 1,283,000 кв.м. Най-големите индустриални зони в столицата са Дружба/Гара Искър, Враждебна, Горубляне, Божурище, Елин Пелин, Казичене и Костинброд.

През втората половина на 2008 г., общият обем на индустриални площи в строеж се е увеличил с над 126%, достигайки 95,000 кв.м. съвременни площи.

Строителството е съсредоточено основно около Околовръстното шосе, бул. Европа, Казичене и Костинброд, като по-голямата част е предназначена за собствено ползване.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.05   558 г. – куполът на катедралата Света София в Константинопол се срутва. Тогавашният император Юстиниан I нарежда реконстукция. 1099 г. – Кръстоносците достигат...